Gül: Balkan ülkelerini destekliyoruz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-23-2010 (07:59)   Son Mesaj: 09-23-2010 (07:59)    Cevap: 0    Gösterim: 451  

    09-23-2010

    Gül: Balkan ülkelerini destekliyoruz

    Gül: Balkan ülkelerini destekliyoruz


    New York'ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerikan Balkan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen yemeğe katıldı

    . Gül, buradaki konuşmasında, "Balkanların geleceğini koruyacağından kimse şüphe etmesin. Biz Balkan ülkelerinin NATO ve Avrupa Birliği (AB) şemsiyesi altında olmasını destekliyoruz, üyelik süreçlerini destekliyoruz" dedi.

    Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı nedeniyle New York'ta bulunan Balkan ülkeleri liderlerini buluşturan ve Waldorf Astoria Hoteli'nde gerçekleşen akşam yemeği ve ödül töreni davetine katıldı. Gül, BM toplantısı fırsatını değerlendirerek, böyle bir buluşmayı gerçekleştirdiği için FEBA ve TUSKON'a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Balkan bölgesine "komşuluk bilinci içinde" baktıklarını belirten Gül, Türkiye'nin bu bilinç içinde sevgi ve muhabbeti arttırmak için çalıştığını söyledi. Birçok adetlerin ortak olduğunu ve hatta ortak kelimeler kullanıldığını kaydeden Gül, bu ortaklıkları güvenli ve istikrarlı bir bölge sağlamak için kullanmak gerektiğini vurguladı. Gül, "NATO şemsiyesi, Balkanlarda güvenlik ve işbirliğini sağlayacaktır. Bu da kalkınmayı teşvik edecektir" diye konuştu.
    Balkanları, Avrupa'nın kıyısı olarak görmemek gerektiğini ifade eden Gül, "Büyük Avrupa haritasına baktığınızda Balkanlar Avrupa'nın aslında ortasındadır" dedi. Bu nedenle Avrupa Birliği'nin de Balkan ülkelerinin üyeliğini teşvik etmesi gerektiğini söyleyen Gül, Balkan ülkelerince de Avrupa Birliği'ne üyelik için gerekli çabaların gösterilmesini istedi. Gül, Balkan ülkelerini, "Toplandığınızda ayrı ayrı güzellikleri olan çiçekler gibi" diye niteledi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Amerika'daki Balkan ülkeleri kökenlilere de seslenerek, "Balkan ülkelerini buarada temsil edenler, sizler Amerika'da böyle bir çatı altında olup dayanışma gösterdiğinizde, ABD'yi etkileyeceksiniz. Böylece ABD gibi bir güçlü ülke de Balkanlar'a ayrıca ilgi gösterecektir. Burada da ülkelerinize hizmet edebilirsiniz" şeklinde konuştu. Gül, konuşmasını, "Balkanların geleceğini koruyacağından kimsenin şüphesi olmasın" sözleriyle tamamladı.




    Gül: Balkan ülkelerini destekliyoruz Yorumları