Türkiye ile Suriye ilişkilerinin geldiği son nokta   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-03-2010 (01:34)   Son Mesaj: 10-03-2010 (01:34)    Cevap: 0    Gösterim: 453  

    10-03-2010

    Türkiye ile Suriye ilişkilerinin geldiği son nokta

    Türkiye ile Suriye ilişkilerinin geldiği son nokta


    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Suriye sınırlarının 8 yıl öncesine kadar her an çatışma çıkabilecek ortamlardan aynı alanlarda serbest ticaret ve ortak sanayi bölgelerinin kurulduğunu söyledi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte, Suriye'nin Tartus kentinde düzenlenen Suriye-Türkiye Ortak İş Forumu'na katılan Çağlayan, her iki ülkeden yaklaşık 300 iş adamına seslendi.
    İki ülkenin ilişkilerinin 8 yıl öncesine dair, "Suriye ile sınırlarımızda her an çatışma çıktı çıkacak, aramıza mayınların döşendiği bir dönemdi'' diyen Bakan Çağlayan, ''Çatışma ortamı olan sınırlarda bugün ortak sanayi bölgeleri, serbest ticaret bölgeleri kuruluyor'' dedi.

    İki ülke arasında yürütülen işbirliği alanlarını ve ortak projeleri hatırlatan Çağlayan, Halep'te ortak lojistik merkezinin kurulmasına ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

    Çağlayan, Türkiye ve Suriye'nin sadece birbiriyle işbirliği yapmadığını, Arap dünyasına birlikte açılmak üzere çalıştıklarını ifade ederek, ''Türkiye'nin, Suriye'nin Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine ilişkin çabalarını desteklediğini'' söyledi. Çağlayan, ''Suriye'yi DTÖ'ye üye olarak görmek istiyoruz. Bu konuda çaba sarfediyoruz. Suriye artık bir dünya devleti olmuştur, önemli bir ekonomik güç olmuştur'' diye konuştu.

    Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirten Çağlayan, 2015 yılı hedefinin 10 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Çağlayan, ''Foruma katılan iş adamlarının verdiği söze dayanarak 10 milyar dolarlık hedef belirlediğini'' söyledi.

    ''Aramızdaki ticaret hacminin Türkiye'nin lehine yükselmesinden dolayı memnuniyet duymuyoruz'' diyen Çağlayan, iki ülke arasındaki ticareti eşit ve dengeli bir hale getirmek istediklerini bildirdi.

    Türk iş adamlarının Suriye'deki yatırımlarının 700 milyon doları geçtiğini hatırlatan Çağlayan, ''Bunu neden 2.7 veya 3 milyar dolar yapmayalım'' diye konuştu. Çağlayan, Türk iş adamlarını Tartus'a yatırım yapmaya çağırdı.

    Türkiye-Suriye-Lübnan ve Ürdün arasında kurulan Ortak Ticaret Konseyi ile birlikte bu ülkelerin tek bir ekonomik alan oluşturacağını belirten Çağlayan, ''(Komşu ülkelerle işbirliği ve ticaret) Bu konuda çok geç kaldık, İslam ülkeleri olarak. Çok zaman kaybettik, komşu ülkeler olarak. Yapılmış olan bir araştırmaya göre geçtiğimiz yıl dünya üzerindeki ticaretin yüzde 23'ü kara komşuları arasında yapılmış. İslam ülkelerinin akıllarını başlarına alması lazım'' dedi.

    Çağlayan, İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) üye 57 ülkenin dünya nüfusunun dörtte birine sahip olmasına rağmen, dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 7 olduğunu söyledi. Bu hacmin 4.5 trilyon dolara tekabül ettiğini belirten Çağlayan, AB üyesi ülkelerin AB içi ticaret hacminin yüzde 70'lere dayandığını belirterek, ''Suriye ile her türlü işbirliği ve bilgi, tecrübe paylaşımına hazırız'' diye konuştu.




    Türkiye ile Suriye ilişkilerinin geldiği son nokta Yorumları