Pamuktaki artış sektörü zora soktu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-29-2010 (13:19)   Son Mesaj: 09-29-2010 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 491  

    09-29-2010

    Pamuktaki artış sektörü zora soktu

    Pamuktaki artış sektörü zora soktu


    Pamuk fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların Türk tekstil sektöründe sıkıntı yarattığı bildirildi.

    Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, yaptığı açıklamada, ''pamuk üretiminde dünya devi'' olan ülkelerde yaşanan sel felaketlerinin üretimi olumsuz etkilediğini, pamuk fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 100 arttığını söyledi.
    Adıyaman'da faaliyet gösteren tekstil firmalarının, müşterilerine fiyat öneremez hale geldiğini öne süren Uslu, GAP Eylem Planı kapsamında uygulanan teşviklerin de Adıyaman aleyhine olması nedeniyle illerindeki tekstil işletmelerinin ihracat yapamadıklarını kaydetti.

    Uslu, Adıyaman'da ciddi tekstil yatırımları olduğunu ve bu yatırımların korunmaları, atıl duruma düşmelerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun da yine teşvik düzenlemeleriyle mümkün olabileceğini vurguladı.

    Uslu, şunları anlattı:

    ''Son bir yılda yüzde 100 artan pamuk fiyatları tekstil sektörünü zora soktu. Pamuk üretiminde dünya devi olan ülkelerde yaşanan sel felaketlerinin üretimi olumsuz etkilemesinden Türkiye'deki işletmeler de zarar görmüştür.

    Geçen yıl bin 80 kuruş olan pamuk fiyatları bu yıl 4 lira 20 kuruş civarına yükselirken, bu artışın tekstil alanında istihdamı da olumsuz etkiledi. Yükselen pamuk fiyatları tekstil ve hazır giyim sektörü için tehdit oluşturmaya başladı.

    Şu günlerde müşterilerimize fiyat vermeye çekiniyoruz. Zaten kur farkı sebebiyle çok düşük olan kar oranımız, pamuk fiyatlarının yükselmesiyle iyice eridi. Bu konuda gerekli önlemler bir an önce alınmalı ve üreticiyi destekleyecek teşvikler hazırlanmalı.''

    PAMUK ÜRETİCİLİĞİ DESTEKLENMELİ

    Pamukta fiyatların rekora doğru gittiğini belirten Tekstil işletmecisi ve Ateks Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz de pamuğun Türkiye'de stratejik ürün olduğunu söyledi.

    Türkiye'de ve bölgede pamuk üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Açıkgöz, şunları kaydetti:

    ''Pamuktaki fiyat artışı son ayların en gözde yatırım aracı altını bile geride bıraktı. Pamuk fiyatları ve buna bağlı olarak iplik fiyatlarının 2009'un Temmuz ayından bu yana yüzde 100 oranında arttığını ve sektörde yarattığı sıkıntıları görüyoruz.

    Şu günlerde müşterilerimize fiyat vermeye çekiniyoruz. Zaten kur farkı sebebiyle çok düşük olan kar oranımız, pamuk fiyatlarıyla iyice eriyor.

    Hazır giyimci maliyetlerden dolayı sipariş reddeder hale geldi. Maliyetler artık o kadar zorluyor ki, fiyatların revize edilmesi yönünde sürekli görüşmeler yapıyor.

    Müşterimizden fiyat artışı istiyoruz. Türkiye'nin 15 milyar dolar olan hazır giyim ihracatının en büyük girdisi olan pamuğun, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle neredeyse üretilemez duruma geldiğini görüyoruz.

    ABD'den en büyük pamuk alıcısının Türkiye olması, ekonomimiz adına büyük bir kayıp. Geçmişte 1 milyon 150 bin ton pamuk üreten Türkiye'nin pamuk üretimi bugün 400 bin ton seviyesine geriledi.

    Pamuk gibi değerli tarım ürünlerinin enerjide kullanılmasını da doğru bulmuyoruz. Türkiye olarak rekabet gücümüzü kaybetmemek ve bu sektördeki sürdürülebilirliğimizi sağlamak için önlem almalıyız, üretmeyen ülkeler sürdürülebilir büyümeyi sağlayamaz.''




    Pamuktaki artış sektörü zora soktu Yorumları