Rektör Akınoğlu: Yasal düzenleme şart   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-06-2010 (13:52)   Son Mesaj: 10-06-2010 (13:52)    Cevap: 0    Gösterim: 532  

    10-06-2010

    Rektör Akınoğlu: Yasal düzenleme şart

    Rektör Akınoğlu: Yasal düzenleme şart


    Adana Valisi İlhan Atış Çukurova Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreninde konuştu. Vali, kimsenin düşüncesi ve kıyafetinden dolayı eğitim hakkından yoksun bırakılamayacağını belirtti. Rektör Akınoğlu da yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.

    Adana Valisi İlhan Atış, ''Hiç kimseyi düşüncesinden ve kıyafetinden dolayı öğretimden yoksun bırakmayacağız'' dedi. Atış, Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen ''2010-2011 Akademik Yılı Açılışı''nda yaptığı konuşmada, 87 yıl önce toplu iğneyi ve tuğlayı dışardan satın alan Türkiye'nin geçen süreçte büyük mesafeler kat ettiğini söyledi.

    Atış, 87 yılda, ikinci dünya savaşına, baş kaldırmalara, teröre ve demokraside oluşan kesintilere rağmen ülkemizin yaptığı atılımlarla günümüzde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmeyi başardığını ifade etti.

    Tüm bu başarıların üniversitelerle, bilim adamlarının fikirleriyle, Büyük Önder Atatürk'ün gösterdiği laik, demokratik, sosyal hukuk devletiyle gerçekleştirildiğini anlatan Atış, şöyle konuştu:

    ''Daha da başaracağız. Atatürk ve arkadaşlarının çok sağlam temeller üzerine kurduğu bu ülkede korkulara dayalı asla yaşamayacağız. Türk milleti Atatürk'ün gösterdiği yolda ilelebet ayakta kalacak. Birbirimizden korkmadan din, dil ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan Adana'da olduğu gibi Türkiye'de yaşayacağız. Hiç kimseyi düşüncesinden ve kıyafetinden dolayı öğretimden yoksun bırakmayacağız. Üniversitelerimizde herkes okumalıdır. Türkiye Cumhuriyeti ekonomisiyle hukukuyla hukuk devleti olma yolundaki azimle mutlak surette dünyadaki yerini her geçen gün yükseltecektir.''

    -''GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLMELİ''-

    ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da üniversite olarak her yıl 6 bin yeni öğrenci alırken, bu yıl rakamı 10 bine çıkardıklarını ve toplam öğrenci sayısının 35 binden 50 bin seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

    Üniversitelerde, eğitim, araştırma ve hizmet maliyetlerinin arttığını anlatan Akınoğlu, ''Sayıları artan üniversiteler karşısında, devlet bütçesinin bunu karşılama gücü gittikçe azalmaktadır. Üniversite bütçeleri, üniversite otonomisi ve hesap verme sorumluluğu, aynı platformda ele alınmalı, kaynakların paylaştırılmasında eğitimin ve bilimin, ülke kalkınmasında en önemli unsur olduğu göz ardı edilmeden, doğru kriterlerle yapılmalıdır'' diye konuştu.

    Akınoğlu, öncelikle yükseköğretimde gençlerin doğru alanlara yönlendirilmesine ve bu kapsamda yeni bir vizyonun belirlenmesinin gereğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    ''Uzaktan eğitim dahil olmak üzere, yüksek öğretimde okullaşma oranı yükselmiş olmakla birlikte, yükseköğretime başvuran öğrenci sayıları ile yerleştirilenler arasındaki makasın açılımı devam etmekte, sistem henüz artan talebi karşılamamaktadır. Yükseköğretim sistemi, yaşanan değişim ve dönüşümlere cevap verebilmelidir. Sistem ile yaşanan yükseköğretim hayatının gerçekleri, çelişir hale gelmemelidir. Günü kurtarma yerine, kalıcı çözüm çabalarına ihtiyaç bulunmaktadır.

    Üniversitelerimizde, tek tip elbise değil, çeşitliliği destekleyen yasal düzenlemeler hayata geçirmelidir. Geleceğe güvenli bakan, küresel sisteme uygun, üniversitelerin özerkliğini tam olarak sağlayan, kalıcı ve kapsamlı yapısal çözümleri içeren, yeni bir yükseköğretim yasasına ülkemizin acilen ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü mevcut yasalar gelişmelerin gerisinde kalmıştır. Ancak, böylece bilgi yoğun toplum modeline geçebiliriz.''

    Akınoğlu, ÇÜ'nün her zaman olduğu gibi, Atatürk ilkelerine bağlı olarak eğitimini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.




    Rektör Akınoğlu: Yasal düzenleme şart Yorumları