Pamuk ihracatına vergi konulsun talebi!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-24-2010 (13:19)   Son Mesaj: 09-24-2010 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 488  

    09-24-2010

    Pamuk ihracatına vergi konulsun talebi!

    Pamuk ihracatına vergi konulsun talebi!


    İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, dünyada pamuk bulmakta sıkıntı olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin elindeki pamuğu ucuz fiyata rakiplerine kaptımaması gerektiğini söyledi

    İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, dünyada pamuk bulmakta sıkıntı olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin elindeki pamuğu ucuz fiyata rakiplerine kaptırmaması gerektiğini belirterek, ''Pamuk ihracatına bir an evvel vergi konulmalı...'' dedi.
    Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sene mart ayından itibaren dünyadaki üretim düşüşünden dolayı pamukta fiyat artışı yaşandığını söyledi.

    İsmail Gülle, ''Hindistan'da kuraklık olmuştu, Amerika'da da az üretim çıkınca, arz-talep dengesi karşılanamadığından fiyatlar kilogramda 1,20 dolardan 1,75 dolarlara çıkmıştı. Bu sene mahsul bollaşıp, fiyatların düşmesi beklenirken şu anda fiyatlar 3 dolara doğru bir seyir izliyor ve sürekli artıyor'' dedi.

    Dünyadaki bu üretim düşüşü nedeniyle Türkiye'den pamuk ihraç edildiğine işaret eden Gülle, ''Türkiye'den pamuk ihracatında son zamanlarda artış var. Uzak Doğu'dan ve Hindistan'dan alıcılar Türkiye'den pamuk araştırıyorlar. Türkiye'nin, elindeki pamuğu ucuz fiyata rakiplerine kaptırmaması gerekiyor'' dedi.

    Gülle, genelde ihracatını iplik ve kumaş olarak yapan Türkiye'den, 6 ayda gerçekleştirilen pamuk ihracatının 80 bin ton olduğunu, önlem alınmazsa bu rakamın sene sonunda ikiye katlanacağını söyledi.

    Geçen sene Türkiye'de 380 bin ton pamuk üretildiğini ifade eden Gülle, bu sene 500 bin tonluk bir rekolte beklendiğini, Türkiye geçmişte 500 bin ton pamuk ithalat yaparken bugün 1 milyon ton ithalat yapar hale geldiğini belirtti.

    ''SİPARİŞLER KAÇMASIN''

    İsmail Gülle, şunları kaydetti:

    ''Bu pamuk ihracatına bir an evvel vergi konulması gerekiyor. Türkiye'deki üretim ihtiyaca yetmediği için zaten biz geçen sene 1 milyon ton pamuk ithal etmiştik. Şimdi yine elimizdeki pamuk yetmiyor, yine ithalat yapacağız ama dışarıda da pamuk bulmakta sıkıntı var.

    Dünyadaki en büyük üretici olan Hindistan pamuk ihracatına yüzde 15 vergi koydu. Türkiye'nin de elindeki bu pamuğa sahip çıkması gerekiyor, çünkü fabrikalar atıl kalmasın ve siparişler elimizden kaçmasın.

    Pamuk ihracatına vergi konularak engellenmesi en kısa ve en çabuk alınacak önlem olacaktır. Çünkü diğer ülkeler bu önlemleri aldı. Türkiye'nin pamuk ihracatına ihtiyacı yok.

    Hammaddemize sahip çıkılmasını, pamuk olarak ihraç edilmesinin engellenmesini istiyoruz. Vergi konulması bunun cezbedici olmasını engelleyecektir. Hindistan pamuğa yüzde 15 vergi koydu, bizde de benzer bir oran konulabilir.''

    Pamuğa destek verilip, pamuk üretiminin artırılması gerektiğini de vurgulayan Gülle, ''Türkiye'de yaklaşık 30 milyar dolarlık bir endüstriye hitap eden bir hammaddenin korunup kollanması en önemli görevimiz olması lazım'' diye konuştu.

    1 DOLAR ARTIŞ

    Dünyada şu anda pamuk üretiminin 24 milyon ton olduğunu, ihtiyacı karşılaması için bunun 27 milyon ton olması gerektiğini söyleyen Gülle, ''Krizden sonra tüketim de arttığı için böyle bir durumla karşı karşıyayız'' dedi.

    İsmail Gülle, pamuk fiyatlarındaki artışın şu anda iplik fiyatlarına 1 dolar civarında bir artış getirdiğini, iplik işlem gördükçe bu artışın katlanarak fiyatlara yansıyacağını belirtti.




    Pamuk ihracatına vergi konulsun talebi! Yorumları