Sağlıkta yeni görev tanımı talebi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-07-2010 (16:23)   Son Mesaj: 10-07-2010 (16:23)    Cevap: 0    Gösterim: 737  

    10-07-2010

    Sağlıkta yeni görev tanımı talebi

    Sağlıkta yeni görev tanımı talebi


    Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev alacak personelin görev tanımlarının mesleklerine uygun olarak yeniden yapılması ve döner sermaye dağılımının sağlanması gerektiğini belirtti.

    Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, yaptığı yazılı açıklamada, Aile Hekimliği uygulamasına geçilen yerlerdeki sağlık çalışanlarının ''huzursuz'' olduğunu öne sürerek, aile hekimliği uygulamasının başladığı illerde, sağlık ocaklarının birer birer kapatılarak personelin Toplum Sağlığı Merkezleri'ne depo atamalarla alındığını, buradan hastanelere ve diğer sağlık kuruluşlarına atandıklarını belirtti. Yıllardır birinci basamakta sağlık hizmeti üreten sağlık personelinin, Aile Hekimliği uygulamasıyla çalışanların, yarınlarından endişe ettiğini iddia eden Erözgün, şunları kaydetti:

    ''Birinci basamak sağlık hizmetleri ile tedavi edici sağlık hizmetleri şüphesiz ki farklı önceliklere farklı uygulamalara tabidir. Yıllarını birinci basamaklarda sağlık hizmeti üretmekle geçiren bir sağlık çalışanını, önce depo tayini olarak Toplum Sağlığı Merkezine alacaksınız; sonra da tedavi edici hekimlik hizmetlerine atayacaksınız. Bu doğru bir yaklaşım değildir.

    Koruyucu hekimlik hizmetleri ile yıllarını geçirmiş bir halk sağlığı hemşiresine, 'sen şimdi kardiyolojide yoğun bakım ünitesinde hemşirelik yapacaksın' demek kadar mantıksız bir uygulama olamaz. Hiç olmazsa bir adaptasyon kursuna tabi tutarak, yeni görev yerine alışkanlık kazandırmanız gerekmez mi? Sırf bu yüzden bile personel huzursuz, kara kara düşünmektedir.''

    Erözgün, yıllarca bulaşıcı hastalıklarla savaş için mücadele veren sağlık ocağı personelinin, birinci basamaktan ikinci basamağa aktarılmasının hizmette birçok aksamayı ve hatayı da beraberinde getireceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

    ''Denilebilir ki, daha öncede sağlık ocağında görev yapan ebe hemşire ve sağlık memurları istedikleri zaman tedavi edici hizmetlerde de görev alabiliyordu. Kendini tedavi edici hizmetlerde çalışmaya psikolojik olarak hazırlayan sağlık çalışanı yeni atandığı hastanelerde hizmeti bir an önce öğrenmek ve hata yapmamak için hazırlıyor ve aksamalara sebebiyet vermiyordu. Oysa, şimdi siz insanları tercih imkanı bırakmadan, alıp başka bir birime atıyorsunuz ve burada çalış diyorsunuz. Bu durum, personel arasında huzursuzluğu artırıyor, endişe ve gelecek kaygısına itiyor.''

    Toplum Sağlığı Merkezleri'nde görevlendirilen personelin görev analizlerinde de birçok eksiklik ve yanlışlığın bulunduğunu ve döner sermaye adaletsizliği yaşandığını söyleyen Erözgün, huzursuzluğun önemli bir boyutunun da buradan kaynaklandığını ifade ederek, ''Toplum Sağlığı Merkezleri'nde kalmak isteyenlerde buradaki çalışma koşullarının ve görev analizleri ile döner sermaye ödemelerinin adil olmaması nedeniyle adeta tedavi edici hizmetlere severek ve isteyerek gitsin diye zorlanmaktadır. Yıllarını koruyucu hekimliğe adamış sağlık çalışanları bildikleri ve sevdikleri işi yapmaktan alıkonulmakta ve tedavi hizmetlerine geçiş için zorlanmaktadır. Bu doğru değildir'' diye konuştu.

    Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunan Erözgün, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev alacak personelin görev tanımlarının mesleklerine uygun olarak yeniden yapılması ve döner sermaye dağılımın sağlanması talebinde bulundu. Erözgün, ''Tedavi edici hizmetlere geçmek isteyenleri yine eskiden olduğu gibi personelin kendi tercihine bırakarak hizmet üretiminde aksaklık ve hata meydana gelmesin'' dedi.




    Sağlıkta yeni görev tanımı talebi Yorumları