Ergün: Yükseliş bekleniyordu Ekim'de düşecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-04-2010 (13:22)   Son Mesaj: 10-04-2010 (13:22)    Cevap: 0    Gösterim: 388  

    10-04-2010

    Ergün: Yükseliş bekleniyordu Ekim'de düşecek

    Ergün: Yükseliş bekleniyordu Ekim'de düşecek


    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Eylül ayı enflasyon rakamı beklentisi biraz daha yüksekti. Ekim ayından itibaren tekrar aşağıya doğru döneceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

    Ergün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile birlikte 2. TSK Malzeme Sergisi ve Ankara Sanayi Fuarını gezdi. Bakan Ergün, gazetecilerin, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme istemesi üzerine, Eylül ayı enflasyon rakamlarının Merkez Bankası raporlarında da yer aldığı gibi biraz daha yüksek beklendiğini belirtti.

    Bu artışta işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin, tekstil, giyim eşyalarında yeni sezon nedeniyle yeni fiyatların etkili olduğunu ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

    ''Tabii sepet içerisinde bunların ağırlığı var. Alkollü içeceklerdeki vergi düzenlemelerinin de bir etkisi olduğu görülüyor.

    Ancak yıllık enflasyon hedefinde büyük bir sapma olmayacak. Bu Eylül ayı itibariyle bir yükselme trendidir. Ekim ayından itibaren tekrar aşağıya doğru döneceğini tahmin ediyoruz.

    Enflasyon yıllık hedefler istikametinde ilerleyecek, muhtemelen 7,5 civarında olacak.''

    Ergün, Eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 9'u geçmiş olmasının, ''Eyvah enflasyon yeniden çift haneli rakamlara gidiyor'' endişesini ortaya koymak için yeterli olmadığına işaret ederek, endişe edecek bir durumun görülmediğini söyledi.

    EKONOMİK BÜYÜKLÜKLER

    Ergün, 31 Mayıs tarihinde açıklanması gereken ancak henüz açıklanmayan Orta Vadeli Programda (OVP) yer alacak ekonomik büyüklüklere ilişkin soru üzerine de, ekonomik büyüklüklerle ilgili çalışmaların hemen hemen tamamlandığını bildirdi.

    Ergün, ''Mesela büyüme rakamları itibariyle yüzde 3,5'lik bir hedef öngörülüyordu. Ama yüzde 3,5'in çok üzerinde bir büyüme gerçekleşti. Bu nedenle revizyonlara ihtiyaç var. 2011, 2012, 2013 boyutu da OVP'de ortaya konulmuş olacak.

    17 Ekim tarihine kadar bütün büyüklüklere yönelik hazırlıklar tamamlanmış ve açıklanmış olacak'' şeklinde konuştu.

    Bakan Ergün, ''OVP, 17 Ekim'de bütçe ile birlikte mi açıklanacak, yoksa ayrı mı açıklanacak?'' şeklindeki sorusuna, ''Beraber de açıklanabilir, önce de açıklanabilir'' yanıtını verdi.

    Çalışmaların bitmek üzere olduğunu yineleyen Ergün, bu konuda herhangi bir problemin bulunmadığını söyledi.

    Bütçe rakamlarının da bu büyüklüklerle uyumlu bir şekilde görülmesi gerektiğini belirten Ergün, bu nedenle ikisinin birlikte açıklanmasının öngörülerin sağlıklı yapılması açısından daha iyi netice vereceğini bildirdi.

    MERKEZ BANKASI OPERASYONU

    Ergün, Merkez Bankasının mevduat munzam karşılıklarında yaptığı değişikliklerin bankacılık sektörüne ve kredilere yansımasına ilişkin soru üzerine de, böyle tartışmalara gerek olmadığını söyledi.

    Kredi mekanizmalarının daha sağlıklı işlediği, kredi kanallarının daha açık olduğu bir süreçte yaşandığına dikkati çeken Ergün, faiz oranlarının da makul düzeylere inme eğiliminde olduğu bir sürecin içinde bulunulduğunu söyledi. Dolayısıyla bankacılık sektörünün büyük bir zarar görmesinin söz konusu olmayacağını belirten Ergün, şöyle devam etti:

    ''Bankacılık sektörünün, finans sektörünün güven duyulan bir sektör olması uluslararası piyasalarda Türkiye'ye olan güveni de artırmıştır.

    Bu dönemde bankacılık uygulamalarını zaman zaman tartıştık, kredi kanallarını gereksiz yere çok kıstıklarını konuştuk, gereğinden erken bazı kredileri geri çağırdıklarını konuştuk, başka bankalara muamele uygulamalarıyla karlarını aşırı derecede artırdıklarını konuştuk.

    Ancak bütün bunlara rağmen finans sektörünün sağlam ve güçlü bir sektör olarak bu krizden çıkması uluslararası piyasalarda Türkiye'nin imajını olumlu etkiledi.

    Bu nedenle finans sektörüne olan güvenilirlik çok önemli. 'Bu güvenilirlik korunacaktır' diye düşünüyorum. Yani beklenen o tartışmalar, sıkıntıların bankacılık sektöründen müşteriye maliyet olarak yansıyacak bir sıkıntıya dönüşmeyeceğini düşünüyorum.

    Diğer parametreler bunun dönüşmeyeceğinin işaretlerini veriyor. Merkez Bankasının bu uygulamasını da bu çerçevede tartışmak yerine, bankacılık sektörünün güvenilirliğini koruyan bir mekanizma gibi görmek lazım bugün itibariyle.''

    Bu arada Bakan Ergün, her iki fuarda da standları gezerek, bilgi aldı. Ergün, tüfek üretimi yapan bir firmanın standına girerek, tüfeği inceledi.




    Ergün: Yükseliş bekleniyordu Ekim'de düşecek Yorumları