Polonyalı bakanın Osmanlı'ya vefası   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-07-2010 (06:10)   Son Mesaj: 10-07-2010 (06:10)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    10-07-2010

    Polonyalı bakanın Osmanlı'ya vefası

    Polonyalı bakanın Osmanlı'ya vefası


    Sene başında AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, resmî ziyaret Türkiye'de. Polonyalı bakan ülkesinde tarih kitaplarında da anlatılan olaya değinmeden geçmedi.

    Sikorski, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde Osmanlı-Lehistan (bugünkü Polonya) ilişkilerine dair önemli bir hadise anlatarak ilişkilerin tarihî derinliğine dikkat çekti. İstanbul'daki yabancı büyükelçiler her sene çeşitli vesilelerle padişahın huzuruna çıkardı.

    Elçi salona girerken adıyla anons edilirdi. Lehistan bu dönemde işgal altındadır ve bağımsız değildir. Osmanlı protokol görevlileri İstanbul'da Leh sefiri olmamasına rağmen "Leh sefiri yolda, geliyor." diye anons eder. Bu Lehistan'ın bir gün bağımsız olacak ve Osmanlı bunu destekliyor mesajıdır. Konuk bakan bu hadisenin ülkesinde tarih kitaplarında okutulduğunu da aktardı.

    Davutoğlu da Leh halkının "Osmanlı askerleri sınırımızdaki ırmaktan su içmeden bağımsız olamayız." düşüncesine inandığını aktardı. Osmanlı askerleri yardım ettikten sonra bu ülkenin bağımsızlığını kazandığını söyledi. Bakan Davutoğlu bir soru üzerine Azerbaycan'da Türk bayraklarının indirildiği haberlerini de yalanladı. Zaman




    Polonyalı bakanın Osmanlı'ya vefası Yorumları