Şahin, Türkiye-Kazakistan komitesi önerisi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-08-2010 (16:22)   Son Mesaj: 10-08-2010 (16:22)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    10-08-2010

    Şahin, Türkiye-Kazakistan komitesi önerisi

    Şahin, Türkiye-Kazakistan komitesi önerisi


    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari faaliyetlerde ortaya çıkabilecek sorunları gidermek amacıyla bir komite kurulmasını önerdi.

    Şahin, Kazakistan'da bugünkü temasları çerçevesinde Kazakistan Senatosu'nda Başkan Kassım Comart Tokayev ile görüştü. Şahin, ''Atayurdumuza geldik. Buraya ayak bastığımız andan itibaren kendimizi öz vatanımızda hissettik'' dedi.
    İki halk olarak ortak değerlere sahip olduklarını ifade eden Şahin, Kazakistan'ın, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bugüne kadar çok büyük gelişme kaydettiğini söyledi. Başkent Astana'nın dünyanın en modern kentlerinin başında geldiğini belirten Şahin, Kazakistan'ın, bölgesinde barış ve istikrar ülkesi haline geldiğini bildirdi.

    TBMM Başkanı Şahin, Kazakistan'ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını dile getirerek, ''Bu, dünyadaki aydınlığınızın önemli bir göstergesidir'' dedi. İki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin giderek geliştiğine dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

    ''Ancak ilişkiler bu kadar yoğun olunca hukuki ihtilaflar da ortaya çıkıyor. Biz, TBMM olarak, hem Kazakistan Senatosu hem de Meclisi ile dost ve kardeş ilişkiler içindeyiz.

    Ekonomik ticari alanlardaki mevzuatlarımızı aynı yapmalıyız. Sorunları çözecek hale getirmeliyiz. Bu konuda Meclislerimize önemli görevler düşüyor. Bu konu, Sayın Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile olan görüşmede de gündeme geldi. İki ülke mevzuatlarının birbirine uyumlu hale getirilmesi için bir komite kurulabilir. Bu konuda da Meclisler bir çalışma yapabilir. Çalışma sonucunda ortaya çıkacak metin, iki ülkenin de yararlanabileceği metin olacaktır. Biz de böylece parlamentolar olarak ticari ilişkilere yardımcı olmuş oluruz.''

    Kazakistan Senato Başkanı Tokayev de iki ülke ilişkilerinin her alanda son derece iyi olduğunu, herhangi bir anlaşmazlık bulunmadığını söyledi. Gelecekte de anlaşmazlık olacağını düşünmediğini kaydeden Tokayev, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirecek bir komitenin kurulmasının faydalı olacağını vurguladı. Tokayev, ''Bazı ufak tefek sorunlar olabilir, bunları konuşarak, görüşerek halledebiliriz'' dedi.

    -KAZAKİSTAN MECLİSİNİ ZİYARET-

    TBMM Başkanı Şahin daha sonra Kazakistan Meclisine geçti. Meclis Başkanı Ural Muhammedcanov, Şahin'i kapıda karşıladı. Her iki başkan, Türk ve Kazak bayrakları önünde tokalaşarak, basına görüntü verdi.

    Şahin ve Muhammedcanov daha sonra Uluslararası Görüşmeler Toplantı Salonuna geçti. Muhammedcanov, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, ülkesinin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu, bunu unutamayacaklarını söyledi. İki ülke ilişkilerinin önemine işaret eden Muhammedcanov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in, geçen yıl Türkiye'yi ziyaretinde stratejik anlaşmanın imzalanmasının tarihi bir olay olduğunu kaydetti.

    Muhammedcanov, Türk şirketlerinin Astana'da bir çok bina yaptığını belirterek, ''İçinde bulunduğumuz Meclis binasını da Türkler yaptı'' dedi.

    Mehmet Ali Şahin de Muhammedcanov'un, 2 saat uçakla yolculuk yaparak Astana'dan Almatı'ya gelip kendisini karşılamasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

    Kazakistan'da büyük bir dostluk ve kardeşlikle karşılandıklarını dile getiren Şahin, ''İki ülke halkının birbirine ne kadar yakın olduğunu, bu ziyaretimde gördüm'' dedi.

    Şahin, Kazakistan'ın 19 yılda katettiği mesafenin her türlü takdiri hak ettiğini vurgulayarak, ''Kazakistan'ın ne kadar hızla geliştiğini görmek için Astana'yı görmek yeterli'' diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in, ''Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri çeşitlendirmeliyiz. Sadece inşaat ve hizmet sektöründe ilişki kurmamalıyız. Burada petrol ve maden kaynakları var. Bu alanlarda da Türk müteahhitleri iş almalı'' dediğini kaydeden Şahin, bu konuyla ilgili olarak Türkiye'ye dönünce girişimde bulunacağını söyledi.

    Şahin, ''İki ülke arasındaki ilişkiler o kadar gelişiyor ki zaman zaman bir takım sorunlar da ortaya çıkıyor. İki ülkenin de kendilerine göre mevzuatı var. Bu mevzuatlar aynı olmayınca sorunlar çıkıyor. Zaman zaman ortaya çıkabilecek sorunları gidermek ve mevzuatları uyumlu hale getirmek amacıyla çalışmalar yapabiliriz. Bir komite kurarak 'nerelerde ayrılıyoruz, nerelerde uyum sağlıyoruz' buna bakarak hükümetlerimize yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.

    Tekrar söz alan Muhammedcanov, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmek gerektiğini söyledi. İki ülke yasalarında farklılıklar olabileceğini belirten Muhammedcanov, karma ekonomik komisyonu ticari faaliyetlerde ortaya çıkabilecek sorunların çözebileceğini kaydetti.

    TBMM Başkanı Şahin, bu görüşmelerden önce, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker'in, Rixos Oteli'nde onuruna verdi yemeğe katıldı. Şahin, Cuma namazını da Nur Astana Camisi'nde kıldı.




    Şahin, Türkiye-Kazakistan komitesi önerisi Yorumları