Durmuş Yılmaz: Biz de insanız hata yaparız   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-24-2010 (21:21)   Son Mesaj: 09-24-2010 (21:21)    Cevap: 0    Gösterim: 504  

    09-24-2010

    Durmuş Yılmaz: Biz de insanız hata yaparız

    Durmuş Yılmaz: Biz de insanız hata yaparız


    Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik krizden çıktığını, hızlı büyümenin ardından ekonomide toparlanma sürecinin yaşanacağını belirtirken bir de itirafta bulundu.

    Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik krizden çıktığını, hızlı büyümenin ardından ekonomide toparlanma sürecinin yaşanacağını belirterek, ''Merkez Bankası'nın aldığı kararların doğruluğu 3-8 aylık uzun vadede ortaya çıkar, biz de insanız hata yapabiliriz'' dedi.
    Yılmaz, Uşak Üniversitesi 2010-2011 Akademik Yılı açılış töreninde, akademik yılın ilk dersini verdi. ''Enflasyon Hedeflemesi ve Türkiye Uygulaması'' konulu bir sunum yapan Yılmaz, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede uyguladığı yöntemler hakkında bilgi verdi. Dünyada ve Türkiye'de Enflasyon Hedeflemesi Rejimi, Örtük Enflasyon Hedeflemesi uygulamaları hakkında bilgi veren Yılmaz, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemeleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.

    -''MALİ DİSİPLİNDEN VAZGEÇMEMELİYİZ''

    Enflasyon hedeflerine ulaşılması için mali disiplinin ön koşul olduğunun altını çizen Yılmaz şöyle konuştu:

    ''Ülkemiz yıllarca mali disiplinin uygulanmaması nedeniyle yüksek enflasyon ve buna bağlı oluşan ekonomik krizlerle uğraştı. Merkez Bankasında gerçekleştirilen yapısal düzenlemeler, mali disiplin, siyasi istikrar, enflasyon ile mücadele etmemize olanak sağladı. Enflasyon ikili rakamlardan tekli rakamlara düştü. Artık işimiz daha zor. Çünkü yüksek enflasyonu aşağılara çekmek, düşük enflasyonu daha aşağılara çekmekten daha kolay. Bu yüzden ortaya konulan enflasyon hedefleri tekli rakamlarda bizleri daha çok düşünmeye itiyor. Önümüze koyduğumuz enflasyon hedeflerine ulaşmak için mali disiplinden vazgeçmememiz gerekiyor. Ekonomideki göstergelerin tamamı Türkiye'nin krizden çıktığını işaret ediyor. Öngörümüz hızlı büyümenin ardından toparlanma sürecinin yaşanacağı. Enflasyonda önümüzdeki son üç ayda düşüş bekliyoruz. Merkez Bankasının aldığı kararların doğruluğu 3-8 aylık vadede ortaya çıkar. Biz de insanız hata yapabiliriz''

    Türkiye'de enflasyon hedefinin hükümet ile birlikte belirlendiğini, hedefe ulaşma görevinin Merkez Bankasında olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

    '' Enflasyon hedefini tutturmak tamamen Merkez Bankasının kontrolünde. Bizim hedeflediğimiz enflasyon 'market enflasyonu' dediğimiz içinde her şey olan sepetin tamamı. Biz uygulayacağımız politikalarla hedefi başarmaya çalışacağız. Elde edilen veriler şunu gösteriyor. 12 ay ile 24 ay sonraki enflasyon beklentileri 2011 sonu için beklenen 2011 ve 2012 yıl sonrası için belirlenen yüzde 5,5 ile yüzde 5 düzeyindeki hedeflerin bir miktar üzerinde. Şu anda enflasyonun bulunduğu nokta alt ve üst sınırların içerisinde. Sonuç olarak enflasyonun kısa vadede geçici bir artış gösterdikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin ediyoruz.''

    Açılış töreninde konuşan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ise, üniversite ile ilgili genel bilgi verdi.

    Törene, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Uşak İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.




    Durmuş Yılmaz: Biz de insanız hata yaparız Yorumları