67 yıl sonra batan denizaltı için geldi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-02-2010 (20:54)   Son Mesaj: 10-02-2010 (20:54)    Cevap: 0    Gösterim: 702  

    10-02-2010

    67 yıl sonra batan denizaltı için geldi

    67 yıl sonra batan denizaltı için geldi


    2.Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından Rus gemilerine saldırmak üzere Karadeniz'e indirilen, savaşın bitmesiyle Karadeniz'de batırılan Alman denizaltısından birinde görev yapan Alman Gerd Enders, Türkiye'ye geldi.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karasu Belediyesinin daveti üzerine Türkiye'ye gelen 87 yaşındaki Enders'e gezisi sırasında Alman gazeteciler ve doktoru da eşlik etti.
    İstanbul'da bir gün konaklayan Enders, Sakarya'nın Karasu ilçesine karayolu ile gelerek öncelikle Acarlar Longozu'nu ziyaret etti. Burada Karasu Kaymakamı Murat Duru ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu tarafından karşılanan Enders, çok heyecanlı olduğunu ifade etti.

    Gözleme ve ayran ikram edilen Enders, Acarlar Longozu'nu tekneyle gezdi. Longozdan çok etkilendiğini belirten Enders, Türkiye'ye ilk kez geldiğini, karşılaştığı ilgiden mutluluk duyduğunu söyledi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enders, ''Bu kadar yıldızlaşacağım hayatım boyunca aklıma gelmezdi. U-20'ye bu kadar ilgi gösterilmesi beni şaşırttı. 67 yıl sonra Türkiye'de olmak benim için tarif edilemez bir mutluluk'' dedi.

    Enders, Türkiye'ye davetine öncülük eden Karasu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş adamı, deniz araştırmacısı Selçuk Kolay'a teşekkür etti.

    Türk insanı ile yeniden konuşmanın, karşılaşmanın çok güzel bir duygu olduğunu anlatan Enders, ''Buradaki misafirperverlik beni çok memnun etti. Yarın U-20'ye beraberimdeki arkadaşlarım dalış yapacak, çok heyecanlıyım'' diye konuştu.

    Enders, bir gazetecinin ''denizaltıların batırılışını'' sorması üzerine, şunları söyledi:

    ''Savaş zamanında bütün Alman denizaltıları aynı yöntemle batırıldı. Denizaltılarda öncelikle bir toplama işlemi yapıldı. Daha sonra mürettebatı karaya çıktı.

    Karadeniz'de üç Alman denizaltısı batırıldı. Bunların Rus işgal kuvvetlerinin eline geçmesi istenmiyordu. Batırılış sebebi buydu. Başka alternatifimiz yoktu. Diğer üç tanesini ele geçirmişti Ruslar, onlar onarıldı daha sonra. Ne yazık ki o denizaltıların mürettebatı hayatta kalamadı, öldürüldüler. Şunu da özellikle belirtmek isterim, denizaltılarında görevli Alman mürettebatın 41 bininden sadece 9 bin küsuru hayatta ve ülkesine geri dönebildi. Kötü zamanlardı ne yazık ki. Dolayısıyla barışın sürmesini, insanlar arasında hakim olmasını diliyorum.''

    -''U-23'Ü BULMAYA ÇALIŞIYORUM''-

    Gerd Enders'in Türkiye'ye gelmesine katkı sağlayan iş adamı ve deniz araştırmacısı Selçuk Kolay da 1974 yılından bu yana su altı araştırmaları yaptığını belirtti.

    Karasu açıklarındaki U-20 denizaltısının Deniz Kuvvetleri tarafından bir manevra sırasında fark edildiğini anlatan Kolay, ''Ben U-20'nin daha ziyade kimliği üzerinde çalıştım, arkasındaki tarihi bulup çıkardım. O zamanda operasyona katılan, denizaltılarda yaşayan Almanlarla tanıştım. Şimdiki amacım komutanı hayatta olan U-23 denizaltısının yerini tespit etmek. Komutanı batırdığı mevkiyi çok net hatırlamıyor, ama ben bu bölgenin dörtte üçlük kısmını taradım, geri kalanı da taradığım taktirde pozitif bir sonuca ulaşmayı umuyorum'' diye konuştu.

    Acarlar Longozu ziyaretinin ardından Enders ve beraberindekiler Karasu Limanı'nı gezdi. Karasu'da bir balıkçıda yemek yiyen gruptakilere Karasu Belediyesi tarafından Türk lokumu ve fındığı hediye edildi.

    Enders'e de Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu tarafından fahri hemşehrilik beratı verildi. Enders, gurur duyduğunu ifade etti.

    Belediye Başkanı İspiroğlu da Alman konukları ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

    Enders ve beraberindekiler yarın U-20 batığının bulunduğu bölgeye gidecek.




    67 yıl sonra batan denizaltı için geldi Yorumları