Rus işgali sonrası kaybolan sülalesini arıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-23-2010 (18:57)   Son Mesaj: 09-23-2010 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    09-23-2010

    Rus işgali sonrası kaybolan sülalesini arıyor

    Rus işgali sonrası kaybolan sülalesini arıyor


    Rus ordusunun işgali sırasında Batman'dan Ağrı'ya gelen ve bir daha memleketine dönmeyen 'Beso' lakaplı Hasan Mehmet adlı şahsın yeğeni, yıllar sonra amca çocuklarını bulmak için kapa kapı dolaşmaya başladı.

    1919-22 yılları arasında Rusların Doğu Anadolu'da birçok yeri işgal etmesinin ardından Ağrı'ya savaşmak için gelen Batmanlı Hasan Mehmet (Beso) isimli şahsın yakınları, kayıp amcalarının izini bulmak için çalışıyor.
    Amcasının o dönemlerde savaşmak için Ağrı'ya geldiğini dile getiren Behçet Gönül, Cumhuriyet'in ilanından sonra amcasının Batman'a dönmeyerek Ağrı'da kaldığını söyledi. Amcasının bu bölgede kalarak evlendiğini ve kendisinden uzun süre haber alınamadığını ifade eden Gönül, tüm akrabalarının amcasını bulmak için seferber olduğunu dile getirdi.

    Yaptıkları araştırmalardan yola çıkarak amcalarının çocuklarının sağ olduğunu öğrendiklerini dile getiren Behçet Gönül, "Biz amcamızın Ağrı ve yöresinde kaldığı duyumları üzerine çeşitli araştırmalar yaptık. Onları bulmak için gerekirse kapı kapı dolaşarak amcamızın çocuklarına ulaşmak ve bu hasreti dindirmek istiyoruz. Eğer bu özellikleri taşıyan birileri varsa bu bilgileri bizimle paylaşmalarını istiyoruz" dedi.

    Doğu Anadolu'da birçok vilayeti işgal eden Ruslara karşı savaşmak için Ağrı'ya gelen ve bu bölgedeki milis kuvvetleri ile birlikte savaşan Hasan Mehmet (Beso) isimli amcasının ağa zulmünden dolayı Batman'a geri dönmek istemediğini vurgulayan yeğen Behçet Gönül, "Amcam çocuklarına Batman'a gitmeyeceğini söylemiş; burada kalmak istemesinin sebebinin ise Akça köyünde (Tılmıs) o dönem ağaların zulmü olduğunu belirtmiş. Biz de yeğenleri olarak amcamızın çocuklarına ulaşmak için Ağrı'da çalmadığımız kapı kalmadı. Bu araştırmalarımızı amcamızın çocuklarını buluncaya kadar devam ettireceğiz" diye konuştu.




    Rus işgali sonrası kaybolan sülalesini arıyor Yorumları