'Sahte çürük raporunda' müşteki sürprizi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-01-2010 (19:06)   Son Mesaj: 10-01-2010 (19:06)    Cevap: 0    Gösterim: 608  

    10-01-2010

    'Sahte çürük raporunda' müşteki sürprizi

    'Sahte çürük raporunda' müşteki sürprizi


    ''Sahte çürük raporu'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 8'i tutuklu 17 sanığın yargılandığı davada, duruşmaya katılan 23 müşteki de sanıklardan şikayetçi olmadı.

    İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar hakim albay Ahmet Zeki Üçok, emekli asker Erdem Kılıç, emekli astsubay Ömer Uçar, Murat Tugay Tepe, Tahir Mete Turan, Fehmi Suna, Taylan Özgür Düşko ve İsmail Es ile tutuksuz sanıklar iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı, hava albay Ahmet Metin Kökenek, Derya Aydoğan ve Hayrullah Çelebi katıldı.
    Bugünkü duruşmaya davet edilen müştekilerden, aralarında dizi oyuncusu, senarist ve reklamcıların da bulunduğu 23'ü hazır bulunarak ifade verdi.

    Mahkeme heyetinin ''müşteki'' sıfatıyla dinlenilmesine karar verdiği kişiler, sanıklardan şikayetçi olmadı.

    Daha önce polis ve savcılık ifadesi alınmayan müştekilerden Tahir Canlı, daha önce avukatının bulunmadığını, barodan temin edilmediğini ve biraz da korktuğu için ifade vermediğini belirterek, sanıklardan sadece Taylan Özgür Düşko'yu tanıdığını söyledi.

    ''Ben askerlik ve KKTC vatandaşlığı için kimseyle görüşmedim'' diyen Canlı'nın, bu ifadesi üzerine söz alan tutuklu sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, iddianamedeki sözlerini hatırlatarak, bunları birilerinin kendisine söyletip söyletmediğini sordu.

    Tahir Canlı'nın, kendisine kimsenin böyle bir şey söylemediğini belirtmesi üzerine Üçok, ''Ben bunlardan dolayı 10 yıl hapis yatmakla suçlanıyorum. Bu sözleri polis veya başkası yazdıysa şikayetçiyim ben'' diye konuştu.

    Müşteki Canlı, daha sonra önceki ifadesini değiştirerek, bu kez, ''Bu sözü bana Murat Tugay Tepe söyledi. Ancak tehdit amaçlı olduğunu düşünmüyorum'' dedi.

    Yeniden söz alan sanık Üçok da iddianamede yüz yüze ve telefonda hiçbir görüşme olmadığını söyledi. Üçok, ''Ya savcı yanlış yazdı ya da bu çocuk yalan söylüyor. Bir yerde yalan var'' diye konuştu.

    -KİMSE ŞİKAYETÇİ OLMADI-

    Duruşmada ifade veren müştekilerden, ''Arka Sokaklar'' dizisi senaristi Ozan Emre Yurdakul da savcılıktaki ifadesini kabul ettiğini belirterek, poliste alınan ifadesini örgüt kapsamına alınmaya çalışıldığını düşündüğü için kabul etmediğini dile getirdi. Yurdakul, şikayetçi olmadı.

    İfadesi sorulan ve aynı dizide oyuncu olan müştekilerden Ertuğ Ali Korkmaz da şikayetçi olmadığını belirterek, askerlikle ilgili bir probleminin olmadığını, kendisinden 15 bin TL isteyen sanıklardan Murat Tugay Tepe'den herhangi bir istekte bulunmadığını aktardı.

    Korkmaz, soru üzerine, 15 bin TL'yi böyle bir işin içinde olmak istemediği için Tepe'ye vermediğini söyledi.

    Duruşmada dinlenen ve daha önceki ifadelerini kabul eden diğer müştekiler de şikayetçi olmadıklarını söyledi.

    -SANIK AVUKATLARININ TALEPLERİ-

    İlk kez duruşmaya geldiği için savunması sorulan tutuksuz sanıklardan Derya Aydoğan, sanıklardan Murat Tugay Tepe aracılığıyla Ahmet Zeki Üçok ve Tahir Mete Turan'ı tanıdığını, ama çeteyle hiçbir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.

    Duruşmada, sanık avukatlarına talepleri soruldu.

    Tutuklu sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un avukatı Celal Ülgen, müvekkili Üçok'un atılı suçu işlediğine dair dosyaya ciddi bir delil konulmadığını ve ''yağma'' suçuyla ilgili herhangi bir şikayet de olmadığını belirterek, bugünkü duruşmada dinlenen müştekiler harici, diğer bütün müştekilerin de dinlenebilmesi durumunda Üçok hakkında beraat kararı bile verilebileceğini aktardı.

