Hemşehri derneklerinden ortak tepki   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-23-2010 (00:08)   Son Mesaj: 09-23-2010 (00:08)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    09-23-2010

    Hemşehri derneklerinden ortak tepki

    Hemşehri derneklerinden ortak tepki


    Beyoğlu'nda sanat galerisindeki arbedeye ilişkin 8 hemşehri derneğinden yapılan ortak açıklamada, ''semt sakinlerinin, yaşanan talihsiz olay dolayısıyla büyük üzüntü duyduğu'' bildirildi.

    Tophane Tayfun Spor Kulübü'nde, 8 hemşehri derneği adına açıklama yapan Bitlisliler Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Dormen, Tophane halkı olarak nezih semtlerinin böyle bir olayla anılmasından üzüntü duyduklarını söyledi.
    Tophane sakinleri olarak sanata, sanatçıya, sanat eserlerine ve kültür mirasına saygılı ve sahip çıkan bir topluluk olduklarını ifade eden Dormen, ''Semtimizi gezdiğinizde hala ayakta tutulan sanat ve kültür miraslarımızı görebilirsiniz. Daha önce semtimizde sanatla ilgili, bu son açılıştan daha büyük ve kapsamlı açılış ve organizasyonlar gerçekleştirildi. Hiçbirinde en ufak bir sorun çıkmamıştır'' diye konuştu.

    Dormen, yaşanan arbedeye ilişkin şunları kaydetti:

    ''Dün akşam Boğazkesen Caddesi'nde aynı anda 3 yerde sanat galerisi açılışı organize edilmiştir. Organizasyonların üçünün de aynı caddede olması, aynı saate ve caddenin en yoğun anına denk getirilmesi, davetlilerin caddeyi ve yaya kaldırımlarını işgal etmesi nedeniyle davetlilerle semt sakinleri arasında 'yol verin geçelim, kaldırımı boşaltın' gibi diyaloglar yaşanmıştır. Semt sakinlerimizden bir kadın, bir davetliden yol istemiş, karşılık olarak sözlü ve fiziki saldırıya uğramıştır. Bunu gören civardaki esnaf bu hareketlere tepki göstermiş ve olay o andan itibaren arbedeye dönüşmüştür. Olay, karşılıklı yaralanmalar sonucu adli kurumlara intikal etmiştir.''

    Talihsiz ve münferit olaya ilişkin basına birtakım gerçek dışı bilgilerin yansıdığını kaydeden Dormen, olayın şeklinin, organizasyonu yapanların anlattığı gibi olmadığını ifade etti.

    Dormen, semt sakinleri olarak son yıllarda huzurlarının bozulduğunu, doğup büyüdükleri sokaklarda yürüyemez hale geldiklerini ama yine de hiçbir taşkınlıkta bulunmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

    ''Biz rahatsızlıklarımızı yetkililere defalarca yazılı olarak bildirmemize rağmen herhangi bir sonuç alınamamış, sonuçta bu üzücü olay meydana gelmiştir. Bu semtin asırlık kültürüne, tarihine uygun yaşayan ailelerin huzurunun korunması tek dileğimizdir. Tophane olarak bugüne kadar her görüşten insanlarla, Musevilerle, Ermenilerle ve Rumlarla barış içerisinde yaşadık ve hiçbir kültürel çatışmaya girmedik. Yetkilileri, Türk aile yapısını semtimizde korumaya ve kollamaya çağırıyoruz. İnsanların yaşam alanını bugüne kadar ihlal etmedik, kimsenin de bizim yaşam sınırlarımızı ihlal etmesini istemiyoruz.''

    -''GALERİNİN TAHLİYESİNİ İSTEYECEĞİM''-

    Dormen, arbede yaşanan ''Outlet'' adlı sanat galerisinin sahibi olduğunun ve burayı bir kadın işletmeciye kendisinin kiraya verdiğinin hatırlatılması üzerine de ''Henüz iş yeri tutulmadan işletmeciye, 'çevre halkına karşı sorumlu olmak kaydıyla söz verirseniz burayı kiralayın' dedim, o da kabul etti ama yaşanan olayın ardından iş yerini boşaltmasını rica edeceğim'' diye konuştu.

    Yaşanan olayların Galataport ile bir ilgisi olup olmadığı sorulan Dormen, ''Hayır, biz öyle düşünmüyoruz. Herkes burayı rant yeri olarak görüyor ama biz kendi sosyal yaşantımızı normal şekilde sürdürmek niyetindeyiz'' dedi.

    Dormen, iş yeri sahipleriyle bir araya gelip uzlaşma fikrine nasıl baktıklarının sorulması üzerine de ''Tabi ki olumlu bakıyoruz. Sonuçta herkes ticari faaliyetlerini normal koşullar altında sürdürme özgürlüğüne sahiptir. Biz mutabakata her zaman varız ama bence özgürlüklerimizin sınırı, başkalarının özgürlüklerinin başladığı yerde biter. Onların da bize saygılı davranmalarını bekleriz. Bizim içki, eğlence gibi konulara karşı çıkmamız mümkün değildir'' şeklinde konuştu.




    Hemşehri derneklerinden ortak tepki Yorumları