İETT otobüsleri özürlüler için tasaralanıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-22-2010 (22:56)   Son Mesaj: 09-22-2010 (22:56)    Cevap: 0    Gösterim: 801  

    09-22-2010

    İETT otobüsleri özürlüler için tasaralanıyor

    İETT otobüsleri özürlüler için tasaralanıyor


    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu toplantısında konuşan Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki belediye ve halk otobüslerinin tamamının haziran 2012'ye kadar özürlülerin kullanımına uygun olarak alçak tabanlı hale getirileceğini açıkladı.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen 'Özürlüler Komisyonu Toplantısı' Kadir Topbaş'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcıları Sabri Dereli-Mevlüt Vural-İrfan Uzun-Hüseyin Eren, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu Başkanı Cemal Merdan, başkan danışmanları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi hazır bulundu.

    Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'da özürlülerle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz ama vatandaşlarımız yeterince haberdar değil. Göreve geldiğimizde şehrimizde birçok derneğin engellilerle ilgili ayrı ayrı çalışmalar yürüttüğünü gördük. Bunları bir çatı altında toplayabilirsek mükerrer işler ortadan kalkar ve en doğru sonuçlara en kısa sürede ulaşabiliriz diye Özürlüler Komisyonu'nu oluşturduk" dedi.

    Topbaş, "Bir başka şey daha gördük. Birçok komisyon, dernek, vakıf, kuruluş var. Herbiri kendince çalışıyor, belki bazı şeyler tekrar ediliyor. Mükerrer işler yapılıyor, mükerrer çalışmalar yapılıyor. Bunlar bir çatı altında, bir bilgi dağarcığı etrafında oluşturulursa çok daha doğru sonuçlara erişilebilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

    Başkan Topbaş, "Biz de göreve geldikten sonra daha fazla ağırlık verelim istedik. Başta tramvaylarımız, otobüslerimiz, yaya alanlarımız bütün hizmet birimlerimiz dezavantajlı gruplar tarafından rahat kullanılabilir hale nasıl gelir diye çalışmalar yaptık. Hep bu bizim gündemimizde oldu. Şunu da çok rahatlılıkla ifade edebilirim ki 20'ye yakın merkez oluşturduk özürlülerle ilgili. Aynı şekilde ilçe belediyeleri de bu duyarlılığı gösterdi. Zaten yasal düzenlemeler önümüzü açtı ve çok ciddi bir fırsat verdi" diye konuştu.

    Özürlüler için sosyal etkinliklerin yolunu açtıklarını ifadeden Başkan Topbaş, "Tabii bizim çok önemli bir hizmetimiz daha var. Bize müracaat eden özürlü kardeşlerimize araç tahsis ediyoruz. İsterse balık tutmaya, isterse bankaya, isterse bir eğitim kuruluşuna gidip gelebiliyorlar. Bu hizmeti de veriyoruz. Bu da çok önemli bir hizmet. Sayıları çok. 2,5 yıla yakın bir zamandır oluşturduğumuz bir teknik birimle büyükşehir belediyesi olarak biz ne yapıyorsak, nerede bir yatırım varsa veya düzenleme bazında mutlaka özürlüler ilgili olarak bu komisyon görsün. Bizi gözlesinler ve bize olur desinler. Başka önerileri olsun. Bir de pilot bölge seçsinler ve bu bölgeden başlamak suretiyle kentte ciddi bir rehabilite çalışması olsun" diye konuştu.

    Başkan Topbaş, "İstanbul öncü bir şehir. Burada ne yaparsak, burada attığımız her adım aynı şekilde Anadolu'ya ve diğer kentlere yansımakta ve örnek alınmaktadır. Sanatçımız Metin Şentürk ziyaretimize geldi. Dünya Özürlüler Kurulu Vakfı'ndan bahsetti. Biz de bu işe katılırız dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra gazetecilerin sorularını değerlendirdi. Engelliler açısından tüm ulaşım araçlarında uyumluluk sorunlarının aşılıp aşılmadığı şeklindeki soru üzerine Topbaş, "Tümü dediğimiz zaman değil. Bizim arzu ettiğimiz halk otobüslerinde dahi bu olmalı. Bütün toplu taşıma araçlarından dezavantajlı gruplar istifade edebilmeli. Geçmişle mukayese ettiğimiz zaman ciddi bir mesafe görürsünüz. Ama İstanbul geneline baktığınız zaman bu yeterli değil. Biz 900 civarında toplu taşıma aracı edinmişiz. Geçmişte 3-4 tane vardı. Bizim son yaptığımız gemiler de özürlülerin kullanabileceği hale geldi. Metrolar bu hale geldi. Metrobüsler sistem olarak öyle. Bir eksiğimiz, üst geçitlerin kullanılabilmesini sağlamak. Asansörleri bir türlü sağlıklı çalıştıramıyoruz. Maalesef tahrip ediliyor, yanlış kullanılıyor. Hatta bazı yerde üst geçitlere rampalar konuldu, bu da ayrı bir sıkıntı. O da çözmedi olayı. Henüz çözüm alamadık. Gemiler, metrobüsler rahatlıkla kullanılıyor. 28 metro ve metrobüs istasyonumuz, özürlülerin kullanabileceği halde. Otobüslerimizi ve bundan sonraki tedariklerimizi buna göre yapıyoruz. 2012 haziran ayına kadar toplu taşımada halk otobüsleri dahil hepsi düz tabanlı hale gelecek. Bu çalışmalar geçmişte gözardı ediliyordu. Artık kültür merkezlerimizi, sanat merkezlerimizi, spor alanlarımızı, kapalı spor salonu alanlarımızı hep buna göre dizayn ettik" diye konuştu.

    "Anayasa değişikliği paketinde 10. maddesinde engellilerle ilgili bir madde var. Bu madde ile ilgili nasıl faydalanılır diye düşündünüz mü?" şeklindeki soruya Başkan Topbaş, "Orada bir pozitif ayrımcılık yapabilme yetkisi verildi. Daha önce daha fazla yatırım yaptığınız zaman yargıya götürülüp iptal ettirme siz konusuydu. Bu yönde bize kolaylık imkanı getirildi. Biz göreve geldikten sonra KİPTAŞ ın yapmış olduğu bütün binaların giriş katlarının engellilere göre yapılması talimatını verdik. Ufak eksiklikler var, koridorların da bu işe uygun hale getirilmesi istiyoruz. Ben bir yönetmelik hazırlayın dedim. İmar yapılırken özürlülerin de yapılara girebilmesine dikkat edilecek tarzda bir şart getirilmesini istedik. Her bina yapılırken dezavantajlı gruplar tarafından da kullanılabilmeli" diye yanıt verdi.

    Başkan Topbaş, metrobüslerin üst geçit modernizasyonu ile ilgili soruya ise, "Onun da talimatını verdik. Bizim metrobüs hattımız haddi aştı artık. Duraklar değil istasyonlar haline dönüştü ve onlara cevap verecek üst geçitlerin gerekliliği var. 33 metrobüs istasyonumuz var. 28 metro ve metrobüs istasyonunu özürlüler kullanabiliyor. Arzu ettiğimiz, tamamını konforlu ve iyi kullanım imkanı vermektir" diye yanıtladı.

    İHA




    İETT otobüsleri özürlüler için tasaralanıyor Yorumları