Yunanistan'dan Safranbolu'ya tarihi gezi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-09-2010 (18:56)   Son Mesaj: 10-09-2010 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 500  

    10-09-2010

    Yunanistan'dan Safranbolu'ya tarihi gezi

    Yunanistan'dan Safranbolu'ya tarihi gezi


    Türkiye'den nüfus mübadelesiyle Yunanistan'a giden ailelerin torunları, Karabük'ün tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde, geçmişte dedelerinin yaşadığı konakları gezdi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Safranbolu'da 1921'de yaşadığı tahmin edilen 2 bin civarındaki Rum, Türkiye'deki Rumların Yunanistan'a, Yunanistan'daki Müslüman Türklerin Türkiye'ye göçünü içeren nüfus mübadelesiyle bölgeden ayrıldı.
    Safranbolu'daki Rumlar, Lozan Antlaşması gereği ilçeden ayrılınca, mübadeleyle bölgeye gelen Türklere, Rumlara ait ev ve tarla gibi tanışmazlar verildi.

    Bir arada yaşadıkları dönemde Türkler ile aralarında etnik ve dinsel nedenlere dayalı hiçbir anlaşmazlığın yaşanmadığı bildirilen Rumların torunları, Yunanistan'dan gelerek dedelerinden hatıralar buldukları Safranbolu'yu gezdi.

    Safranbolu konaklarını gezen 30 kişilik Yunan kafilesi, mübadele öncesi dedelerinin yaşadığı bölgelere de giderek adeta zamanda yolculuk yaptı.

    Kafile başkanı Stavros Karasavvas, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın Skydra kentinden ilçeye geldiklerini, atalarının izlerinin yaşatıldığını görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

    İlk kez Safranbolu'ya geldiğini anlatan Karasavvas, ''Dedelerimiz nüfus değişimiyle bölgeden ayrılmış. Bu gönül bağı daha da geliştirilmeli. Burada bulunmaktan çok mutluyum'' dedi.

    Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da Safranbolu'nun korunan tarihiyle manevi değerleri de yaşattığını, ortak kültüre sahip çıkmanın herkesi görevi olduğunu kaydetti.




    Yunanistan'dan Safranbolu'ya tarihi gezi Yorumları