Kırşehir'de hayvan parası süresiz kapatıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-27-2010 (13:54)   Son Mesaj: 09-27-2010 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    09-27-2010

    Kırşehir'de hayvan parası süresiz kapatıldı

    Kırşehir'de hayvan parası süresiz kapatıldı


    Kırşehir-Ortaköy yolu üzerinde bulunan canlı hayvan pazarının şap hastalığı nedeniyle süresiz olarak kapatıldığı bildirildi.

    Kırşehir'de merkez mahalle ve köyler ile birlikte ilçelerde yaygın bir şekilde görülen şap hastalığı dolayısıyla hastalığın yayılımının azalıncaya kadar hayvan pazar yerinin kapalı kalacağını öğrenildi.

    Kırşehir Tarım İl Müdürü Ömer Şimşek, yaptığı açıklamada, "Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde bu sene şap hastalığı yaygın bir şekilde sürmekte. Bilindiği üzere ilkbahar aylarında hayvan pazarımızı 1,5 ay gibi bir zaman kapatmıştık. Dolayısıyla bu hastalık daha çok hayvan hareketinin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde yapılmasından kaynaklanmakta. Yine son günlerde hem ilimiz merkez mahallelerinde, hem de köy ve ilçelerde bu hastalık yaygın bir şekilde görüldüğü için 19 Eylül Pazar gününden itibaren hastalığın yayılımı, artışı sönünceye kadar hayvan pazarımızı, Hayvan Zabıta Komisyonu kararıyla kapatmış bulunuyoruz." diye konuştu.

    Hastalığın yayılımının durmasıyla birlikte Hayvan Zabıta Komisyonu'nun kararı ile tekrar pazar yerinin açılacağını belirten Ömer Şimşek, üreticilerden aşısız ve kontrolsüz yapılan hayvan hareketlerine izin vermemelerini, aşısız ve kontrolsüz yapılan hayvan hareketlerini Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine bildirmelerini isteyerek, şu uyarılarda bulundu:

    "Üreticilerimizin aşısız, kontrolsüz, hayvan hareketlerine izin vermemelerini, bu tip hayvan hareketi yapanları kolluk kuvvetleri ile tarım il ve ilçe müdürlüklerine bildirmelerini istiyorum. Ve bu hayvanlarını yine şap hastalığına karşı aşılatmalarını istiyorum. Ancak aşının yalnızca yeterli olması da mümkün değil. "Birincil olmazsa olmazı bu hayvanların şap hastalığına maruz kalmalarını önlemek, yani karantina tedbirlerini sağlamak. Onun için çiftçilerin buna dikkat etmelerini istiyorum ve bu hastalık söndükten sonra tekrar pazarı-mızı yeniden ilgili komisyonla açacağız."
    Tarım İl Müdürü Şimşek, ayrıca yetiştiricilerin dezenfeksiyon ve karantina tedbirlerinin hastalığın bulaşmaması veya yayılmaması açısından çok önemli olduğunu belirterek, vatandaşların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.




    Kırşehir'de hayvan parası süresiz kapatıldı Yorumları