Gönül: Bedelli askerlik için kanuna gerek yok   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-28-2010 (14:56)   Son Mesaj: 03-26-2011 (04:36)    Cevap: 1    Gösterim: 683  

    09-28-2010

    Gönül: Bedelli askerlik için kanuna gerek yok

    Gönül: Bedelli askerlik için kanuna gerek yok


    Erdoğan'ın bedelli askerlikle ilgili TSK'dan rapor bekledikleri yönündeki sözleri yeni umut oldu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bu zamana kadar kestirip atığı bedelli askerlik konusunda ilk defa bu kadar detaylı konuştu, bilgi verdi.

    Irak Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci, Türkiye tarafından yurt dışına asker gönderme ile ilgili tezkerenin süresinin uzatılmasına ilişkin yapılan çalışmayı ''takdirle karşıladıklarını'' belirterek, ''Bütün temennimiz sınırlı olması gerekiyor'' dedi.
    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, El Mafraci ve beraberindeki heyet ile görüştü. Gönül'ün makamındaki görüşmenin ardından iki bakan gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

    Bir gazetecinin Türkiye'nin yurt dışına asker göndermesiyle ilgili tezkere süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalarla ilgili görüşünü sorması üzerine El Mafraci ''Takdirle karşılıyoruz. Belki mecburiyetten dolayı bunun gibi bir tezkerenin devamını istediler. Bütün temennimiz sınırlı olması gerekiyor. İnşallah üçlü komutanın arasındaki bu işlerin çözümüne ulaşmamızı temenni ederim. Biz Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konuda ne gibi zorluklar çektiğini takdirle karşılıyoruz'' diye konuştu.

    Türkiye ve Irak arasında sınırda terör konusunda yapılabilecek işbirliğine ilişkin soru üzerine ise El Mafraci, Irak'ın silahlı kuvvetlerinin sadece Irak'ın içindeki terör olayları ile mücadele ettiğini belirterek, ''İmkanı, gücü bu kadardır'' diye konuştu. Irak'taki askeri birliklerin imkanlarını geliştirmek için çalıştıklarını da anlatan El Mafraci, ''İster hava kuvvetlerinde olsun, ister kara kuvvetlerinde olsun elimizden geldiği kadar askeri birliklerimizin imkanlarını geliştireceğiz. Bizim askerlerimizin helikopter kullanmasını da istiyoruz. Yalnız bunu bu sene içinde bizden beklemeyin. Benim tahminim ancak 2011 yılının ortalarında bu seviyeye gelebiliriz. Yalnız hava keşif konusunda imkanlarımız vardır'' dedi.

    Bir gazetecinin, ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Lloyd Austin'in Türkiye'ye bugün geleceğini belirterek Irak merkezi hükümeti olarak terörle mücadele konusunda Türkiye ile yapabileceklerini sorması üzerine de El Mafraci, şunları söyledi:

    ''Terörle mücadele konusunda sürekli istişare halindeyiz. General Austin'in buraya gelmesinden haberim var. Kendisiyle gelmeden önce görüştüm ve bir takım değerlendirmeler yaptım. Bizim en büyük ihtiyacımız Türkiye Cumhuriyeti ordusundan terörle mücadele konusunda destekleridir. Bu işbirliği içinde PKK unsurlarının sınırdan sızmalarının önleme imkanları ortaya doğabilir bize. Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü komitede bu konuları zaten ele alıyoruz. Kişisel görüşüm, ikili işbirliğinin bu seviyede kalmaması ve daha ileri bir seviyeye ilerlemesidir.''

    BAKAN GÖNÜL: BEDELLİ İÇİN KANUNAN GEREK YOK

    Bakan Gönül ise bedelli askerliğe ilişkin bir soru üzerine, bedelli askerlik konusunda bir kanun çıkmasına gerek olmadığını vurguladı. Bedelli askerliğin Askerlik Kanunu'nun 10. maddesine göre düzenlendiğini anımsatan Gönül, şöyle konuştu:

    ''Ancak Genelkurmayın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazlası celp olursa o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004'te hükümetin aldığı bir kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmayın 'Celp fazladır, bedelliyi uygulayın' diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep 'gündemde değil' diyoruz. Mevcut kanun böyle diyor.''

