Grizu faciasının ateşi ocaklara da düştü   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-24-2010 (13:19)   Son Mesaj: 09-24-2010 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 429  

    09-24-2010

    Grizu faciasının ateşi ocaklara da düştü

    Grizu faciasının ateşi ocaklara da düştü


    Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıstaki patlama nedeniyle büyük hasar gören ocakta çalışmasını sürdüremeyen Yapı-Tek firmasının 105 olan işçi sayısı, ağustos ayı itibariyle 9'a düştü.

    Ayrılan işçilerden 28'ine talepleri doğrultusunda Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlik maaşı bağlandı.
    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ''Karadon Yeni Servis Kuyusu Bağlantı Galerisi ve Su Atım Tesisleri ile 540 Kat Hazırlık Galeri Sürme'' işine yönelik 2005'te yapılan ihaleyi yaklaşık 15 milyon dolar bedelle kazanan Yapı-Tek firması patlamanın ardından ocakta çalışmalarına devam edemedi.

    Firmanın 2005'de başladığı çalışmalar doğrultusunda 8 bin metreyi aşan galeri açma işiyle ilgili 5 bin 723 metre ilerleme sağladığı dönemde meydana gelen patlamada, 30 işçinin yaşamını yitirmesinin üzüntüsünün yaşanmasının yanı sıra, diğer çalışanlar da mağdur oldu.

    Grizu faciasının ardından kuyunun işlerliğini kaybetmesi ve 2 madencinin cenazesinin çıkarılamaması nedeniyle galeri açımına devam edilmeyen ocakta, patlama öncesi çalışan 105 işçinin sayısında düşüş yaşandı.

    Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, firmada patlamada 30 işçinin ölmesinin ardından görülen 75 işçi sayısı yapılan bildirimlere göre haziranda 54 ve temmuzda 55 oldu, ağustos ayında ise 9'a düştü.

    TTK ile sözleşmesi gereği galeri açma çalışmalarına devam etmesi beklenen firmada şu anda 2 yer üstü ve 7 yer altı olmak üzere 9 çalışanın bulunduğu öğrenildi.

    Ayrılan firma çalışanlarından 28 madenciye ise talepleri doğrultusunda Türkiye İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğünden işsizlik maaşı bağlandığı bildirildi.

    TTK yetkilileri, Yapı-Tek ile sözleşmenin devam ettiğini, firmanın işi bırakma yönünde herhangi talepte de bulunmadığını bildirdiler.




    Grizu faciasının ateşi ocaklara da düştü Yorumları