Şahin: Güçlü toplum için dil korunmalı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-26-2010 (11:36)   Son Mesaj: 09-26-2010 (11:36)    Cevap: 0    Gösterim: 424  

    09-26-2010

    Şahin: Güçlü toplum için dil korunmalı

    Şahin: Güçlü toplum için dil korunmalı


    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Güçlü ve zengin bir toplum olarak geleceği yakalamak istiyorsak dilimizi korumalı, zenginleştirmeli ve gelecek nesillere ulaştırmalıyız'' dedi.

    Şahin, 26 Eylül Türk Dil Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bir milletin kültür ve gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli olgunun ''dil'' olduğunu kaydetti.
    Dilin insanları birbirine bağladığını, insanların birbirlerini anlamalarını ve yaşananları nesilden nesile aktarılmasını sağladığını bildiren Şahin, toplumların kendi kültür değerlerine ve farklılıklarına daha fazla sahip çıkması gerektiğini belirtti.

    Türkçe'nin Ortaasya'dan Kafkasya'ya, Anadolu'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada toplumları birbirine yakınlaştıran, dayanışma ve kardeşliği artıran önemli bir araç olduğunu Şahin, şunları kaydetti:

    ''Tarih boyu sürekli gelişen Türkçemiz, zengin içeriğiyle dünyanın en köklü ve en konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Toplumlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkçe'nin uluslararası alanda etkin kullanımının yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Nitekim, Meclisimizin ilk başkanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk, Türk dilinin ulusal birlik ve bütünlüğümüz açısından önemini ve dilimizin yabancı dillerin etkisinden arındırılması zorunluluğunu 'ülkesini, yüksek istikbalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır' deyişiyle vurgulamıştır.

    Güçlü ve zengin bir toplum olarak geleceği yakalamak istiyorsak dilimizi korumalı, zenginleştirmeli ve gelecek nesillere ulaştırmalıyız. Bu, hepimizin başta gelen görevidir. Yaptığı yasal düzenlemelerin yanı sıra Türk Dili Konuşan Parlamentolar Asamblesi'nin kuruluşunda da verdiği katkıyla Türkiye Büyük Millet Meclisimiz, bu konudaki hassasiyetini göstermektedir. Bugüne kadar dilimizle ilgili her türlü çalışmaya destek veren Meclisimiz, taşıdığı sorumluluğun gereği olarak bundan sonra da bu desteği artırarak sürdürecektir.''




    Şahin: Güçlü toplum için dil korunmalı Yorumları