TABA heyeti Kocaeli'nde temasta   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-22-2010 (20:21)   Son Mesaj: 09-22-2010 (20:21)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    09-22-2010

    TABA heyeti Kocaeli'nde temasta

    TABA heyeti Kocaeli'nde temasta


    Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu ile bir grup ABD'li iş adamı, Kocaeli Sanayi Odası'nı (KSO) ziyaret etti.

    KSO Toplantı Salonu'na konuk heyete bir sunum yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin IMF'nin verilerine göre 2008 yılında ekonomide dünyadaki en büyük 15'inci ülke olduğunu söyledi.
    Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımları konusunda yükselen bir trende sahip olduğunu belirten Zeytinoğlu, şöyle dedi:

    ''Geniş bir iç pazar, liberal ve reformcu bir yatırım ortamı, gelişmiş ve dinamik özel sektörün varlığı, kaliteli ve ucuz işgücü, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu'ya yakınlığı, sunulan teşvikler ve düşük vergiler, AB ile 2005 yılından bu yana devam eden üyelik müzakereleri yabancı yatırım için avantajdır. Kocaeli Türkiye imalat sanayi üretiminde yaklaşık yüzde 13-;14 pay sahibidir. 59 ilin yarattığı katma değeri üreten, ülke vergi gelirlerine yüzde 13,2 katkı payı ile İstanbul;un ardından ikinci sırada yer alır. Türkiye'nin 1000 büyük ihracatçı firmasının 95, Türkiye'nin 500 büyük firması içerisinde 82'si Kocaeli'de bulunur.

    Türkiye otomotiv sanayinde araç üretiminin yaklaşık yüzde 27;si Kocaeli'nden karşılanıyor. Kriz öncesi dönem, yani 2008 yılında ise ülke otomotiv sanayinin yüzde 34,5'ini karşılar durumdaydı.''

    -ABD İLE TİCARİ İLİŞKİLER-

    Zeytinoğlu, ABD ile ticari ilişkilere de değinerek şunları kaydetti:

    ''2009 yılı verilerine göre, ABD'ye ithalatımız 8.5 milyar dolar, ihracatımız ise 3,2 milyar dolardır.

    2000 ve 2008 yılları arasında Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 21,5 büyürken, ABD'ye olan ihracatımız sadece yüzde 4 düzeyinde büyümüştür.

    Ülkemiz ve Amerika stratejik ortak olmalarına rağmen, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler halen çok düşük düzeydedir.

    İhracatçı firmalarımız ürünlerinin kalite ve çeşitliliğini artırmaları durumunda büyük fayda sağlayacaklardır.''

    Türk-Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Uğur Terzioğlu da heyetin çeşitli illeri gezdiğini bildirerek, Kocaeli'nin misafirperliği için de teşekkür etti.

    Sunumun ardından heyetin onuruna kokteyl verildi.




    TABA heyeti Kocaeli'nde temasta Yorumları