Emekli Astsubaylar Ankara'da eylem yapacak   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-23-2010 (12:58)   Son Mesaj: 09-23-2010 (12:58)    Cevap: 0    Gösterim: 601  

    09-23-2010

    Emekli Astsubaylar Ankara'da eylem yapacak

    Emekli Astsubaylar Ankara'da eylem yapacak


    Emekli Astsubaylar Ankara'da bir milyona yakın insanla eylem yapmaya hazırlanıyor. Astsulayların başkentteki eylemi 9 Eylül Hazar günü yapılacak.

    TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) astsubayların hakları için 9 Ekim 2010 tarihinde Ankara"da miting yapmak için eylem kararı aldığını açıkladı.
    Türkiye'de 100 bine yakın emekli astsubay olduğuna dikkat çeken TEMAD Genel Başkanı Mustafa Erol, "Eşleri, kızları, damatları, oğulları, gelinleriyle birlikte bu sayı bir milyon rakamına erişmektedir. Hepsinin bize Ankara'daki mitingimizde destek vereceğine inanıyoruz" dedi.

    Emekli astsubayların ortalama 1000 TL emekli aylığı aldığına dikkat çeken TEMAD Başkanı Erol, 3., 2. ve 1. dereceden maaş alan astsubayların zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirtti.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Emekli Astsubay Tayyar Yıldırım ise yaptığı basın açıklamasında konunun önemini şu şekilde izah etti: "

    Emekli astsubaylar ortalama 1000,00 TL emekli aylığı almaktadırlar. Bunların içinde 3 ncü dereceden, 2 nci dereceden, 1 nci dereceden maaş alanlar bulunmakta ve zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar.

    Harp okulları eğitim süreleri yıllar içinde 2 yılken 3 yıla, 3 yılken 4 yıla yükseltilen bir seyir izledi. Bu gelişmeler esnasında 2 yıllık mezunları 3 yıllık mezunmuş gibi, 3 yıllık mezunları 4 yıllık mezunmuş gibi kabul edilerek tamamı 4 yıllık mezunlarmış gibi statü aldılar. Yani Subay statüsünde olanların hepsine tek tip statü kazandırıldı.

    Astsubay sınıf okulları 12 ay eğitim süresi olan bir okulken 2002 yılından itibaren 2 yıllık meslek yüksek okulu statüsüne yükseltildi. Ama astsubaylar için subaylardaki gibi bir düzenleme yapılmadı, yapılmıyor.

    Sivil kesimde bütün meslek yüksek okulu mezunları 9 ncu derece 2 nci kademesinden göreve başlatılırlarken Astsubay Meslek Yüksek Okulu mezunları 9 ncu derece 1 nci kademesinden göreve başlatılmaktadır.

    Astsubayların önemli bir bölümü görevdeyken kısıtlı imkânlarına rağmen fakülte yüksek okullar bitirmektedirler. Fakülte mezunu diğer memurların tamamı göreve 8 nci derece 1 nci kademesinden başlatılırlarken sadece astsubaylara bu hak tanınmamaktadır.

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti"nde görev yapan bütün devlet memurları fakülte ve yüksek okul bitirdikleri takdirde 1 nci derece 4 ncü kademesine yükseltilmektedirler. Hatta astsubaylar görevde iken emrindeki sivil memurlar bu hakka sahip oldukları halde amiri konumundaki astsubaylara bu hak verilmemektedir.

    OYAK üye aidatlarının % 65"i astsubaylar tarafından karşılandığı halde, OYAK yönetim kurullarında astsubaylara görev verilmemektedir. Bu konu şu ana AİHM da dava konusudur. AİHM"de dava açıldıktan sonra sanırım 2 astsubay bu kurullarda görevlendirildi.

    Astsubaylar sayıca çok daha fazla olmalarına rağmen lojman halklarından yeterince faydalanamamaktadırlar.

    Bu ve benzeri bir çok haklardan mahrum olan astsubaylar yıllardır basın yoluyla ve kurdukları mütevazı WEB siteleri vasıtasıyla, zaman zaman basın bildirileri ile seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar.

    17 Nisan 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulunda 1 nci derece 4 ncü kademe hakları verildi. Anlaşılmaz bir şekilde sadece bir gün sonra yani 18 Nisan 2008 tarihinde verilen bu hakları ellerinden geri alındı.

    İşte tüm bu olumsuzluklara istinaden TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) kapsamlı bir şekilde düzenlemek ve haklarımızı kamuoyuyla paylaşmak üzere 9 Ekim 2010 tarihinde Anakara"da bir miting düzenlenmesi için ilgili mercilere başvurura bulunmuştur"

    Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere TEMAD'ın internet sitesinden ulaşabilirsiniz...




    Emekli Astsubaylar Ankara'da eylem yapacak Yorumları