Serada topraksız ortamda sebze üretilecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-24-2010 (12:19)   Son Mesaj: 09-24-2010 (12:19)    Cevap: 0    Gösterim: 722  

    09-24-2010

    Serada topraksız ortamda sebze üretilecek

    Serada topraksız ortamda sebze üretilecek


    Edirne'nin İpsala ilçesinde kurulan serada, topraksız ortamda sebze üretilecek.

    İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kumdere mevkinde Green Life Seracılık (GLS Tarım) tarafından kurulan seranın açılışında yaptığı açıklamada, topraksız ortamda sebze üretimine başladıklarını belirtti.
    Bu tip yatırımların bölge için çok önemli olduğunu ifade eden Gürbüz, ''Bölgemiz için çok önemli olan bu tip yatırımların özellikle İpsala'da bir ilk olması, teşvik anlamında da yatırımcılara öncü olacağını düşünüyorum. Bölgemizin sadece çeltikte değil, seracılıkta da önemli bir yere gelmesini ümit ediyoruz. Ben GLS Tarıma ve halkımıza hayırlı olmasını diliyor, bol kazançlı ve bereketli olmasını diliyorum'' şeklinde konuştu.

    Zirai Destek Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Mustafa Özgür ise toprak olmayan serada Perlit adında doğal maden parçalarının bulunduğu zemine ekim yaptıklarını belirtti.

    Bu uygulamanın bölgede ilk defa yapıldığını anlatan Özgür, şunları söyledi:

    ''Bu kaya parçaları 800 derecede patlatılarak elde ediliyor. Bu maddenin içinde ürünler için ayrıca artı veya eksi bir özellik yok.

    Sadece bu madde su tutma kapasitesi yüksek ve sebzelerin kökleri çok iyi yetişiyor. Gübre beslemesini biz dışarıdan yapıyoruz.

    Sera 5500 metrekare alana kuruldu. Dönüm başına 2 bin 500 fide dikeceğiz. Seraya yaklaşık 10 bin fide dikmeyi hedefliyoruz.

    Yaklaşık 70 gün içerisinde hasat toplayacağız. Aralık ayından temmuz ayına kadar 7 ayda seradan domates, biber, salatalık, çarliston biber, sivri biber çeşitlerini yetiştirebileceğiz.

    Seranın her mevsimde ortalama 19-20 derece sıcaklıkta olması gerekiyor. Kışın ürün alma aralığı uzarken, yazın daha kısa 2-3 günde bir ürün alabileceğiz. 1 dönümden 30-50 ton arası ürün elde edebileceğiz.''

    Konuşmaların ardından Kaymakam Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Jandarma komutanı Baki Deniz, İlçe Emniyet Amiri Fahrettin Soydan seraya ilk ekimi yaptı.




    Serada topraksız ortamda sebze üretilecek Yorumları