1 dolar=1TL senaryosu cehalettir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-07-2010 (15:21)   Son Mesaj: 10-07-2010 (15:21)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    10-07-2010

    1 dolar=1TL senaryosu cehalettir

    1 dolar=1TL senaryosu cehalettir


    Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, doların ilk kez 1,41 liraya kadar gerilemesiyle gündeme gelen '1 dolar 1 TL olur mu' tartışmaları için "cehalettir, bilinçsiz tribün refleksidir" dedi

    Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, doların ilk kez 1,41 liraya kadar gerilemesiyle gündeme gelen ''1 dolar 1 TL olur mu'' tartışmalarıyla ilgili olarak, ''1 Dolar eşit 1 TL yalancı bahardır. Bu senaryoya alkış tutmak cehalettir, bilinçsiz tribün refleksidir'' yorumunu yaptı. Karakuş yaptığı yazılı açıklamada, bu senaryonun sanıldığının aksine Türkiye ekonomisinin uçacağı anlamına gelmediğini belirterek, ''Kaleye giden top gol olacak diye ayağa fırlayıp alkış tutanlar, topun kendi kalemize girdiğini bilmelidir'' sözlerini kaydetti.

    Doların aşırı düşme eğiliminde olmasından ihracatçılar olarak endişe duyduklarını ifade eden Karakuş, 1 TL'ye eşitlenmiş liranın ortaya ciddi sorunlar çıkaracağını kaydetti. Bu senaryo ile Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığının ve buna bağlı olarak cari açığının ikiye katlanmasıyla karşı karşıya kalınacağına dikkat çeken Karakuş, ''Türkiye ekonomisi istikrarsız bir noktaya gelebilir. Önemli olan büyüme trendine girmiş bir ekonomiyi sürdürülebilir kılmak ve yol kazalarından korumaktır'' açıklamasında bulundu.

    Karakuş, açıklamasına şöyle devam etti:

    ''İdeal durum doların 1,60'lar mertebesinin altına inmemesidir. Dolar'ın 1,41'lere kadar inişe geçmesi bile reel ekonomi için tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelir. İhracatçının zaten yüzde 5'ler mertebesinde uyguladığı kar oranları bu inişle erimiş, sıfır kar ile ihracat yapar hale gelmiştir. Daha ileri giderek ihracat artık para kazandırmayan bir ekonomik uğraş olmuştur''

    İhracatçıların bu durumdan dolayı önünü göremediğine işaret eden Karakuş, 1 dolar'a eşitlenmiş 1 TL ile ihracatın bütün dinamiklerinin işlemez hale geleceğini ileri sürerek, ''Türkiye tam anlamıyla ithalata teslim olur. Bu ise cari açığın karşılanamaz duruma gelmesi tehlikesini ortaya koyar ki, bu da istikrarın bozulması anlamına gelir'' sözlerine dikkat çekti.

    Açıklamasında bu senaryoya karşı Merkez Bankası'nın dümeni sıkı tutması gerektiğinin altını çizen Karakuş, ilave döviz alımlarının etkisini göstermesi için bankanın daha cesur davranmasını beklediklerinin altını çizdi.

    Merkez Bankası'nın bu dönemde hakemliği bırakıp, oyuncu olması gerektiğini savunan Karakuş, ''Merkez Bankası Başkanı kızmasın gücenmesin. Eleştiriler yanlışların önüne geçer, kurumları dinamik kılar. Piyasada aktör olan bir Merkez bankasına Türkiye'nin her zamankinden çok ihtiyacı var'' sözlerini açıklamasına ekledi.




    1 dolar=1TL senaryosu cehalettir Yorumları