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Irak Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci ve beraberindeki heyeti kabulünde, ''Irak ile aramızda her alanda fevkalade düzgün giden ve başarılı olan ilişkilerin yanında PKK'nın bir problem olarak hala devam etmesi ve Irak'ta üstlenmiş olarak bu faaliyetlerini sürdürmesi de sayın Savunma Bakanı ile konuşacağımız bir diğer önemli konu'' dedi.

    Irak Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci ve beraberindeki heyet için bakanlık önünde askeri tören düzenledi. Tören kıtasını ''merhaba asker'' diyerek selamlayan konuk bakan, daha sonra anı defterini imzaladı.

    Gönül, makamında gerçekleşen görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, ''çok önemli'' bir misafiri ağırladıklarını belirtti. Konuk bakanı ''uzun zamandır beklediğimiz bir misafir'' olarak nitelendiren Gönül, daha önce çeşitli engeller nedeniyle Türkiye'ye gelemeyen El Mafraci'nin Türkiye'ye gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

    Türkiye'nin, komşusu Irak'a çok önem verdiğini ifade eden Gönül, bu ülkede son zamanlarda yaşananlara yönelik Türkiye'nin hep Irak halkının yanında hareket ettiğini ve onlar için en iyisini yapma gayretinde olduğunu bildirdi.

    İki ülkenin savunma bakanlıkları arasındaki ilişkilerin daha da gelişme göstereceğine inandığını dile getiren Gönül, El Mafraci'nin önemli bir asker olduğunu ve 4 senedir bakanlık yaptığını anlattı.

    Görüşme sırasında askeri konuları ve daha önce karşılıklı imzalanan çerçeve anlaşması kapsamında yapılabilecekleri görüşeceklerini belirten Gönül, bugüne kadar 600'e yakın Iraklı askeri görevlinin Türkiye'deki askeri kurslara katıldığını söyledi. Gönül, TSK'nın NATO çerçevesinde Irak'taki askeri personelin eğitilmesine de yardımcı olduğunu vurguladı.

    ''Irak ile aramızda her alanda fevkalade düzgün giden ve başarılı olan ilişkilerin yanında PKK'nın bir problem olarak hala devam etmesi ve Irak'ta üstlenmiş olarak bu faaliyetlerini sürdürmesi de sayın Savunma Bakanı ile konuşacağımız bir diğer önemli konu'' diyen Bakan Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bu sorunun çözülmesi için üçlü mutabakat çerçevesinde hızla çalıştığını söyledi.

    Savunma Bakanlıkları olarak konunun çözümü için yapabilecekleri katkıyı El Mafraci ile görüşeceklerini belirten Gönül, sorunun çözümünde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da konuk bakanın yardımcı olacağına inandığını da kaydetti.

    MUHAMMED CASİM EL MAFRACİ

    Irak Savunma Bakanı Muhammed Casim El Mafraci ise Türkiye'ye 3. kez geldiğini belirtti. Türkiye ve Irak arasındaki askeri anlamdaki ilişkilerin ''iyi seviyede'' olduğunu anlatan El Mafraci, Irak'ta ordunun tam olarak tesisinin ardından bu ilişkilerin daha da iyi olacağını söyledi.

    Irak ordusunun terörle mücadelede Türk silahlarını kullandığını dile getiren El Mafraci, bir Türk firmasının Irak'ta askeri hastane yaptığını da bildirdi.

    ''Sınırdaki bazı problemler nedeniyle iki ülke arasındaki bilgi alışverişi devam etmektedir'' diyen El Mafraci, Irak ordusu ve hükümeti olarak Türkiye'nin sınırda ''neler çektiğini'' iyi anladıklarını söyledi.

    Yaptığı ziyaretin devamının da gelmesini beklediklerini ifade eden El Mafraci, ''Ziyaretin en önemli sebebi ise Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişkileri, imkanları geliştirmek. Sadece kara kuvvetleri ile olan ilişkilerin geliştirilmesi değil hava kuvvetlerindeki ilişkilerin de geliştirilmesini sağlamak. Bu işbirliğinin çerçevesi inşallah bu ziyaret sırasında daha da geliştirilecek'' dedi.

    Öte yandan ziyaret sırasında iki bakanın yakalarında Türk ve Irak bayraklarından oluşan rozetleri taşımaları dikkat çekti.




    Gönül: Bedelli askerlik için kanuna gerek yok Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-26-2011, 04:36

    --->: Gönül: Bedelli askerlik için kanuna gerek yok


    teşekkrü ederiz
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci