İyimaya: CHP'ninki önemli bir dönüşüm   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-28-2010 (12:38)   Son Mesaj: 09-28-2010 (12:38)    Cevap: 0    Gösterim: 433  

    09-28-2010

    İyimaya: CHP'ninki önemli bir dönüşüm

    İyimaya: CHP'ninki önemli bir dönüşüm


    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ''(Ben seninle anayasa yapmam) diyen CHP'nin aynı yıl içerisinde görüşünü değiştirmesini, demokrasi adına önemli bir dönüşüm olarak görüyorum'' dedi.

    BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır başkanlığındaki parti heyeti, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası yargılanan ve halen hapiste bulunan ülkücülerin serbest bırakılmasına destek için TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'yı makamında ziyaret etti.
    İyimaya, açıklamaların ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine İyimaya, ''Siyaset kurumunun tepe noktalarında Anayasa gibi 30 yıl askıda bulunan bir sorunda düşük veya orta yoğunluklu uzlaşı görüntüsü müthiş bir olay'' dedi.

    1982 Anayasası'nın sil baştan dünyaya emsal olacak şekilde değiştirilmesinin toplumsal bir talep olduğuna dikkati çeken İyimaya, şöyle devam etti:

    ''TBMM ve Türk toplumunun bu konuda birikimi ve deneyimi vardır. Bu gerçekleşebilir, mümkündür ama bu dönemde ne olur, bu tabii ki bir öngörüdür. Bu dönemde Anayasa'nın, Genel Kurul'da görüşülüp, kabul edilmesi kolay değil. Anayasal normlar koymak çok zor. Bu grupların uzlaşmamasından değil, normun zorluğundan kaynaklanıyor.

    'Ben seninle Anayasa yapmam' diyen CHP'nin, aynı yıl içerisinde görüşünü değiştirmesini, demokrasi adına önemli bir dönüşüm olarak görüyorum. Çok önemli bir gelişmedir. Hem siyaset, hem millet, hem de partiler kazanır.

    Bundan sonra Anayasa konusunda paçal değişikliğe gidilmemelidir. '20 madde yapalım' değil, paçal dönem artık tarihe karıştı. Anayasa'yı, 16 defa paçal olarak değiştirdik, siyaset kurumunun ayıbıdır. Oturalım, yapalım dünyaya örnek olsun. Türkiye iyi günlere doğru gidiyor. Referandumda gereksiz bir süreç yaşadık ama olgunlaştırdı. Bence milleti yormamalıydık, Anayasa'yı tam yapmalıydık.

    Bir partimiz, 'seçimlerden sonra yapalım', öbür partimiz ise 'persona non grata'sınız. Yani, 'sistemin istemediği kişisiniz' demesine karşı, bu referandum sürecine bakarak, sosyolojik okumayı yapmasını, CHP'nin ve diğer partilerin gelişimi olarak değerlendiriyorum.''

    -''HEPSİ ACİL...''-

    İyimaya, ''Yeni yasama döneminde bizi nasıl bir çalışma temposu bekliyor? Uyum yasaları komisyona nasıl gelecek?'' sorusuna, ''Toplu da gelebilir, parça parça da gelebilir ama burada, Anayasamızın 11. maddesi, yasama organına açık bir buyruk iletmektedir, anayasa değişiklikleri de yasama organını bağlar'' yanıtını verdi.

    ''Aciliyeti olanlar hangileri?'' sorusu üzerine İyimaya, ''Hepsi acil. Yasama organı süratle bunları gerçekleştirmelidir'' dedi.

    İyimaya başka bir soruya da ''Ben bir kehanette bulunmak istemiyorum. Ancak 1 ay içerisinde gelebileceğini düşünüyorum. Çünkü muhtemelen Bakanlar Kurulu tartışacaktır. Adalet Bakanlığı oluşan taslağı çeşitli bilim kurullarına, uygulama organlarına gönderebilecektir, kamuoyuna açıklayabilecektir. Böyle bir evre olursa bayağı uzar. Olmazsa, 1 hafta veya 2 hafta içerisinde, ilk turfanda tasarılar komisyonumuza gelir'' diye karşılık verdi.

    -BBP'LİLERİN ÜLKÜCÜLERE AF TALEBİ-

    BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, ziyarette yaptığı konuşmada, ''12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yapılan yanlış yargılama nedeniyle halen hapiste bulunan ülkücülerin serbest bırakılmasını'' istedi.

    12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası yargılama sonucunda hapiste bulunan ülkücüler olduğunu belirten Çayır, ''Bu yargılama sonucunda hiçbir devrimci içeride bulunmazken halen bazı ülkücülerin içeride bulunması adaletsizliktir'' dedi. Çayır, bu yanlışlığın giderilmesini talep etti.

    Özgürlüğüne kavuşamayan ülkücülerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için İyimaya'dan yardım beklediklerini belirten Çayır, konuya ilişkin hazırladıkları raporu İyimaya'ya verdi.

    İyimaya ise hukuk kurallarının farklı uygulanamayacağını belirterek, ''A'ya göre B'ye göre uygulama olmaz. Ceza hukuku ve siyaset için ayıptır, hukuk için utanç vericidir, hukuk kuralı olmaz. Hukuk uygulayıcısının öznel değerlendirmesi olur'' dedi.

    Hiçbir partinin bu talebe karşı çıkacağını zannetmediğini anlatan İyimaya, şunları kaydetti:

    ''Çünkü artık Türkiye 10 yıl öncesi, 28 Şubat öncesi Türkiye değil. 'Kutuplaşma' dediler, ben tabanda hiç kutuplaşma görmedim. Tepedeki, düşük yoğunluklu gerilim artık tabana yansımıyor. Ben 1968 kutuplaşmalarının içerisinde var oldum. O zaman üniversitedeydim. O dönemde tabanda kutuplaşmalar felaketti. Şu anda vatandaş tabanda çınar ağacı gibi dayanıklı. Yukarıdaki rüzgarlar hiç etkilemiyor. 68'i bende yaşadım. Bir kurşun 5 santim yan tarafa gelseydi, ben yoktum şu anda. Yanımda bir arkadaşım öldü. Sabahleyin bir baktık, tarandık. Devletin saydamlaşması gerçekleşmeli artık.''

    BBP Genel Başkanı Çayır, gazetecilerin soruları üzerine, 1980'de yargılanan 20'nin üzerinde ülkücünün halen hapiste bulunduğunu söyledi.




    İyimaya: CHP'ninki önemli bir dönüşüm Yorumları