    Tutuklamanın bir tedbir olduğunu ve müvekkilinin ceza alması durumunda dahi daha sonra yakalanabileceğini kaydeden Ülgen, ceza hukukunun temel ilkesi olan ''şüpheden sanık yararlanır'' ilkesi gereği müvekkili Üçok'un tahliye edilmesini talep etti.

    -AVUKATTAN ''BANKER BİLO'' BENZETMESİ-

    Tutuklu sanıklardan Murat Tugay Tepe'nin avukatı Cem Özcan da suça hazırlık hareketlerinin Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) suç teşkil etmeyeceğini ve suçun yarım kalma ihtimalinin olduğunu öne sürerek, bu görüşünü desteklediğini belirten örnek bir Yargıtay kararını okudu.

    İddianamede, teşebbüs aşamasında kalan 4 tane suç bulunduğunu ve bunların hazırlık hareketi olduğunu belirten Özcan, faillerin iradesinin tam olarak belli olmadığını söyledi.

    ''Suç varsa, nitelikli değil, basit dolandırıcılıktır, olduğu iddia edilen suç. Ki bu da gerçekleşmemiştir'' diye konuşan Özcan, herkesin bildiği bir film olan ''Banker Bilo'' filminden de örnek verdi.

    Filmdeki konuya göre, Şener Şen'in oynadığı ve kandırdığı kişileri Almanya'daki Mühin kenti yerine, İstanbul'a götüren ''Banker Bilo''nun, filmdeki konumu itibariyle tam bir dolandırıcı olduğunu anlatan Özcan, müvekkili Tepe'nin, kişilerden KKTC vatandaşı yapma vaadiyle para almasının ise basit bir yalan olduğunu, dolandırıcılık kabul edilemeyeceğini ve kesinlikle hile olarak değerlendirilmesi gerektiğini iddia etti.

    Avukat Özcan, suçun vasfının değişme ihtimaline göre, müvekkili Tepe'nin tahliye edilmesini istedi.

    Duruşmada söz alan tutuklu sanık avukatları da tahliye talep etti.

    -ARA KARAR-

    Mahkeme heyeti, 8 tutuklu sanıktan, mevcut delil durumu, tutuklama tarihi ve suç vasıflarının değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak, Tahir Mete Turan, Fehmi Suna, Taylan Özgür Düşko ve İsmail Es'in tahliye edilmesine karar verdi.

    Heyet, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 25 müştekinin bir daha ki duruşmada yeniden hazır edilmeleri ve dinlenebilmeleri için bulundukları yerlerin emniyet müdürlüklerine uyarı ekli yazı yazılmasını kararlaştırdı.

    Heyet, tutuksuz sanıklar Ahmet Metin Kökenek, Sibel Çarmıklı ve oğlu Murat Çarmıklı, Hayrullah Çelebi, Derya Aydoğan ve Didem Bektaş'ın savunmalarının alınmasını göz önüne alarak, bu sanıkların duruşmalara gelme zorunluluğunun ortadan kaldırılmasına da karar verdi.

    Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Aralık tarihine erteledi.

    Duruşmanın ardından adliye kapısına çıkan ve tahliye edilen 4 tutuklu sanığın yakınları ise sevinç gözyaşları döktü.

    -İDDİANAMEDEN-

    İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklardan hakim albay Ahmet Zeki Üçok'un ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' suçundan 2 ile 6, ''4 kez nitelikli yağma'' suçundan 20 ile 30, ''54 kez nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 102 ile 357 ve ''kamu görevini kötüye kullanma'' suçundan 5 ile 10 yıl olmak üzere toplam 129 ila 403 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

    ''Suç örgütü kurduğu'' iddia edilen tutuklu sanık Murat Tugay Tepe için de Albay Üçok ile aynı suçlardan ve ''fuhuş için aracılık ve yer temin etme'' suçundan da toplam 134 ila 413 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

    Tutuksuz sanıklardan iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı hakkında da ''suç örgütüne üyelik'', ''nitelikli yağma'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından toplam 8 ila 17,5'ar yıl arasında değişen hapis cezası talep edilen iddianamede, tutuklu sanıklar Erdem Kılıç, Fehmi Suna, İsmail Es, Ömer Uçar, Tahir Mete Turan ve Taylan Özgür Düşko ile tutuksuz sanıklar Hava Albay Ahmet Metin Kökenek, Kahriman Cömert, Aydın Atay, Didem Bektaş, Derya Aydoğan, Hayrullah Çelebi ve Mahmut Çelik'in de benzer suçlardan 1 ila 403 yıl arasında değişen hapisle cezasına çarptırılması öngörülüyor.

    İddianamede, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, dizi film oyuncusu Engin Akyürek ve film yapımcısı İsmail Kılıçarslan'ın da bulunduğu 61 müşteki yer alıyor. Sanıklar, 60 eylemden sorumlu tutuluyor.0




    'Sahte çürük raporunda' müşteki sürprizi Yorumları