Arınç: Bediüzzaman tek partinin zulmüne uğradı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-03-2010 (14:56)   Son Mesaj: 10-03-2010 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 578  

    10-03-2010

    Arınç: Bediüzzaman tek partinin zulmüne uğradı

    Arınç: Bediüzzaman tek partinin zulmüne uğradı


    Bediüzzaman Said Nursi ve manevi mirası Risale-i Nur eserlerinin daha iyi anlaşılması için düzenlenen sempozyumda konuşan Başbakan Arınç, Bediüzzaman'ın tek parti zulmünden kurtalamayanlardan olduğunu belirtti.

    Büyük İslam âlimi Bediüzzaman Said Nursi ve manevi mirası Risale-i Nur eserlerinin daha iyi anlaşılması için İstanbul İlim ve Kültür Vakfı (İİKV) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu'nda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuştu. Arınç, konuşmasında 'Risale-i Nurlardan uzak kalmamamız lazım' ifadesini kullanarak Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin imani ve ilmi mücadelesini anlattı. Bülent Arınç sözlerine şöyle devam etti::

    Onun fikirlerini tahlil etmek için bu toplantıların yapılmasının hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. Bediüzzaman Hazretleri insanların akıl ve vicdanlarına hitap etmiştir. Ekmeksiz yaşarım ama hürriyetsiz yaşıyamam, diyen büyük bir İslam alimidir. Kendisine açık olarak getirilen ekmeği 'Başkalarının da bu ekmekte gözü kalmıştır' diyecek kadar hassasdır. Dağda gezerken öğrencilerinin yemişleri yemek istemesi üzerine 'Bizim rızkımız burada değildir. Bunlar burada yaşayan hayvanlarındır. Bizim rızkımız şehirdeki bağlardır' diyecek kadar da düşünceli bir insandır.

    TEK PARTİ ZULMÜNDEN KURTULAMADI

    Bilim, düşünce ve teknolojiye önem vermiştir. Dünyanın en çok eser vermiş ilim adanları arasında yer almıştır. O yüreğine pranga vurulamayacak kadar dik duran bir insandır. Bir ömrü sürekli sürgünler, hapislerle geçmiştir. Tek parti zulmünden kurtulamadı. Bugün dillerindin düşüremedikleri söylemlerini onun üzerinde kullandılar. O evrensel bir huzur ortamından bir dünya için reçete hazırlıyordu. Kimsenin inancına ve düşüncesini gem vurulamayacağını söylüyordu. Ülkenin de insanlığında hür ve özgür ortamlarda inkişaf edeceğini düşünüyordu. Bugünkü ortamımızda Said Nursi Hazretlerinin büyük etkisi olmuştur.

    DÜŞÜNCELERİ DAHA DA KIYMET KAZANIYOR

    Ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen Bediüzzaman'ın düşünceleri daha da kıymet kazanıyor. İslamın çatışmacı ve dışlayı değilde kapsayıcı olduğunu o anlatıyor. Bugün dinler arası dilayog konusuda onun düşüncesinin temelleri arasında yer alıyordu. Düşünce ve eylem bütünlüğüne sahip, düşündüğü gibi yaşayan ve kendi değimiyle ihlas bütünlüğünü sahip bir insandı. Manevi bir çekim merkezi olan Said Nursi bugün dünya örnek bir hale gelmiştir.

    AKILLARA AKITILAN ŞÜPHELERİ ORTADAN KALDIRDI

    Said Nursi'yi anlamlı kılan bir noktada modernliğin akıllara akıttığı tüm şüpheleri ortadan kaldırmasıdır. 'Bin canım olsa İslama feda olsun' diyen Bediüzaman hazretleri bir konuşmasında 'Tamam. Artık dünyayı bana zindan ettiniz. Ve bana rıza-i ilahi kapılarını açtı' diyerek insanların ne kadar duyarsız kaldığını anlatmıştır. 6 bin sayfadan oluşan külliyatını aşkla telif etmiştir. Tüm eserlerinde yalnızda kutsal kitabımızdaki mesajları insanlık için anlatmaya çalıştırmıştır. Akla uygun hale getirirken kalbi hiçbir zaman unutmamıştır. Boynuna yağlı ilmeği takmak isteyenlerin gözlerinin içine baka baka bunu yaptı.

    MAHKUMKEN BİLE HÜKMEDİYORDU

    Necip Fazıl'ın dediği gibi, Onu hep mahkemelerden mahkemelere sevk ettiler. Ama o mahkumken bile hükmediyordu. O kendisini yok etmeye çalışanlara bile karşı engin merhamet taşımaktaydı. Tüm yaşadıklarına rağmen onlara beddua bile etmedi.

    MAHKUMİYETİN HİKMETİ İLAHİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORDU

    Sahabe hayatını kendine örnek almış çok önemli bir islam alimidir Bediüzzaman. Bediüzzman Hazretleri davasını mahkemelerde anlatırken bunun da bir hikmeti ilahi olduğunu düşünüyordu. Nitekimde öyle oldu. Sadece Kuranı Kerimi değil de İncili de Tevratı da okuyarak Bediüzzaman'a beraat kararı veren hakime de Allah rahmet eylesin. Bekir Berk Abimize de Allah rahmet eylesin. Uykulu hallerde ceza duruşmalarına katılıyordu.

    RİSALE-İ NURLARDAN UZAK KALMAMAMIZ LAZIM

    Bugün bu hizmet dünyaya ulaştı. Onların temsilcilieri buralara geldi. Önceden okur ve anlamazdık. Ama bunların iyi şeyler olduğunu bilirdik. Riale-i Nurlardan uzak kalmamamız lazım. Bir ışık olarak görmeliyiz.

    moralhaber.net




    Arınç: Bediüzzaman tek partinin zulmüne uğradı Yorumları