AB’den Çin üretim kamplarına yasak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-25-2010 (00:56)   Son Mesaj: 09-25-2010 (00:56)    Cevap: 0    Gösterim: 855  

    09-25-2010

    AB’den Çin üretim kamplarına yasak

    AB’den Çin üretim kamplarına yasak


    Parlamento üyelerinin baskısıyla Avrupa Komisyonu, sağlıksız koşullara sahip çalışma kamplarında üretilen Çin mallarının ithalatına yasak koymaya hazırlandıklarının sinyalini verdi.

    Hafta içinde Strazburg'daki Avrupa Parlamentosu'nun bir oturumunda konuşan milletvekilleri AB genelinde satılmakta olan Çin ürünlerinin devlet destekli kamplarda üretildiğini iddia ettiler.
    Alman Merkez Sağ milletvekili Daniel Caspary, Çin ürünlerinin girişine son vermek için Komisyon"a çağrıda bulunurken, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle Komisyon"un geçmişte bu konuyu defalarca gündeme getirdiğini hatırlatarak, diplomatik kanallardan sorunun çözümüne ilişkin baskı yaptıklarını belirtti.

    Kamp sisteminin tamamen insan hakları çerçevesinde kabul edilmiş evrensel kavramlarla bağdaşmadığı konusunda Parlamento ile görüş birliği içinde olduklarını belirten Füle, hangi ürünün, sayıları yaklaşık 500"e ulaşan bu kamplarda üretildiğini kanıtlamanın zorluğuna dikkat çekti.

    Çalışma kamplarının sorumlularının büyük bir kısmının korkunç şartlar altında insanları çalıştırmaktan tutuklanmış eski mahkûmlar olduğu bilinmekte.

    Pekin, bu kampları siyasi suçluların hatta uyuşturucu bağımlılarını ve yan kesicileri barındırma aracı olarak kullanıyor.

    Füle Brüksel"de gerçekleşecek AB-Çin zirvesine yaklaşılırken AB"nin salt yasaklamadan yana olmadığını pozitif diyalog politikasını tercih ettiğinin altını çizmekle beraber bu tutumlarının değişebileceğine de dikkat çekti.

    Euractiv




    AB’den Çin üretim kamplarına yasak Yorumları