Türkiye'nin büyümesi ABD'li işadamlarını kıskandırdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-23-2010 (18:56)   Son Mesaj: 09-23-2010 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 519  

    09-23-2010

    Türkiye'nin büyümesi ABD'li işadamlarını kıskandırdı

    Türkiye'nin büyümesi ABD'li işadamlarını kıskandırdı


    Kentucky Ticaret Odası Başkanı Joseph F. Reagan, Türkiye'nin büyüme hızının kendilerini şaşırttığını belirterek, "Büyüme hızı rakamlarının aynısının ABD'de de olmasını istiyoruz" dedi.

    Türkiye ile yıllardır stratejik ortak olan ve 2010 yılında bu ortaklığı 'model ortaklığa' dönüştürerek ekonomide iş birliği yapma kararı alan ABD'nin önemli ticaret ve sanayi odalarının yöneticileri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) öncülüğünde Bursa'ya gelen işadamları, Bursalı sanayicilerle görüştü. BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır, Türkiye ve ABD'nin yıllardır stratejik ortak olduğunu hatırlatarak Amerikalı girişimcilerin Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini söyledi.
    "GERÇEK ANLAMDA STRATEJİK ORTAKLIK İSTİYORUZ"

    Amerika ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin artması gerektiğini ifade eden Hazır, "Ticaret karşılıklı güvene ve dostluğa dayanır. Emerson, 'Dost sahibi olmanın en iyi yolu, bir dost olmaktır' der. Peki Türkiye ile ABD arasındaki rakamlar, bir stratejik ortaklığın gereğini yerine getirebiliyor mu? Bunu söylemek ne yazık ki çok güç. Türkiye ile ABD'nin dış ticaretinin Türkiye'nin toplam dış ticareti içindeki payı yarı yarıya azaldı. 2006'dan bu yana Amerika'ya mal satmakta ciddi güçlükler yaşıyoruz.

    Buna karşılık ABD ile olan ithalatımız son 3 yılda ihracatımızı üçe katlamış durumda. 2002'den bu yana ABD ile dış ticaretimizde 22.3 milyar dolar açık verdik. Bir başka kırmızı alarm, doğrudan yabancı yatırımlarda karşımıza çıkıyor. Biz Türk girişimciler, ABD'li dostlarımızla gerçek anlamda bir stratejik ortaklıktan yanayız" diye konuştu.

    "AMERİKALI HEYET TÜRKİYE'YE HAYRAN KALDI"

    Türk-Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı M. Uğur Terzioğlu, ABD'li heyetin Türkiye'deki gelişmişlik seviyesi karşısında şaşırdığını belirterek, "Gölcük'teki Ford'un fabrikasında incelemelerde bulunduk. Türkiye'nin geliştiğini herkes gördü. Amerikalı işadamları, Türkiye'nin bu gelişmişlik düzeyine şaşırdı" şeklinde konuştu.

    Türkiye'nin büyüme hızının kendilerini şaşırttığını dile getiren Kentucky Ticaret Odası Başkanı Joseph F. Reagan, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik ve yerel yönetimler alanında büyük sıçrama yaptığını dile getirdi. ABD'nin Türkiye'deki büyüme rakamlarını yakalamasını temenni eden Reagen, "Türkiye'de çok güzel zaman geçirdik. Türkiye ekonomik açıdan hızlı gelişiyor. Büyük adımlar atıldığını görüyoruz. Büyüme hızı rakamlarının aynısının ABD'de olmasını istiyoruz. İhracatta istenilen seviye henüz yakalanmamış ama yerel yönetimler gerçekten çok iyi. Genç nüfusunuz gelişmenize çok büyük katkı sağlıyor. BTSO'da kendimizi gerçekten çok daha rahat hissediyoruz. Stratejik ortaklık daha da devam edecek" dedi.

    Konuşmaların ardından misafir heyete BTSO'nun faaliyetleri anlatıldı. Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) öncülüğünde Bursa'ya gelen ABD'li işadamları, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni de ziyaret ederek Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi. Tarihi belediye binasına gelen ABD heyeti, meclis salonunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Refik Yılmaz ile görüştü. Yılmaz, ABD'li heyetin ziyaretinin dünya barışına ve Bursa'ya katkı sağlamasını temenni ederek, konuklarına Bursa ve belediyenin çalışmaları hakkında bilgi verdi.




    Türkiye'nin büyümesi ABD'li işadamlarını kıskandırdı Yorumları