Meclis Genel Kurulu'nda AYM krizi çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-06-2010 (19:36)   Son Mesaj: 10-06-2010 (19:36)    Cevap: 0    Gösterim: 567  

    10-06-2010

    Meclis Genel Kurulu'nda AYM krizi çıktı

    Meclis Genel Kurulu'nda AYM krizi çıktı


    TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay Genel Kurulunun belirlediği 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçim yapılıyor. Vekiller, adaylar için iki tur oy kullandı. İki turda sonuç çıkmadı. Yine 367 tartışması çıktı.

    TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamadı. Genel Kurul'da yapılan konuşmaların ardından ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci oylamada da sonuç çıkmadı. 367 TARTIŞMASI

    CHP Milletvekili Kamer Genç, Meclis'te 367 milletvekilinin bulunmadığını gerekçe göstererek oylamaya devam edilmemesi gerektiğini savundu. Ak Partililer öneriye itiraz etti.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kamer Genç'in görüşlerine katılmadıklarını söyledi. Vural, "367 şartı düşünülürse bu seçim hiç bir yapılamaz. Aslında burada tartışılması gereken asıl konu burada gerçekten seçim yapılıp yapılmadığıdır. Sadece özgeçmişlerine bakarak bu adayları seçmek bize ne kadar doğru bir sonuca vardırır." dedi.

    -İLK OYLAMADA ADAYLARA YETERLİ OY ÇIKMADI

    Seçimin ilk turunda Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç (5), Hicabi Dursun (259) ve Cavit Özkahraman (3) oy aldı. 297 milletvekilinin katıldığı oylamada, 10 oy boş çıktı, 20 oy da geçersiz sayıldı.

    Hiçbir aday ilk turda seçilebilmek için gereken üçte iki (367) oy sayısına ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçilecek. İkinci turda üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi üyesi olacak.

    Sonuçların açıklanmasının ardından, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savundu. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı.

    BİRİNCİ TUR OYLAMANIN ARDINDAN USUL TARTIŞMASI AÇILDI

    TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamamasının ardından usul tartışması yaşandı.

    Seçimlerin ilk turunun ardından CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı.

    Genç, ilk turda 367 milletvekili irade beyan etmediği için seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savunarak, 1 Mart tezkeresinde de aynı durumun yaşandığını ileri sürdü.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genç'in ''367 itirazına'' katılmadıklarını belirterek, ''Önemli olan; gerçekten seçim yapılıyor mu yoksa milletvekilleri önüne geleni mi oyluyor?'' diye sordu.

    ''Kim, ne olduğunu bilmediğimiz bir oylama yapıyoruz'' diyen Vural, üyenin 367 oyla seçilmesinin daha iyi olacağını ancak bunun için siyasi parti grupları arasında müzakere yapılmadığını kaydetti.

    Vural, ''Bu süreç, TBMM'nin gerçekten bir seçim yaptığını göstermiyor. Bugün yapılan seçim bir atamadır, sağlıklı değildir'' dedi.

    Oktay Vural, Barolar Birliğinin göstereceği adayla beraber, iki adayın birlikte seçiminin yapılması gerektiğini savundu.

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da 367 itirazına katılmadığını belirterek, karar yeter sayısının yeterli olduğunu belirtti. Anayasadan konuyla ilgili maddeleri okuyan Bozdağ, ''Burada tartışılacak bir şey yok'' dedi.

    Bozdağ, 1 Ekimden itibaren Sayıştayın isimlerin bildirdiğini ifade ederek, ilgi duyan kişilerin bu isimler hakkında bilgi almak için zamanlarının bulunduğunu söyledi.

    Daha sonra TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tutumunda bir değişiklik olmadığını ifade ederek ikinci tur oylamaya geçti.

    İKİNCİ OYLAMADA ADAYLARA YETERLİ OY ÇIKMADI: EN YÜKSEK OYU ALAN DIŞINDAKİ İKİ ADAYA DA 1'ER OY ÇIKTI

    TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ikinci oylamasında sonuç alınamadı.

    Seçimin ikinci turunda Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç 1, Hicabi Dursun 263 ve Cavit Özkahraman 1 oy aldı. 321 milletvekilinin katıldığı oylamada 16 oy boş çıktı, 40 oy da geçersiz sayıldı.

    Buna göre adaylardan hiçbiri ikici oylamada seçilebilmek için gereken üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) ulaşamadı. Sonuçların açıklanmasında sonra TBMM Başkanvekili Meral Akşener birleşime ara verdi.

    Anayasal düzenlemeye göre, üçüncü oylamaya ikinci oylamada en yüksek oy alan iki adayın katılması gerekiyor.

    En yüksek oyu alan dışındaki iki adaya da 1'er oy çıktığı için bundan sonraki duruma aradan sonra karar verilmesi bekleniyor.

    MECLİS AYM'YE ÜYE SEÇİMİ İÇİN TOPLANDI

    TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde toplanan Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından seçime geçildi. Böylece, Anayasa değişikliğinin halk oylamasından kabul edilmesinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirilmiş olacak.

    Milletvekilleri adaylar Rıdvan Güleç, Hicabi Dursun ve Cavit Özkahraman için oy kullanacak.

    Kupalara tercih edilen adayın adı yazılı oy pusulası atılarak yapılacak gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

    TBMM, yine anayasa gereği, baro başkanlarının göstereceği üç aday arasından da Anayasa Mahkemesine bir üye seçecek.

    -ADAYLAR-

    Rıdvan Güleç: 12 Ekim 1965 tarihinde Sivas'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitiren Güleç, 1989-1991 yıllarında TCDD'de bölge amiri olarak çalıştı. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başlayan Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve bir çocuk babası olan Güleç İngilizce ve Almanca biliyor.

    Hicabi Dursun: 20 Ekim 1965 tarihinde Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitiren Dursun, 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve iki çocuk babası olan Dursun İngilizce biliyor.

    Cavit Özkahraman: 2 Şubat 1950 tarihinde Rize'nin Ardeşen ilçesinde doğdu. 1970 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitiren Özkahraman 1974 yılında Sayıştay'da ''meslek mensubu'' olarak göreve başladı. 1985 yılında Sayıştay üyeliğine seçilen Özkahraman, 1998-2002 yılları arasında Daireler Kurulu Başkanlığı ve Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Evli olan Özkahraman Fransızca biliyor.




    Meclis Genel Kurulu'nda AYM krizi çıktı Yorumları