Aleviler Kızılay'da eylem yapacaklar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-06-2010 (08:50)   Son Mesaj: 10-06-2010 (08:50)    Cevap: 0    Gösterim: 442  

    10-06-2010

    Aleviler Kızılay'da eylem yapacaklar

    Aleviler Kızılay'da eylem yapacaklar


    Zorunlu din dersine yönelik AİHM ve Danıştay kararlarının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen seslerini duyuramadıklarını belirten Aleviler, harekete geçti. 9 Ekim günü Kızılay meydanında zorunlu din dersine karşı oturma eylemi yapacaklar

    Burcu Bulut'un haberi 1995 yılında zorunlu din dersinin kalkmasına yönelik açılan ilk davanın AİHM ve Danıştay tarafından kabul edilmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Ellerindeki mahkeme kararına rağmen seslerini duyuramadıklarını düşünen Aleviler, 9 Ekim Cumartesi günü Ankara Kızılay'da 'zorunlu din dersinin kalması' için 1 günlük oturma eylemi gerçekleştirecek. Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Ali Yıldırım, 'Aleviler de Türkiye'de yaşayan bütün insanlar gibi eşit yurttaş olarak yaşamak istiyorlar. 9 Ekim'de zorunlu din derslerinin nasıl bir insan hakları ihlali olduğunu kamuoyunun vicdanına bir kez daha sokmak için 1 günlük oturma eylemi yapılacak' dedi. Yıldırım özetle şu görüşleri dile getirdi.

    EŞİT YURTTAŞ OLMAK İSTİYORLAR:

    Alevi toplumunun çok ciddi sorunları var. Bu sorunların tamamı eşit yurttaşlık hakkı çerçevesinde değerlendirebileceğimiz sorunlar. Aleviler de Türkiye'de yaşayan bütün insanlar gibi eşit yurttaş olarak yaşamak istiyorlar. Başka inançta olan insanlara hangi hak ve özgürlükler tanınmışsa kendilerine de o hakların özgürlüklerin tanınmasını talep ediyorlar. Bu yüzden 9 Ekim'de zorunlu din derslerinin nasıl bir insan hakları ihlali olduğunu kamuoyunun vicdanına bir kez daha sokmak için 1 günlük oturma eylemi yapılacak.

    AYRIMCILIK YAŞANIYOR:

    Aleviler açısından hayatın her alanında ciddi anlamda bir ayrımcılık uygulanıyor. Pratikte yaşanıyor bu. Bir yasada ya da hukuki düzenlemede böyle bir ayrımcılık söz konusu değil! İçten içe gizliden gizliye yazılı olmayan hukuk kurallarının işlediği bir ayrımcılık var. Alevi kimliği belli olan insanlar vali yapılmıyor, emniyet müdürü yapılmıyor. Bugün 81 ilin emniyet müdürünün hiçbirisi Alevi değil! 81 ilin yalnızca birinin valisi Alevi. İki tane farklı inançtan kişi varsa Alevi olan değil de diğerinin yükselme şansı daha fazla oluyor. Hele ki Alevi inancını 'öteki' olarak gören siyasi çevrelerde, siyasi anlayışlarda bu durum çok daha vahim.

    Bugünkü AKP mesela. AKP çevresinde 360'ın üstünde milletvekili vardı, bir tanesi bile Alevi kökenli değildi. Şimdi yine 300'ün üzerinde milletvekili var ancak 3 tane Alevi kökenli milletvekili bulabilirsiniz. Ama onların cephesinden baktığınızda ötekileşen, bizden değilsiniz diyen bir topluluk görüyorsunuz.

    MHP İÇİN DE AYNI ŞEYİ SÖYLEYEBİLİRİZ:

    Esasında Alevi toplumu ile siyasi anlayışların uzlaşması yan yana gelmesi, Alevi inancının kendi dinamikleri açısından da zaten mümkün değil! Alevilik bir şoven partiyle yan yana olamaz. En son 2002 ve 2007 seçimlerinde Alevi toplumu yüzde 90'larla CHP'ye oy verdi. Bu bir tesadüf değil.

    PİR SULTAN'IN KÖYÜNDEN 'HAYIR' ÇIKTI:

    Referandumda Başbakan Erdoğan, açıktan Alevilere cephe alan bir tavır içerisindeydi. Ve sonuç olarak Aleviler, yüzde 95'e varan bir çoğunlukla referanduma 'hayır' dedi. Pir Sultan Abdal'ın köyü Banaz'dan, Aşık Veysel'in köyüne kadar sonuç aynı oldu: 'Hayır'.

    KABLOLU ASİMİLASYON VAR:

    BAŞBAKAN Marmara Üniversitesi'nin açılışında bir konuşmasında, türban kısmını kaldırırsak, şöyle bir şey dedi: 'İnanç özgürlüğüne, eğitim özgürlüğüne bu kadar müdahil olmanın anlamı yok. Bu ülkede hangi düşüncede hangi inançta olursa olsun şu mahalle baskısı adını verdiğimiz şeyi ortadan kaldıralım' Mahalle baskısından daha kötü bizimkisi. Yasal baskı, devlet baskısı var üzerimizde. Alevi köylerine zorla cami yapıldı. Daha da vahimi eğer bir Alevi köyüne cami yapamamışlarsa, kasabadan ya da ilçeden kablolar döşeyerek hoparlörler takarak ilçedeki ezanı günde beş vakit zorla dinletiyorlar. Yani kablolu asimilasyon var.

    YENİ ANAYASADA İSTEDİK

    Anayasa değişiklikleri gündeme getirildiği zaman Aleviler bunu bir talep olarak ortaya koydular. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasına ilişkin ortada AİHM'in kararı var. Ama maalesef bu konuda hiçbir düzenleme yapılmadı. Diyanet İşleri Başkanı açıklama yapmış diyor ki 'AİHM'in ve Danıştay'ın kararı uygulanmaz. Din dersinin okutulmasında zorunluluk' AİHM'e karşı bir bürokrat nasıl böyle konuşabilir? Resmen suç işleniyor. 'Ulemaya sorun' diyen Başbakan anlayışı olduğu gibi sürüyor.

    AÇIKTAN DÜŞMANLIK İÇERİSİNDE

    BAŞBAKAN herkese mavi boncuk dağıttı. Ama Alevilere karşı açıktan bir düşmanlık içerisindeydi. Dedi ki 'Beni Yargıtay'daki Alevi mezhep cezaevine tıktı.' Alevi Seyfi Oktay'ı kastederek 'dedelerin yargıç tayin etme işi bitecek bu referandumda' dedi. Yargıda birkaç tane Alevi olmasına bile tahammül edemeyen bir ruh hali içinde.

    (Akşam)




    Aleviler Kızılay'da eylem yapacaklar Yorumları