Yazıcı: İstanbul ruhu olan bir şehirdir   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-26-2010 (16:38)   Son Mesaj: 09-26-2010 (16:38)    Cevap: 0    Gösterim: 524  

    09-26-2010

    Yazıcı: İstanbul ruhu olan bir şehirdir

    Yazıcı: İstanbul ruhu olan bir şehirdir


    Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul'un tanıtıldığı oranda Türkiye'nin dışarıdaki değerinin daha çok arttığını belirterek, Şehirlerin ruhu olmalıdır, İstanbul da ruhu olan bir şehirdir. İnşallah hep birlikte bu güzel şehre daha fazla sahip çıkacağız'' dedi.

    Festival kapsamında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Cağaloğlu'ndaki Lokali'nde Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin üyeleriyle sohbet toplantısına katılan Devlet Bakanı Yazıcı, İstanbul'un tarihi yapısı itibariyle bir dünya kenti olduğunu anlattı.
    Yazıcı, Yenikapı'da yapılan Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkarılan eserlerin İstanbul'un tarihinin 8 bin yıl geriye dayandığını gösterdiğini ifade ederek, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu kentte yaşamanın büyük anlam taşıdığını kaydetti.

    İstanbul'un jeopolitik konumu bakımından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Yazıcı, üç imparatorluğa ev sahipliği yaptığını ve kentte üç semavi dinin kardeşçe yaşadığını dile getirdi.

    Yazıcı, İstanbul 2010 AKB Ajansı'nın çalışmalarına da değinerek, şunları kaydetti:

    ''İstanbul 2010 AKB Ajansının İstanbul için yaptığı çalışmalar adeta bir geri kazanım, İstanbul'u aslına döndürmek için yapılan çalışmalardır. Bana zaman zaman İstanbul için hayalim soruluyor. Gençliğim İstanbul'da geçti, üniversiteyi bu şehirde okudum. İstanbul'un kültürel zenginliklerinin ilk geldiğimde farkında değildim. İşte bunun için farkındalık çok önemli diyoruz. Eminönü'nden Süleymaniye'ye doğru yürüdüğünüzde o kargaşada tarihi yapıların içinde derme çatma binalar göreceksiniz. Hayalim şu; bir gücümüz olsa da o kültürel dokuya aykırı olan binaları çekip alsak. İşte bunu bir parça da olsa yapabilirsek çok mutlu olacağız.''

    Yazıcı, İstanbul 2010 AKB Ajansı ile bu anlamda çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, ajansa başvuran 2 bin 500 projeyi değerlendirdiklerini, bunlardan 612'sini hayata geçirdiklerini söyledi.

    Özerk bir yapıya sahip olan ajansta her görüşten kişinin yer aldığını, harcamaları kamu adına kontrol etmek için bir koordinasyon kurulunun bulunduğunu, kendisinin de kurulun başkanı olduğunu belirten Yazıcı, ajansın özellikle kentsel dönüşüm, kültür ve turizm alanlarında çalışmalar içinde olduğunu söyledi.

    Hayati Yazıcı, ilk başlarda ajansın çok eleştirildiğini, ancak ortaya koyduğu başarılı projelerin ardından bu eleştirilerin yok olduğunu ifade ederek, ''Barbaros Müzikali, ajansın hayata geçirdiği önemli bir projedir. Yine Paris'te Eyfel Kulesi ilk kez Türk bayrağının renkleriyle bezendi. İstanbul 2010 AKB Ajansının asıl getirisini 2011 yılından sonra görmeye başlayacağımızı umut ediyorum. Hedefimiz kalıcı turist getirmek ve yıllık turist sayısını iki üç kat artırmak'' diye konuştu.

    İstanbul'un bütün zamanların başkenti olduğunu belirten Yazıcı, ''İstanbul'u tanıttığımız oranda Türkiye'nin dışardaki değeri daha çok artıyor. Şehirlerin ruhu olmalıdır, İstanbul da ruhu olan bir şehirdir. İnşallah hep birlikte bu güzel şehre daha fazla sahip çıkacağız'' dedi.

    Bakan Yazıcı'ya, Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Şen tarafından bir plaket takdim edildi. Toplantıya, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.

    ''24 SAAT KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİ İÇİNDE TAKSİM HAYALİ''

    Bakan Yazıcı, bir gazetecinin ''Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna, ''Taksim'de trafiği yer altına alacağız. Otopark alanını da dahil ederek, Türkiye denince anılacak bir meydan yapacağız. 24 saat kültür sanat etkinliklerinin düzenlendiği bir Taksim hayalimiz. AKM'yi yeniden inşa edeceğiz. Keşke bu inşaat işini daha önce bitirseydik'' diye cevap verdi.

    ''İstanbul meydanlarla bezenecek mi?'' sorusu üzerine de Yazıcı, İstanbul 2010 AKB Ajansı çalışmaları dahilinde Sultanahmet Meydanı'nın düzenlendiğini, Laleli'de de düzenlemelerin devam ettiğini belirtti.

    Yazıcı, ''Tıp Turizmi ile ilgili bir projeniz var mı?'' şeklindeki soruya ise ''Kültür ve Turizm Bakanlığı bu anlamda projeler yürütüyor. Türkiye'de sağlık hizmeti giderek yükseliyor. Türkiye önceleri dışarıya hasta gönderirken şimdi ise Orta Doğu'dan hasta geliyor. İnşallah sağlık turizmi açısından da merkez konuma geleceğiz'' diye cevap verdi.

    Bakan Yazıcı, toplantının ardından Ekonomi Gazeteci Derneği üyeleriyle birlikte Marmaray kazılarında ortaya çıkan Yenikapı'daki eski liman alanını gezdi. Yazıcı, kazı çalışmalarının devam ettiği alanda, yetkililerden bilgi aldı.




    Yazıcı: İstanbul ruhu olan bir şehirdir Yorumları