Çiçek ve Çağlayan Sanayi fuarında   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-02-2010 (19:34)   Son Mesaj: 10-02-2010 (19:34)    Cevap: 0    Gösterim: 412  

    10-02-2010

    Çiçek ve Çağlayan Sanayi fuarında

    Çiçek ve Çağlayan Sanayi fuarında


    Devlet Bakanları Cemil Çiçek ve Zafer Çağlayan, Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde açılan Ankara Sanayi Fuarı (ANSAF'10) ile 2. Türk Silahlı Kuvvetleri Malzeme Sergisi'ni ziyaret etti.

    Devlet Bakanı Cemil Çiçek, tek tip askerlik ile ilgili olarak, ''Bu konuda hükümetin önüne gelmiş bir tasarı yok. Bu nedenle bu konudaki konuşmalar, şahsi kanaattir, şahsi değerlendirmelerdir'' dedi.
    Genelkurmay Başkanlığı'nın önümüzdeki günlerde kendilerine bilgi vereceğini belirten Bakan Çiçek, ''Ondan sonra bu konudaki kanaatlerimizi daha net açıklama imkanımız olacak'' diye konuştu.

    Fuara katılan firmaların temsilcilerinden bilgi alan bakanlar, daha sonra gazetecilerin anayasa değişikliği ve tek tip askerlik ile ilgili sorularını yanıtladı.

    Çiçek, fuarı, eski Sanayi ve Ticaret bakanlarından Ali Coşkun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya ile birlikte, Oskar Makina tarafından üretilen ve fuarda sergilenen elektrikli servis aracına binerek gezdi.

    Bakan Çiçek, gazetecilerin tek tip askerlik ile ilgili sorusu üzerine, bu konuda hükümetin önüne gelmiş bir tasarı olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

    ''Sadece bir süreden beri bu fikir tartışılıyor. Bunun lehinde fikir söyleyenler var, böyle olması doğru değildir diyenler var. Hükümetin önünde Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanmış bir teklif, tasarı olmadığı için, bu konuşulan konular şahsi kanaattir, şahsi değerlendirmelerdir. Önümüzdeki günlerde Genelkurmay Başkanlığı bize bilgi, brifing verecek. Ondan sonra bizim bu konudaki kanaatlerimizi daha net açıklama imkanımız olacak. Şu an sadece herkes şahsi kanaatini söylüyor. Yürürlükten kaldırılmış birşey yok, bir tartışma var. Teklif gelecek, ona bakacağız. Olmayan teklife sıcak bakmak, soğuk bakmak olmaz.

    Bir taraftan önemli konular Türkiye'de fazla tartışılmıyor deniliyor, tartışmaya başlayınca da bu türlü sağ sola çekilmeler söz konusu. Bırakalım herkes soğukkanlı olarak tartışsın. Önümüze teklif geldiğinde bakarız.''

    Anayasa değişikliği ile ilgili soru üzerine Bakan Çiçek, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunun artık bir toplumsal talep haline geldiğini, 12 Eylül halk oylamasının bunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

    Yeni bir anayasa yapılacaksa, toplumun her kesiminin, meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, mümkünse üniversitelerin, özellikle hukuk fakültelerinin bu konuda hazırlık yapmalarında fayda olduğuna işaret eden Bakan Çiçek, şöyle devam etti:

    ''Nasıl bir yöntemle değişecek... Biz 2007'den beri birkaç teşebbüste bulunduk. Herkes hangi yöntemle değişsin istiyorsa bunu açıklasın. Bununla birlikte Anayasa'nın içeriği ile ilgili bir çalışma herkes yapsın ki ondan sonra bu işin gerçekleşmesi kolay olur. Biz zaten kendi yönümüzden hazırlığımızı güncellemeye başladık. Bir takım meslek kuruluşlarının bazı çalışmaları olduğunu biliyoruz. Onların hepsinin ortaya çıkmasında fayda var.''

