Davutoğlu tutuklu ABD'lilerin aileleriyle görüştü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-24-2010 (00:36)   Son Mesaj: 09-24-2010 (00:36)    Cevap: 0    Gösterim: 458  

    09-24-2010

    Davutoğlu tutuklu ABD'lilerin aileleriyle görüştü

    Davutoğlu tutuklu ABD'lilerin aileleriyle görüştü


    New York'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir yılı aşkındır İran'da tutuklu bulunan Amerikalıların aileleri ile Türkevi'nde biraraya geldi.

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın BM Genel Kurul'da yapacağı konuşmanının hemen öncesinde Davutoğlu ile bir araya gelen Amerikalı aileler, Türkiye'nin ve Türk halkının kendilerine vermiş olduğu destekten duyduğu büyük memnuniyet dile getirdi.
    On gün önce serbest bırakılan İran tarafından serbest bırakılan Sarah Emily Shroud'un da bulunduğu Amerikalı aileler, Türiye'den İran'da bulunan yakınlarının salıverilmesine yardımcı olmalarını istedi. Temmuz 2009 yılında Kuzey Irak'tan İran'a girmek istediklerinde tutuklanan ve Evin hapishanesine atılan üç Amerikalıdan birisi olan Shourd, nişanlısı ve arkadaşının salıverilmediği sürece kendisini hür olarak göremeyeceğini dile getirdi.

    14 eylül tarihinde 500 bin dolar kefaletle serbest bırakılan Shroud, ''Benim özgür bırakılmam ile olay bitmedi. Bu acı henüz bitmedi. Bu yanlış anlamanın giderilmesi ve Shane Michael Bauer ile Joshua Felx Fattal'ın serbest bırakılması için benim ve ailelerin çabası devam edecek'' dedi.

    Bu yanlış anlamanın giderilmesinin İran ile Amerika arasındaki ilişkilerin iyi gitmesine vesile olmasını umut ettiğini aktaran Shroud, Davutoğlu'na teşekkür etti.

    Kabulde ailelere Türkevi'ne gelmeleri nedeniyle ''Ziyadesi ile hoşgeldiniz'' diyen Bakan Davutoğlu kısaca şöyle konuştu; ''Eve dönmenizden dolayı çok mutluyuz. En başından beri bu sorunun çözümü için çalışıyoruz. İranlı meslektaşlarımızla konuştuk. Diğer iki arkadaşınızın da eve döneceğini umut ediyoruz. Burası Türkevi, sizin de eviniz.''

    Davutoğlu ile görüşmeye gelen Amerikalı ailelerden Sarah Shroud'un yanı sıra Cindy Hickey, Laura Fattal, Nora Shourd ile Alex Fattal yer aldı.

    İNŞALLAH BAKAN DÜĞÜNÜMÜZE GELECEK

    Bakan Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında Türk gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Sarah Shourd, kendilerine gösterilen Türk misafirperverliği ve ev sahipliğinden çok memnun olduklarını kaydetti.

    Shourd, ''Bu insani sorunun çözülmesinde oynadığı rolden dolayı teşşekkür ediyoruz (Davutoğlu için). Türk Hükümetinin benim serbest bırakılmamada çok büyük yardımları oldu. Ben bugün burada yarı özgürüm çünkü nişanlım ve arkadaşım İran'da hala hapiste tutuklu'' diye konuştu.

    Türkiye'nin yanında olduğunu hapiste iken hissettiğini kaydeden Shourd şöyle devam etti; ''Bunun doğru olduğunu artık çok iyi biliyorum ve bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Daha fazla ümitli oluğumu söyleyebilirim. Joshua ve Shane'ın bana katılmasını dört gözle bekliyorum onların da bana en kısa zamanda katılıp özgürlüklerine kavuşacağına inancım tam. Bizler amerika ile ortadoğu ülkeleri arasındaki bir köprü görevi görmeyi amaçlıyoruz. Amerika ve İran arasında barış ve diyalogu artırılması için çalışmalarımızı sürdürmeyi amaçlıyoruz.''

    Nişanlısının ve arkadaşının serbest bırakılması konusunda endişeli olduğunu aktaran Shourd, ''Onlarla hiçbir şekilde haberleşemiyoruz o nedenle iyi olup olmadıklarını bilemiyorum'' dedi. Arkadaşlarının birgün dahi fazladan hapiste kalmayı haketmediğine inandığını aktaran Shourd, ''İran halkına ya da İran yönetimine zararsız olduklarını bilmesini istiyorum. Bu nedenle çok fazla ümitli değilim. Ama onlar için umidimi yitrmemeliyim, kararlılığımı korumalıyım, bu bitmeden vazgeçmemeliyiz'' şeklinde konuştu.

    Türk yönetiminden şu ana kadar sürdürdükleri çabalarını devam etmelerini beklediklerini belirten Shourd, Türk tarafının çalışmaları çok yararlı olduğunu ve sonuç alındığını kaydetti.

    Türkiyeye her zaman gitmeyi çok istediğini anlatan Shourd, ''Aslında nişanlımın bu bölgede ilk ziyaret ettiği ülke Türkiye. Türkiye'yi gördükten sonra ülkenize aşık oldu ve bölgeye olan ilgisi de Türkiye ziyareti ile başladı. Ve o ziyaretinden bu yana kendisi gazetecilik yapıyor ve bu bilgeden haber geçmiştir son sekiz yıldır. Bence nişanlım ve arkadaşım serbest bırakıldığında hepimiz Türkiye'de olmalıyız orada biraraya gelmeliyiz'' dedi.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu San Fransisco'da yapacakları düğüne davet ettiğini aktaran Shourd, Türkçe olarak 'İnşallah' diye başladığı konuşmasını şöyle tamamladı; ''Düğünümüz Shane ile San Fransisco'da çok kısa zamanda gerçekleşecek ve Dışişleri Bakanını İnşallah geleceği sözünü verdi''




    Davutoğlu tutuklu ABD'lilerin aileleriyle görüştü Yorumları