Zirai mücadele ilaçları için sınav tarihi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-22-2010 (17:23)   Son Mesaj: 09-22-2010 (17:23)    Cevap: 0    Gösterim: 908  

    09-22-2010

    Zirai mücadele ilaçları için sınav tarihi

    Zirai mücadele ilaçları için sınav tarihi


    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 3. kez düzenlenen zirai mücadele ilaçları bayi veya toptancı izin belgesi almak için sınav, 25 Eylül Cumartesi günü yapılacak.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) tarafından tarafından uygulanacak sınava katılım için yaklaşık 3 bin kişi başvurdu.
    Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik ile 2007'de, zirai mücadele ilacı toptancılığı ve bayiliği için bakanlık tarafından düzenlenen sınava girme ve sınavda başarılı olma şartı getirilmişti.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ziraat mühendislerinin örgütlerinin tepkileri üzerine, tarımsal ilaç bayiliği yetki belgesi almak için aranan şartları yumuşatmış, sınavda başarı puanını 80'den 60'a düşürürken, bitki koruma bölümü mezunları ile bu alanda 5 yıl çalışmış olanlar sınavdan muaf tutulmuştu

    Yönetmelik uyarınca, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü mezunu veya bitki koruma dalında yüksek lisans veya doktora yapmış ziraat mühendisleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda bitki koruma hizmetlerinde en az 5 yıl süreyle çalışmış ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayiliği için yılda bir kez yapılacak sınava girmeden, bayilik yetki belgesi alabiliyor.

    Bunların dışındaki ziraat mühendisleri ile ziraat teknisyeni ve meslek yüksek okullarından bitki sağlığı ile ilgili dersi alarak mezun olmuş teknikerlerin, bakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığı'nca veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca yılda bir kez yapılacak olan sınava girerek, en az 60 puan almaları gerekiyor. Bayiler, bitki koruma ürünlerini, reçetesiz veya bakanlıkça belirlenen şartlar dışında satamıyor.

    Bakanlık, 2007 yılı Ekim ayında çıkardığı yönetmelik ile bayilik için sınav şartı getirmişti. Ziraat mühendisleri odaları, zirai ilaç toptan ve perakende satış bayiliği için bakanlığın sınav uygulamasına karşı çıkıyor.




    Zirai mücadele ilaçları için sınav tarihi Yorumları