AYM, bireysel başvuru için tura çıkıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-03-2010 (12:36)   Son Mesaj: 10-03-2010 (12:36)    Cevap: 0    Gösterim: 514  

    10-03-2010

    AYM, bireysel başvuru için tura çıkıyor

    AYM, bireysel başvuru için tura çıkıyor


    Anayasa Mahkemesi, referandumda kabul edilen ancak 2 yıl sonra başlayacak “bireysel başvuru” hakkı için çalışma başlattı. AYM üyeleri başta Almanya olmak üzere 4 model ülkede inceleme yapıp rapor hazırlayacak.

    Oya ARMUTÇU'nun haberi Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkeme üyelerinin, "bireysel başvuru" konusunda Almanya, İspanya, Slovenya ve Güney Kore"de gruplar halinde inceleme yapacaklarını bildirdi. Kılıç, "Bu konuda acele etmeyeceğiz. 2 yıl süre var, çalışma yapacağız" dedi.

    Yeni içtüzük yasadan sonra

    Kılıç, Anayasa Mahkemesi"ne ilişkin uyum yasası çıktıktan sonra içtüzük değişikliği yapacaklarını, yasayı ise kendilerinin hazırlamadığını bildirdi. Kılıç, Anayasa değişikliğine paralel yeni yasa çıkmasını beklediklerini, yeni karar vermediklerini ve mevcut kararlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

    İç hukuku tüketme şartı

    2 yıl sonra yürürlüğe girecek anayasa değişikliği ile vatandaşlar Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamındaki temel hak ve özgürlüklerinden birinin ihlal edildiği iddiasıyla iç hukuk yollarını tüketmek şartıyla Anayasa Mahkemesi"ne "bireysel başvuru" yapabilecekler.





    AYM, bireysel başvuru için tura çıkıyor Yorumları