Yabani inekler köylünün 10 dönümlük tarlasını yedi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-01-2010 (13:08)   Son Mesaj: 10-01-2010 (13:08)    Cevap: 0    Gösterim: 489  

    10-01-2010

    Yabani inekler köylünün 10 dönümlük tarlasını yedi

    Yabani inekler köylünün 10 dönümlük tarlasını yedi


    Muğla'nın Milas ilçesinde, uzun süredir dağlarda başıboş yaşayarak yabanileşen büyükbaş hayvanların, köylülerin bahçelerine zarar vermeye başladığı bildirildi.

    Edinilen bilgiye göre, dağlarda insanlardan uzak yaşadıkları için yabanileşen ve üredikleri için de sayıları son yıllarda artış gösteren büyükbaş hayvanlar, Kırcağız köyüne inerek meyve bahçeleri ve zeytinliklere zarar vermeye başladı.
    10 dönümlük arazisindeki ağaçlara zarar veren 15 ineği yakalamayı başaran Mehmet Gökbel, hayvanları ne yapacağı konusunda yetkililerden yardım beklediğini söyledi.

    Milas Kaymakamlığı başta olmak üzere bütün ilgili kurumlara başvurduğunu anlatan çiftçi Gökbel,''Kaymakamlık beni İlçe Tarım Müdürlüğüne yönlendirdi. Oradan da Milas Belediyesine gönderdiler. Bu hayvanların kulak küpesi yok. Civar köylerin tamamında muhtarlara anonslar yaptırdım ve hayvanların sahibi varsa almalarını istedim. Yaklaşık bir hafta oluyor ve kimse sahiplenmedi. 10 dönüm tarlamdaki tüm meyve ağaçlarımı ve zeytinlerimin dallarını yediler. 6 yıllık emeğim boşuna gitti. Hayvanlarda kulak küpesi olmadığı için ne satabiliyorum ne de öldürebiliyorum. Üstüne ineklerden bir tanesi de yavruladı. Ne yapacağımı şaşırdım. Yetkililerden yardım bekliyorum'' dedi.

    Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, köylülerin yaşadıkları sıkıntılar konusunda kendisinin de bilgi sahibi olduğunu belirtti.

    Yasalarda bu tarzdaki hayvanlarla ilgili neler yapılabileceği konusunda açıklayıcı bir durum söz konusu olmadığına işaret eden Atçı, şunları söyledi:

    ''Yabani ineklerin, bazı köy muhtarlıkları tarafından alınan kararlarla avlanmaya başlandığını, bu hayvanları avlayan kişilere belirli bir ücret ödendiğini öğrendim. Avlanan büyükbaş hayvanların veteriner kontrolünden sonra satılarak gelirinin de köy ihtiyaçları için kullanıldığı bilgisini aldım. Bu konudaki araştırmalarımız ise devam ediyor. Bütün köy muhtarlıklarına yazı yazdım ve hayvan sahiplerinin hayvanlarına sahip çıkmalarını ve kulağı küpesiz olanlarına da en kısa sürede kulak küpelerini taktırmalarını istedim.''




    Yabani inekler köylünün 10 dönümlük tarlasını yedi Yorumları