Gül'ün görev süresi yine tartışılıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-27-2010 (11:36)   Son Mesaj: 09-27-2010 (11:36)    Cevap: 0    Gösterim: 473  

    09-27-2010

    Gül'ün görev süresi yine tartışılıyor

    Gül'ün görev süresi yine tartışılıyor


    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi konusunda topu Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) atması, bu konuda tartışmaların alevlenmesine neden oldu.

    Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007 günü yedi yıllığına Köşk"e çıktı. Kısa süre sonra yapılan yasal değişiklik ve referandumla, Cumhurbaşkanı"nın halk tarafından beş yıllığına seçileceğine dair düzenleme geçti. Aynı düzenlemede genel seçimlerin de beş yıl değil dört yılda bir yapılacağı karar altına alındı. 2007 yılında oluşan Meclis"in dört yıl görev yapacağı konusunda kimsenin kuşkusu yokken Gül"ün 2012"ye mi 2014"e mi kadar Köşk"te kalacağına dair değişik görüşler açıklandı. Gül 2012"ye iki yıl olduğunu gerekçe göstererek bu tartışmalara girmedi.
    Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen cuma günü medya kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldiğinde cumhurbaşkanının görev süresi konusunda "Düşüncelerimizi söyledik. Bizim belirleyeceğimiz süreç değil. İster beş yıl, ister yedi yıl olur" diyerek topu YSK"ya attı. Erdoğan"ın bu sözleri, AKP içinde Gül"ün görev süresi konusundaki kafa karışıklığını ve "Son kararı Erdoğan verecekti, "YSK kararı verecek" yaklaşımı AKP"nin son kararı mı?" sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

    Kafası karışık olanlar

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şubat 2010"da CHP"nin eski genel başkanı Deniz Baykal"ın "Cumhurbaşkanı"nın görev süresi Anayasa"da beş yıldır, beş yıl dolduğu zaman Cumhurbaşkanı"nın her şart altında görev süresi biter" sözlerine yanıt verirken "Sayın Baykal"a sormak istiyorum; referandumdan önceki Anayasa"da diyordu ki, "Cumhurbaşkanı"nın görev süresi yedi yıldır." Bu mantığa göre Sayın Sezer"insüresinin 14 Mayıs 2007"de bittiğini kabul etmek lazım. Ancak Sayın Sezer, ağustos ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığı görevine devam etti. O zaman sesi çıkmayan Baykal bu mantıkla görev süresinin beş yıl olduğunu nasıl söyleyebilir?" demişti.

    Ancak aynı Arınç, Ağustos 2010"da referandum öncesi "Biz nasıl 2007 Temmuz"da beş yıllığına seçildik ama 2007 Ekim"deki referandumla görev süremiz dört yıla indiyse bunu Sayın Cumhurbaşkanı"nın durumuna da uygulayabiliriz" diyerek, Gül"ün beş yıl görev yapması gerektiğini ima etti.

    "Yedi yıldır" diyenler

    TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Gül"ün görev süresinin yedi yıl olduğunu savunanlardan. Gül"ün yedi yıllığına seçildiğinin altını çizen Kuzu, "Eğer Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı"nın görev süresini sekiz yıla çıkartmış olsaydık, şimdi beş yıl dedikleri gibi o zaman da "Evet Gül sekiz yıl görev yapacak" diyecekler miydi?" sorusuyla da muhalefetin bakış açısına karşı çıkıyor.

    AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da yedi yıl görüşünde. Bozdağ da Burhan Kuzu da eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac"ın yedi yıllığına seçildiğini, ancak daha sonra Cumhurbaşkanı"nın görev süresinin beş yıla düşürülmesine rağmen yedi yıl görev yapmasını örnek gösteriyor.

    "YSK karar versin" diyenler

    YSK bugüne dek bir başvuru olmadığı için renk vermiyor. Ancak, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Yedi yıl da, beş yıl da diyenler var. Bunu bir siyasi tartışma konusu yapmanın anlamı yok. Seçimleri YSK yapıyor. Zamanı geldiğinde Cumhurbaşkanlığı seçimi için de YSK karar verir" sözleriyle topu YSK"ya atanlardan. Başbakan Tayyip Erdoğan da son çıkışıyla Çiçek"in görüşünü desteklemiş oldu. AKP"li Bozdağ da son noktayı YSK"nın koyacağını düşünüyor.

    "Meclis çözer" diyenler

    TBMM Başkanı Şahin, "Bu konuya açıklık getirmesi gereken merci yasama organı Meclis"tir" diyor. Şahin, Cumhurbaşkanının görev süresini beş yıla indiren Anayasa değişikliği yapılırken, Anayasa"ya bir geçici madde eklenmesini de eksiklik olarak görüyor.

    TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Şahin"le aynı fikirde: "Cumhurbaşkanı"nın görev süresiyle ilgili ihtilaf olursa Meclis çözer. YSK bu konuda bir görüş beyan eder, belirsizlik olursa o belirsizliğin çözüm yeri mutlaka yasama organı olarak Meclis"tir."

    Hukukçular da bölündü

    Sami Selçuk, Sabih Kanadoğlu, Yekta Güngör Özden, Ergun Özbudun, Mümtaz Soysal gibi önemli Anayasa hukukçuları genel olarak Cumhurbaşkanı Abdullhah Gül"ün görev süresinin beş yıl olduğuna dair görüş açıklamıştı.

    Selçuk ve Özden, beş yıl görüşünde ısrar etmiyor ve kabul edilebilir görüşler gelirse yedi yılı da kabul edebileceklerini söylüyor. Beş yıl konusunda kararlı bir tutum sergileyen Özbudun"a ve Soysal"a göre Gül"ün görev süresi konusunda herhangi bir belirsizlik bulunmuyor.

    RADİKAL




    Gül'ün görev süresi yine tartışılıyor Yorumları