Hükümet ve BDP 'yeni Anayasa' dedi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-23-2010 (17:38)   Son Mesaj: 09-23-2010 (17:38)    Cevap: 0    Gösterim: 604  

    09-23-2010

    Hükümet ve BDP 'yeni Anayasa' dedi

    Hükümet ve BDP 'yeni Anayasa' dedi


    Hükümet ile BDP arasında yapılması planlanan, Hakkari'deki mayınlı saldırıdan dolayı iptal edilen görüşme TBMM'de gerçekleşti. BDP adına Demirtaş, Hükümet adına Çiçek konuştu. Görüşmeden çıkan ortak sonuç şu:

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi sona erdi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın da katıldığı görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü.
    Görüşmeye, Hükümet kanadından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadulah Ergin, BDP tarafından ise Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı.

    TBMM'deki Başbakanlık makamında gerçekleşen görüşmenin ardından, açıklama yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni Anayasa için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Hükümete her türlü desteği vereceklerini açıkladı. Hükümet konuşan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek ise, görüşmenin olağanüstü olmadığını ve bir anlam yüklenmemesi gerektiğini belitti. Çiçek referandum sonra halkın geniş çerçeveli yeni Anayasa beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Çiçek tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak yeni Anayasa için çalışmalara başlanması gerektiğini kaydetti.

    Selahattin Demirtaş'ın sözleri şöyle:

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Bu görüşme, bir diyaloğun olabileceğini, sorunları tartışmak için hiçbir engelin olmadığını, olmaması gerektiğini göstermesi bakımından önemli'' dedi.

    Demirtaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Geçen hafta yapılması planlanan görüşmenin, Hakkari'deki saldırı nedeniyle bugün gerçekleştiğini belirten Demirtaş, ''siyasi partilerle diyalog içerisinde olabilmek, tartışabilmek, konuşabilmek, görüş alışverişinde bulunabilme süreçlerini çok önemsiyoruz'' dedi.

    ''Bu görüşme, bütün sorunlarımızı tartışarak, konuşarak, müzakere edilerek çözülebilmesi açısından bir vesile olur. Sadece Hükümetle BDP arasında değil, bütün partiler arasında diyalog sürecinin başlamasına da vesile olur'' diyen Demirtaş, bu nedenle bu görüşmeyi önemsediklerini söyledi.

    Selahattin Demirtaş, sadece Hükümetle BDP arasında bir uzlaşma sağlanmasının, sorunların çözüleceği anlamına gelmediğinin bilinmesi gerektiğini kaydederek, görüşmenin bir diyaloğun olabileceğini, sorunları tartışmak için hiçbir engelin olmadığını, olmaması gerektiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu belirtti.

    Demirtaş'ın sözleri şöyle:



    Hükümet adına ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek açıklama yaptı:

    ANLAM YÜKLEMEYİN

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, BDP Genel Başkanı Sehalattin Demirtaş ile görüşmesini, ''olağan, olması gereken, geçmişte de zaman zaman yapılmış bir görüşme'' olarak nitelendirdi ve ''Bu diyaloğun devam etmesinde fayda görüyoruz. Umut ediyoruz ki yeni sayfa açılmış olur'' dedi.

    Çiçek, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile yaptıkları görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Demirtaş'ın açıklamasını tamamlamasını bekleyen Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile gazetecilerin karşısına çıkarak, görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

    Çiçek, görüşmelere çok fazla özel bir anlam yüklemenin doğru olmadığını belirterek, ''Görüşmeden hemencecik her şeyin çözüldüğü, çözüleceği veya çözülemeyeceği gibi olumlu, olumsuz anlam yüklemeyi, bundan sonraki değerlendirmeleri bunun üzerinde yapmayı doğru bulmuyoruz. Neticede olağan, olması gereken, geçmişte de zaman zaman yapılmış olan bir görüşmedir'' diye konuştu.

    Bu görüşmelerin sadece kendileriyle değil tüm partilerle, tüm partilerin de kendileriyle bu görüşmeleri yapmasının milletin de özlemi, arzusu olduğunu vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Çünkü konuştuğumuz konular, sorunlar Türkiye'nin sorunu, konularıdır. Bir partinin, iktidarın sorunu değil. İktidarda başka bir parti de olsa, onlar da bu sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla bu diyaloğun devam etmesinde, şahsen fayda görüyoruz. Umut ediyoruz ki yeni sayfa bu manada açılmış olur.

    Maalesef bu görüşmeler gizli görüşme olarak takdim edildi. Bu hiç doğru değil. Gizli görüşme olsa, bu kadar basın mensubu burada nasıl toplanacaktı? Gizli bir görüşme olsa, bu Meclis çatısı altında niye yapılsın, herkesin rahatlıkla girip çıktığı bir yerde? Gizli bir görüşme yanı yok.''

    Ayrıntılar gelecek




    Hükümet ve BDP 'yeni Anayasa' dedi Yorumları