Hollanda'nın kırmızı biber sosu İnegöl'den!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-27-2010 (14:23)   Son Mesaj: 09-27-2010 (14:23)    Cevap: 0    Gösterim: 667  

    09-27-2010

    Hollanda'nın kırmızı biber sosu İnegöl'den!

    Hollanda'nın kırmızı biber sosu İnegöl'den!


    Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köyünde kurulu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda'ya 750 ton acı kırmızı biber sosu ihraç edecek.

    Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatif olarak ev tipi domates salçası ile kırmızı biber sosu ürettiklerini söyledi.
    Ev tipi salçanın Bursa, Eskişehir, Ankara, Kütahya ve Bilecik tarafından tüketildiğini ifade eden Uğur, her yıl ortalama 600 ton domates salçası ürettiklerini bildirdi.

    Uğur, bu yıl ekim alanlarının azalması ve olumsuz hava koşulları nedeniyle rekoltenin düşmesi sonucunda domates salçası üretimlerinin 150 tonda kaldığını dile getirerek, umutlarını acı kırmızı biber sosuna bağladıklarını söyledi.

    Hollanda'ya bu yıl 750 ton civarında özel yapım acı kırmızı biber sosu ihraç edeceklerini belirten Uğur, şöyle konuştu:

    ''Bu sos özel talep üzerine hazırlanıyor. 9 yıldır Hollanda'ya özel yapım sos gönderiyoruz. Geçen yıllarda ortalama 500 ton olan ihracatımız bu yıl 750 ton olarak gerçekleşecek. Kırmızı biber hasadı ve sosun yapımı sürüyor. Kasım ayının ortalarına kadar sos yapacağız.

    Anlaşmalı ekim yaptırdığımız çiftçiler kadar ürünü tarlada kalanlardan da biber alıyoruz. Böylece sos, bölge çiftçisine önemli gelir sağlıyor. Biz almazsak çiftçinin ürünü tarlada çürüyüp gidecek.''

    Uğur, domateste yaşanan sıkıntıyı acı biber sosuyla aşacaklarını vurgulayarak, ''Bir yıl para etmeyen ürün, ertesi yıl az ekilince fiyatı yükseliyor.

    Bu yüzden birçok tarım ürününde arz talep dengesizliği yaşanıyor. Bu yıl domates ve biber üretimi az oldu. Doğal olarak da fiyatları yükseldi. Buna bir çözüm bulunmalı'' diye konuştu.




    Hollanda'nın kırmızı biber sosu İnegöl'den! Yorumları