İktidar ve muhalefetten Haşim Kılıç'a tepki   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-01-2010 (15:36)   Son Mesaj: 10-01-2010 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    10-01-2010

    İktidar ve muhalefetten Haşim Kılıç'a tepki

    İktidar ve muhalefetten Haşim Kılıç'a tepki


    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, bugün gazetelere yansıyan ''Anayasanın ilk 3 maddesine pozitif olarak dokunulabileceğine'' ilişkin açıklamalarına iktidar ve muhalefet tafarından eleştirildi.

    AK Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, geçmişte, yeni anayasa hazırlığı içerisinde yaptırdıkları çalışmada, Anayasa'nın ilk üç maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde kanaatlerinin olduğunu belirterek, ''Şu anda da bu kanaatimizde bir değişiklik yok'' dedi.
    Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye'nin, terörle mücadele konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapılması gerekenler neyse büyük bir kararlılıkla yapmaya devam edeceğini belirtti.

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, bugün gazetelere yansıyan ''Anayasanın ilk 3 maddesine pozitif olarak dokunulabileceğine'' ilişkin açıklamalarına yönelik değerlendirmesinin istenmesi üzerine Bozdağ, bunu daha önce başkalarının da dile getirdiğini hatırlattı. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Örneğin; Erdoğan Teziç'in başkanlığında kurulan bir kurul, o kurulun içinde CHP'nin Parti Meclisi üyesi Süheyl Batum da var, onlar da yaptıkları çalışmanın ön sözünde benzer değerlendirmeleri yapıyorlar. Bu tartışılacak konulardır, tartışabilirler.

    2007'de bizim kurduğumuz bilim komisyonunun çalışması vardı. O çalışmanın içinde, AK Parti olarak ilk 3 maddeye dokunmama ve bu maddelerde değişiklik yapmama kararımız vardı. Bu konuda anayasa hukukçuları farklı görüşleri benimsiyorlar. Onların bir kısmı, bu maddeleri güçlendiren, içini dolduran, zenginleştiren, pozitif anlamda değişikliklerin yapılabileceğini söylüyor. Bir kısmı da farklı kanaatleri paylaşıyorlar. Geçmişte yeni anayasa hazırlığı içerisinde yaptırdığımız çalışmada, bizim kanaatimiz, bu maddelerle ilgili o zaman herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde. Şu anda da bu kanaatimizde bir değişiklik yok.''

    -''BU YÖNDE HİÇBİR GİRİŞİMİMİZ OLMADI''-

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç da Haşim Kılıç'ın açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, açıklamanın tam ve doğru olarak okunup, satır aralarına iyi bakmak gerektiği söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

    ''Çünkü, 'ilk üç maddeden vazgeçilebilir, ilk üç madde yok sayılabilir, dördüncü maddedeki 'değiştirilemez' ifadesi göz ardı edilebilir' demiyor. İlk üç maddede tadat edilen Cumhuriyetin temel değerlerine ve değiştirilemez prensiplerine yönelik vurgular ve yaklaşımlar, içerik olarak zenginleştirilmek ve pozitif yönde geliştirilmek kaydıyla değişikliği söz konusu edilebilir' diyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yapmış olduğu bu açıklamayı ilk üç maddeyle ilgili dördüncü maddedeki değiştirilmesi teklif dahi edilemez yaklaşımıyla çelişen bir durum olarak değerlendirmemek lazım. Tam aksine 'ilk üç maddede vurgulanan Cumhuriyetin temel değerleri pozitif yönde güçlendirilmesi ve içerik olarak daha kuvvetli hale getirilmesi noktasında söz konusu edilebilir' diyor.''

    AK Parti'nin böyle bir düzenlemeyi gündeme getirmesinin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine Kılıç, bundan sonraki süreçte palyatif anayasa paketleri üzerinde çalışmaları gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmayacağını ifade etti.

    Yeni döneme yönelik olarak yeni bir anayasa hazırlığını referandum sonrasında deklare ettiklerini anımsatan Kılıç, ''Ancak birinci, ikinci, üçüncü maddede bir değişiklik düşüncesi söz konusu değil. Biz buna ilişkin bir vurguda bulunmadık, buna ilişkin bir talebi, ihtiyacı seslendirmedik. Bu yönde hiçbir girişimimiz olmadı'' diye konuştu.

    12 Eylül'de referanduma sunulan 26 maddelik anayasa değişikliği paketini hazırlarken de ilk üç maddeye ilişkin bir değişiklik çalışmasının AK Parti'nin mutfağında kesinlikle gündeme gelmediğini dile getiren Kılıç, ''Bizim hukukçularımız arasında buna yönelik bir çalışma kesinlikle yürütülmedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bu yönde bir görüşü var. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söylediği sözleri, Anayasa ve Anayasa Mahkemesi Başkanı ikilemi içerisinde değerlendirmek lazım. Mahkeme Başkanı'nın ilk üç madde ile ilgili yaptığı değerlendirmenin bizim açımızdan siyasete, AK Parti siyasetine bakan yönü şu aşamada kesinlikle bulunmamaktadır'' açıklamasında bulundu.

    -''İBRETLE SEYREDİYORUZ''-

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Haşim Kılıç'ın sözlerini, ''Devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, üniter yapımız, ulus devlet yapımızla ilgili, Cumhuriyetin temel niteliklerini kimse tartışmaya ve değiştirmeye cüret etmesin'' şeklinde değerlendirdi.

    Bu konuda bir tartışma açmanın doğru olmadığını ifade eden Vural, ''Bu konuları tartışmaya açıp siyasi bir malzeme yapmak doğru değildir. Devletin, ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, Cumhuriyetin temel nitelikleri, Başkentimizin Ankara ve dilimizin de Türkçe olduğu konusu tartışılamaz'' diye konuştu.

    Gazetecilerin, ''İmralı'dan, Kandil ile direkt görüşmek için bir kırmızı telefon talebi var'' sözlerine üzerine Vural, şunları söyledi:

    ''Bugün İmralı'yla bir kirli ve pis pazarlıkların oluşturulduğu ve bu konuda seçimlere kadar bir seçim ittifakı yapma gayretleri içerisinde olunduğu açık. Masada ne var derseniz; devletin bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyetin temel niteliklerine, üniter yapısına ve diline yönelik bir takım pazarlıklar sürdürülmektedir. Bu pazarlıklar sürdürülürken seçimlere kadar bir mutabakat, müzakere sürdürülmek istendiği açıktır. İbretle seyrediyoruz.

    Türkiye Cumhuriyeti devleti adeta Öcalan'a, İmralı canisine teslim olmuş, Türkiye'nin yol haritasını orası çiziyor. Milletimiz bunu hak etmiyor. Dolayısıyla İmralı canisi artık 'terör örgütünü ben yönetiyorum' diyor. Bizimkiler de Hükümet de yönetmesini bekliyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Dolayısıyla terör örgütü, İmralı canisi tarafından yönetiliyor. Türkiye de bu yönetime izin veriyor. Terör örgütünü yöneten İmralı canisine yönelik bir takım tedbirler alınması gerekirken, terör örgütünü yönetmesine izin veren bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız.''

    AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da ''PKK'nın 1 ay ateşkesi uzatmasına'' ilişkin sorular üzerine, ''Silahın yanlış olduğunu, ilelebet bırakılması gerektiğini, kardeş kavgasının kimseye fayda getirmeyeceğini düşünüyoruz. Bu 1 saat, 1 saniye de olsa bizim için anlamlıdır'' diye konuştu.




    İktidar ve muhalefetten Haşim Kılıç'a tepki Yorumları