Tataristan İslam'a geçiş bayramı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-23-2010 (18:58)   Son Mesaj: 09-23-2010 (18:58)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    09-23-2010

    Tataristan İslam'a geçiş bayramı

    Tataristan İslam'a geçiş bayramı


    Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde Tatar halkının İslam dinini kabul ettiği gün (21 Mayıs 922) ve Ramazan Bayramı resmi tatil olarak ilan edildi.

    Rusya'da İslam'ın kabul edilmesi gününün bütün ülkede resmi tatil olmasını arzulayan Tataristan yetkilileri, burada tek sorunun diğer Müslüman cumhuriyetleriyle tarih konusunda ortak bir görüşün olmadığına işaret ediyor.
    Tataristan parlamentosu Devlet Konseyi, Tatar halkının İslam dinini kabul ettiği gün olarak bilinen 21 Mayıs'ın resmi tatil günü olmasından yana bir karar aldı. Tataristan Cumhuriyeti'nde resmi tatil günleri ile ilgili yasa değişikliği teklifi parlamentoda ele alındı. Oylama yapılmadan önce meclis kürsüsüne çıkan Devlet Konseyi Kültür, Ekonomik, Eğitim ve Ulusal Komisyonu Başkanı Razil Valeyev, Rusya'da İslam dininin derin köklerinin bulunduğunu belirtti.

    Valeyev, "Rusya'da İslam dininin geçmişi çok eski bir tarihe sahip. İslam ülkemizde yaşayan halkların dini ve manevi hayatında önemli rol oynadı. İslam oluşumu ve gelişmesi bakımından bazı aşamalardan geçti ve ülkemizin Povolje (Volga nehri kıyı bölgeleri), Kafkaslar'da ve Batı Sibirya topraklarında geniş şekilde yayıldı. Volga Bulgar devleti de bugünkü Rusya'nın Povoljya ve Priuralya bölgelerinde geniş topraklara sahipti. Ve gönüllü olarak 21 Mayıs 922'te İslam'ı devlet dini olarak kabul etti." dedi.

    Tatar parlamenter, konuyla ilgili yaz ayında Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Boris Grızlov ve üst kanad Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov'a başvurduklarını da hatırlattı. Valeyev, "Biz 22 yerel bölge meclislerinden olumlu destek aldık." diye konuştu. Valeyev, Ramazan Bayramı'nın Müslüman dünyasında önemli günlerinden biri olduğunu da kaydetti.

    "RUSYA GENELİNDE DE RESMİ TATİL OLABİLİR"

    Tatar parlamenterler, 21 Mayıs'ın Rusya genelinde de resmi bayram olmasını arzu ettiklerini ifade etti. Fakat bu hususta bazı sorunların yaşadığına işaret eden Valeyev, "Rusya resmi takviminde bizim önerimizin kabul edilmesine gelince, burada bir husus buna engel. Diğer Müslüman cumhuriyetleriyle bu konuda ortak bir görüşten yoksunuz. İslam'ın kendi topraklarına ilk ne zaman geldiği konusunda herkesin farklı bir tarihi var." dedi. Bunun üzerine Devlet Konseyi Başkanı Farid Muhametşin ise, "21 Mayıs 922'te Volga Bulgar devletinde İslam'ın devlet dini olarak kabul edilmesini bilmeyen yok. Muhtemelen, Rusya topraklarında İslam'ın ilk ortaya çıkması hususunda ortak bir görüşe sahip oluruz." dedi.

    Oylamada 79 milletvekili evet oyu verirken, meclisten bir de hayır oyu çıktı. Böylece Tataristan Devlet Konseyi'nde yapılan oylama sonucunda, 21 Mayıs ve Ramazan Bayramı resmi tatil günü olarak kabul edildi. Tataristan Cumhuriyeti'nde Cumhuriyet Günü (30 Ağustos), Anayasa Günü (6 Kasım) ve Kurban Bayramı resmi tatil günü olarak kutlanıyor.




    Tataristan İslam'a geçiş bayramı Yorumları