Davutoğlu, Polonya için hedef koydu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-06-2010 (20:34)   Son Mesaj: 10-06-2010 (20:34)    Cevap: 0    Gösterim: 528  

    10-06-2010

    Davutoğlu, Polonya için hedef koydu

    Davutoğlu, Polonya için hedef koydu


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile görüştü. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

    Davutoğlu, Radoslaw Sikorski ile daha önce AB, NATO ve pek çok uluslararası forumda bir araya geldiklerini, ikili düzeydeki bu ilk görüşmelerinin de çok kapsamlı olduğunu ifade etti. Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirten Davutoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra AB ve NATO'da işbirliği ile Avrasya ölçeğinde enerji güvenliği gibi konularla, uluslararası örgütlerdeki işbirliği konularını da görüşmede ele aldıklarını kaydetti. Polonya Başbakanı'nın ziyaretinde Türkiye ile Polonya arasında bir iş forumu ve bir de sivil toplum forumu toplantısı gerçekleştireceklerini kaydeden Davutoğlu, böylece siyasi düzeydeki üst düzey işbirliği anlayışını, toplumun her katmanına yaymaya çalışacaklarını söyledi.

    Davutoğlu, iki ülkenin 3 milyar dolar civarında olan karşılıklı dış ticaretini 5 milyar dolara çıkarma kararlılığında olduklarını da vurguladı. Davutoğlu ayrıca Polonya'nın NATO'da ve AB'de Türkiye'ye verdiği destek için de teşekkür etti.

    "SİKORSKİ 12 EYLÜL REFRANDUM SONUCUNU KUTLADI"

    Polonya'nın gelecek yıl AB dönem başkanlığını devralacağını hatırlatan konuk bakan Sikorski de ülkesinin AB dönem başkanlığı konusunu ciddiye aldığını ve genişleme alanındaki sorumluluğu hissettiğini belirtti. Polonya'nın güvenlik ve savunma alanlarını güçlendirmeye özel önem gösterdiğinin altını çizen Sikorski, bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirdi.

    AB ile NATO arasındaki anlaşmazlıkları hafifletmeye çalıştıklarını söyleyen Sikorski, bununla Türkiye'nin AB yolunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. Anayasa referandumu sonucu nedeniyle Türkiye'yi kutlayan konuk bakan, yeni anayasanın Türkiye'nin AB'ye yakınlaşmasını kolaylaştıracağının altını çizdi.

    Türkiye'yi, Balkanlar, Irak ve Afganistan'da oynadığı rol nedeniyle kutlayan Sikorski, Türkiye'nin Nabucco projesi bağlamında, enerji çeşitlendirilmesi yönündeki çabalarını da desteklediklerini dile getirdi.

    Türkiye'nin Polonya'nın AB dönem başkanlığında özel bir beklentisinin olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Davutoğlu, beklentilerinin yüksek olduğunu, Polonya'nın hem Türkiye'nin yakın bir dostu olarak, hem de AB'nin tüm süreç ve ilkelerine sadık bir dönem başkanı olarak Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere büyük bir ivme katacağına inandıklarını söyledi.

    Polonya'nın gerek Kıbrıs, AB-NATO gibi kritik konularda, gerekse Türkiye'nin AB müzakere sürecinde fasılların açılması gibi teknik konularda Türkiye'yi en yakından anlayacak ülke olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Polonya'dan beklentimiz yüksek, güvenimiz ise tam" diye konuştu.

    Polonya ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılması konusunda Davutoğlu, Polonya'nın AB üyesi olarak Shengen sistemi içinde bir ülke olduğunu hatırlattı ve AB'nin yürütmekte olduğu vize liberalleşmesi konusunda Polonya'nın desteğini talep ettiklerini ve Bakan Sikorski'nin de bunu desteklediğini bildirdi.

    Bu arada basın toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Azerbaycan ile bayrak krizi yaşandığı yönünde sorular sorulması üzerine, kendisine bir bilginin ulaşmadığını belirtti. Ortada bir krizin olmadığını ifade eden Davutoğlu, "Bu tür basın haberleriyle dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında kimse herhangi bir sıkıntı varmış hissi uyandırmamalıdır. Bizim için Azerbaycan ve Türkiye bayrakları aynı ölçüde saygı duyulan bayraklardır. Bu konuda hiç bir kriz yok, yeni bir kriz ortaya konmaması lazım." dedi.




    Davutoğlu, Polonya için hedef koydu Yorumları