Kaz Dağları'nda elma hasadı başladı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-22-2010 (11:19)   Son Mesaj: 09-22-2010 (11:19)    Cevap: 0    Gösterim: 474  

    09-22-2010

    Kaz Dağları'nda elma hasadı başladı

    Kaz Dağları'nda elma hasadı başladı


    Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Kaz Dağları eteklerinde üretilen çeşitli cinsteki elmaların hasadına başlandı. Rekoltenin 120 bin ton olması bekleniyor.

    Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yaptığı açıklamada, ilçede 3 bin hektar alan üzerinde İyi Tarım Uygulamasına geçildiğini anımsattı.
    Karpuz, kavun ve domatesteki fiyat artışının elmada olmadığını, ancak alıcının arttığını ifade eden Pehlivan, bunun üreticiyi sevindirdiğini bildirdi.

    Kaz Dağları eteklerinin sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Pehlivan, bu yılki meyve veriminde geçmiş yıllara oranla artış yaşandığını, bu artışın da yöreye yeni alıcıların gelmesini sağladığını dile getirdi.

    Pehlivan, şöyle dedi:

    ''Bu yılki elma rekoltesinin 120 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlar birinci sınıf elma için 65 ila 70, ikinci sınıf elma için ise 30 ila 40 kuruş civarında.

    Bölgemiz Kaz Dağları eteklerinde olduğu için meyvede önemli bir lezzet ayrıcalığı oluşuyor. Hava koşulları meyvede ayrı bir lezzet oluşmasını sağlıyor.

    Fiyatlar maliyet yükselişi karşısında çok iyi olmasa da ürünün alıcı bulması yöre halkını sevindirdi. Hasat döneminin yaklaşık 45 gün sürmesini bekliyoruz. Bu da yöre halkına ayrı bir ekonomik girdi sağlayacaktır.''

    Elma üreticisi Mesut Şen de, yeni dönem hasada başladıklarını belirterek, 85 dönümlük araziden 150 ton elma toplamayı hedeflediğini söyledi.

    Arazisinde İyi Tarım Uygulaması yaptığını ifade eden Şen, ''Tahmini olarak 150 ton civarında ürün elde etmeyi hedefliyorum. Tam verime yatmış bir ağaç 300 ila 500 kilo civarında meyve veriyor.

    Geçmiş yıllara oranla fiyatlar düşük. Ama en azından talep var. Dev boy dediğimiz elma 60 ile 70 kuruş arasında fiyat görmekte. İkinci sınıf elma ise 30 ila 40 kuruştan alıcı buluyor'' diye konuştu.




    Kaz Dağları'nda elma hasadı başladı Yorumları