Meclis, AYM'ye üye seçemedi Canlı izle   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-06-2010 (16:36)   Son Mesaj: 10-06-2010 (16:36)    Cevap: 0    Gösterim: 585  

    10-06-2010

    Meclis, AYM'ye üye seçemedi Canlı izle

    Meclis, AYM'ye üye seçemedi Canlı izle


    TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği gereği, Sayıştay Genel Kurulunun belirlediği 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçim yapılıyor. Milletvekilleri şu adaylar için oy kullandı. Ancak...



    TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin ilk turundan sonuç alınamadı. Genel Kurul'da yapılan konuşmaların ardından ikinci tur oylamaya geçildi. -İLK OYLAMADA ADAYLARA YETERLİ OY ÇIKMADI

    Seçimin ilk turunda Sayıştay Genel Kurulunca belirlenen adaylardan Rıdvan Güleç (5), Hicabi Dursun (259) ve Cavit Özkahraman (3) oy aldı. 297 milletvekilinin katıldığı oylamada, 10 oy boş çıktı, 20 oy da geçersiz sayıldı.

    Hiçbir aday ilk turda seçilebilmek için gereken üçte iki (367) oy sayısına ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçilecek. İkinci turda üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi üyesi olacak.

    Sonuçların açıklanmasının ardından, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini savundu. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı.

    367 TARTIŞMASI

    CHP Milletvekili Kamer Genç, Meclis'te 367 milletvekilinin bulunmadığını gerekçe göstererek oylamaya devam edilmemesi gerektiğini savundu. Ak Partililer öneriye itiraz etti.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kamer Genç'in görüşlerine katılmadıklarını söyledi. Vural, "367 şartı düşünülürse bu seçim hiç bir yapılamaz. Aslında burada tartışılması gereken asıl konu burada gerçekten seçim yapılıp yapılmadığıdır. Sadece özgeçmişlerine bakarak bu adayları seçmek bize ne kadar doğru bir sonuca vardırır." dedi.

    MECLİS AYM'YE ÜYE SEÇİMİ İÇİN TOPLANDI

    TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde toplanan Genel Kurulda gündem dışı konuşmaların ardından seçime geçildi. Böylece, Anayasa değişikliğinin halk oylamasından kabul edilmesinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirilmiş olacak.

    Milletvekilleri adaylar Rıdvan Güleç, Hicabi Dursun ve Cavit Özkahraman için oy kullanacak.

    Kupalara tercih edilen adayın adı yazılı oy pusulası atılarak yapılacak gizli oylamanın ilk turunda üye tamsayısının (550) üçte ikisi (367), ikinci oylamada ise salt çoğunluk (276) aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek.

    TBMM, yine anayasa gereği, baro başkanlarının göstereceği üç aday arasından da Anayasa Mahkemesine bir üye seçecek.

    -ADAYLAR-

    Rıdvan Güleç: 12 Ekim 1965 tarihinde Sivas'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitiren Güleç, 1989-1991 yıllarında TCDD'de bölge amiri olarak çalıştı. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başlayan Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve bir çocuk babası olan Güleç İngilizce ve Almanca biliyor.

    Hicabi Dursun: 20 Ekim 1965 tarihinde Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitiren Dursun, 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Güleç, TBMM'nin 25 Haziran 2009 tarihindeki birleşiminde Sayıştay kontenjanından üyeliğe seçildi. Evli ve iki çocuk babası olan Dursun İngilizce biliyor.

    Cavit Özkahraman: 2 Şubat 1950 tarihinde Rize'nin Ardeşen ilçesinde doğdu. 1970 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitiren Özkahraman 1974 yılında Sayıştay'da ''meslek mensubu'' olarak göreve başladı. 1985 yılında Sayıştay üyeliğine seçilen Özkahraman, 1998-2002 yılları arasında Daireler Kurulu Başkanlığı ve Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Evli olan Özkahraman Fransızca biliyor.

    OYLAMA SONUCU

    1. Tur oylamada hiç bir oyu alamadı. Oylama sonucunda 397 oy kullanıldı. Hicabi Dursun 259 oyla en yüksek oyu aldı.




    Meclis, AYM'ye üye seçemedi Canlı izle Yorumları