Bakanlık: Kızıl çamur Türkiye'yi etkilemiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-08-2010 (16:54)   Son Mesaj: 10-08-2010 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    10-08-2010

    Bakanlık: Kızıl çamur Türkiye'yi etkilemiyor

    Bakanlık: Kızıl çamur Türkiye'yi etkilemiyor


    Çevre ve Orman Bakanlığı, Macaristan'ın Ajka şehrindeki bir alüminyum tesisinde atık maddelerin tutulduğu göletin iki seddinin yıkılması neticesinde meydana gelen atık çamuru kazasının Türkiye için tehdit oluşturmadığını açıkladı.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tuna Nehrinin Korunması Uluslararası Komisyonu'nun (ICPDR), Macaristan'daki çamur kazası sonrasında materyalin bir kısmının Tuna Nehrine ulaştığını, fakat toksisite etkisinin alınan önlemlerle düşürüldüğünü, şu anda sınır ötesi etkilerinin olmayacağını açıkladığını belirtti.
    ICPDR'nin Kaza Uyarı Sistemi (Accident Warning System) ile sınır aşan önlem olması amacıyla Bulgaristan ve Romanya'ya gerekli uyarıların yapıldığı, kirliliğe müdahale çalışmaları kapsamında döküntünün Marcal Nehri'nde tutularak Tuna'ya karışmasının önlenmesi çalışmalarının sürdürüldüğü hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Dün gece 23.30'da ICPDR Genel Sekreterliği ve Macaristan makamlarınca verilen resmi bilgilere göre materyalin bir kısmının Tuna Nehrine ulaştığı, fakat toksisite etkisinin Macar yetkililer tarafından alınan tedbirler sayesinde düşürüldüğü, şu anda sınır ötesi etkilerinin olmayacağı, Macaristan makamlarınca resmi bilgilendirmelerin devam edeceği belirtilmektedir.

    Bu bağlamda şu aşamada ülkemiz için herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Ancak bütün ihtimallere karşı Karadeniz'de Kirlilik İzleme Projesi çerçevesinde, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte önümüzdeki hafta içinde mukayese maksadıyla Karadeniz'de ölçümler yapılacaktır. Söz konusu kaza sonrası ülkemiz karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin söz konusu olmayacağı öngörülmektedir.''

    -TMMOB'DAN ÖNLEM UYARISI-

    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada ise yaşanan çevre felaketinin, Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye için tedirginlik yaratıcı bir durum doğurduğu ifade edildi.

    Çevre ve Orman Bakanlığının bir an evvel mevcut kirliliği ölçmesi ve daha sonra da kıyas ölçümleri için izleme çalışmalarına devam etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ''Tarım Bakanlığının balıkçılık faaliyetleri ile ilgili derhal bir eylem planı hazırlaması ve kirliliğin Tuna Nehri aracılığı ile Karadeniz'e ulaşması durumunda gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Ülkemize felaketten etkilenen altı ülkeden tarım ürünü ithalatının ivedilikle durdurulmalıdır'' denildi.




    Bakanlık: Kızıl çamur Türkiye'yi etkilemiyor Yorumları