Organ naklinde zamana karşı yarış   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-24-2010 (20:58)   Son Mesaj: 09-24-2010 (20:58)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    09-24-2010

    Organ naklinde zamana karşı yarış

    Organ naklinde zamana karşı yarış


    Antalya Alanya'da beyin ölümü gerçekleşen genç kızın bağışlanan organları, nakil bekleyen hastalara takılmak üzere çıkarıldı. Kalbin çıkarılıp helikoptere yetiştirilmesi için zamana karşı büyük bir yarış yapıldı.

    Oturduğu evin çatısından düşerek beyin ölümü gerçekleşen Berivan Çakan'ın, organlarını almak üzere Antalya Medical Park Hastanesi'nden 4 kişilik ekip, hava ambulansıyla Alanya'ya geldi. Milli Egemenlik Stadı'na ambulansla inen ekip, burada kendilerini bekleyen ambulans ve otomobille Devlet Hastanesi'ne gitti. Ekip, organların alınması için çalışırken, kalbin çıkarılması için ikinci bir ekip yine hava ambulansıyla Milli Egemenlik Stadı'na saat 18.15'de inerek hastaneye gitti.
    Karanlıkta uçamayacağı için en geç saat 18.40'da hava ambulansının havalanacağı bildirilen ekip, 25 dakika içerisinde hastaneye gidip kalbi çıkararak, hava ambulansına yetişti. Bu sırada zamana karşı büyük bir mücadele veren ekibe polis eskortları eşlik etti. Hastanede de büyük heyecan ve hareketlilik yaşandı. Genç kızın kalbi, hava ambulansıyla Antalya'ya götürülürken, diğer organları karayoluyla gönderildi.

    Alanya Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Kutlay Gökçe, yapılan ilk tetkiklere göre genç kızın kalbinin Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde Orhan Meral adlı bir hastaya takılmasının beklendiğini, ancak son anda bir terslik olması halinde başka bir hastaya da takılabileceğini söyledi. Böbrekler, karaciğer ve pankreasın kime takılacağının henüz belirlenmediğini dile getiren Gökçe, bu organlar için Antalya Medical Park Hastanesi'nde bekleyen hastalar olduğunu bildirdi.

    Kalp naklinin zorluğuna da değinen Gökçe, kalbin hava ambulansına yetiştirilmesi için tüm ekibin çok büyük bir mücadele verdiğini sözlerine ekledi.




    Organ naklinde zamana karşı yarış Yorumları