TBB Başkanı Özince'nin büyük endişesi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-24-2010 (20:23)   Son Mesaj: 09-24-2010 (20:23)    Cevap: 0    Gösterim: 465  

    09-24-2010

    TBB Başkanı Özince'nin büyük endişesi

    TBB Başkanı Özince'nin büyük endişesi


    TBB Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yeni düzenlemesiyle ilgili, ''Ümit ederim bu gelişme reel sektörümüzü yeniden yurt dışına taşıyacak, bize birtakım maliyet dezavantajları getirmenin ilk ışıklarından olmaz'' dedi.

    TBB Başkanı Özince ve beraberindeki heyet, TBB'nin yönetim kurulu toplantısı için bulundukları Denizli'de, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OBS) iş adamlarıyla bir araya geldi.
    TBB heyetinin, OBS Konferans Salonunda iş adamlarıyla yapacağı toplantı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yeni düzenlemeyle ilgili soruya, ''Merkez Bankası'nın en son uygulaması, bildiğiniz gibi munzam karşılıklara faiz verilmemesi. Bu bankacılık sektörüne ciddi bir maliyet getirecektir. Şayet para otoritemiz Merkez Bankası bunu parasal sonuçlar hedefleyerek yaptıysa ki, muhakkak öyle yapmış olması gerekir, sektör bunu bir şekilde maliyetlerine ilave etmek durumundadır. Türk bankacılık sektörünün kaynak aktarma maliyetleriyle ilgili yüksekliği Bankalar Birliği'nin daima şikayet konusu olmuştur'' cevabını verdi.

    Merkez Bankası'nın bu politikasının memnuniyet verici bir uygulama olarak nitelenemeyeceğini ifade eden Özince, şöyle konuştu:

    ''Sektöre ilk ağızda 1 milyar civarında kar azalması getirecektir. Kaldı ki, Türk reel sektörünün geçmiş yıllarda Türk bankalarına nazaran çok ciddi şekilde kaynaklarına müracaat ettiği Avrupa bankalarında böyle bir yük yoktur. Avrupa Merkez Bankası'nın kurallarına göre karşılıklara mutlaka piyasa faizi ödenir. Ümit ederim bu gelişme reel sektörümüzü yeniden yurt dışına taşıyacak, bize birtakım maliyet dezavantajları getirmenin ilk ışıklarından biri olmaz. Yani biz bunu fiyatlarımıza yansıtacağız diye bir de faize zam yaparsak Merkez Bankası faiz indirimi yaparken biz kredi faizlerini yükseltecek olursak bunun tabii ki birtakım neticeleri olur.

    En azından talep azalması olur, üretim maliyeti artar. Dolayısıyla biz bu konuyu olumlu değerlendiremiyoruz. Ama sektörümüz iyi sermayelenmiş bir sektördür, güçlü bir sektördür, adaptasyon gücü, direnci yüksek bir sektördür, dinamiktir. Her şeyin çaresini düşünecek kadar, hele çok da iyi yönetilen, iyi risk yönetimi yapan bir sektördür. Bu tür konular bizim için bir yerde de hoş olmayan, kaynak aktarma maliyetleriyle ilgili politikaların bir başka şeklidir diyebilirim.''




    TBB Başkanı Özince'nin büyük endişesi Yorumları