    -DEVLET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, fuarı ve sergiyi gezerek, firmalardan tek tek bilgi aldı, daha sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

    Bugün Suriye'ye gideceğini hatırlatan Bakan Çağlayan, Suriye ile iki ülke arasında mayınların olduğu, savaş çıktı çıkacak bir dönemin ardından, hükümetin komşu ve çevre ülkeler stratejisi çerçevesinde ilişkilerde yeni bir dönem başladığını, iki ülke arasındaki mayınların, vizelerin kaldırıldığını, şimdi de sınırlarda ortak çalışma alanları, stratejik, lojistik alanlar oluşturulması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

    Suriye ile yürütülen Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi çalışmaları kapsamında 51 mutabakat zaptı imzalandığını, bu anlaşmalar çerçevesinde ilgili bakanların ve kurum temsilcilerinin zaman zaman biraraya geldiğini hatırlatan Bakan Çağlayan, bugün Suriye'nin Tartus kentine gideceğini ve iş konseyi toplantısına katılacağını, bu akşam da Türkiye'den gelecek diğer bakanlarla birlikte iki ülke arasında işbirliği toplantıları yapılacağını anlattı. Bakan Çağlayan, yarın Suriyeli bazı bakanlar ile ikili görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

    Suriye'nin, Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı, ihracatın en fazla arttığı ülkelerden biri olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Türkiye arasında ortak gümrük birliği, ekonomik alan kurulması için çalışmalara başlandığını, bu alanın kurulması halinde, bu ülkeler arasında belirlenmiş olan mallarda herhangi bir gümrük olmaksızın ticaretin daha yoğun bir şekilde gelişeceği bir yapının kurulacağını anlattı. Çağlayan, iki ülke arasında enerji, müteahhitlik, müşavirlik, ticaret ve yatırım alanlarında ilişkilerin geliştiğini belirtti.

    Tek tip askerlik ve yeni anayasa çalışmaları konusunda Başbakanın açıklamalarına kendisinin bir ilavesinin söz konusu olmayacağın vurgulayan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

    ''Referandumdan sonra yeni bir anayasa ihtiyacı ile ilgili konsensus oluştu. Bu konuda gelecek talepler, yapılacak çalışmalar, sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmalar ve TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin oluşturacağı bir komisyon ile bu konu geniş çaplı ve son derece anlamlı bir şekilde yapılması lazım. Anayasa'nın 2-3 değiştirilemez maddesi dışında kalan maddeleri için bunu söylüyorum. Türkiye bu kadar ekonomik gelişmesinin yanında demokratik standartlarını da geliştirmek durumundadır. Demokrasi standartlarının geliştirilmesi için yapmış olduğumuz 26 maddelik değişikliğin ardından şimdi köklü bir şekilde değişiklik, ancak bunun 2011 genel seçimlerinden sonra mecliste oluşacak tabloya göre ve sivil toplum kuruluşlarına bizzat bu konuda akademisyenlerin katılımı ile gelecekle ilgili bir strateji belirlenebilir. Devletimizin takdiri, milletimizin kabul ettiği güçlü bir anayasaya dönüşecektir.''

    Fuarı ziyaret eden Alman vatandaşı 34 yaşındaki Nesibe Güven, ''Almanya'nın Krefelt kentinde yaşadığını, 2 çocuğu bulunduğunu, hasta olduğu için ayda birkaç kez hastaneye yatarak tedavi almak durumunda kaldığını, bu yüzden Almanya'daki sosyal hizmetler kurumunun çocuklarına bakamayacağı gerekçesi ile çocuklarını kendisinden almak istediğini" anlatarak, söz konusu kentin belediye başkanı ile görüşebilmesi için Devlet Bakanı Çağlayan'dan destek istedi.

    Toplam 140 firmanın katıldığı ve 6 Ekime kadar açık kalacak fuar için, Mısır, Irak, Arnavutluk, Tunus, Tacikistan, Karadağ'dan alım heyetlerinin geldiği belirtiliyor.




    Çiçek ve Çağlayan Sanayi fuarında Yorumları