Ankara'da Karayipler Kongresi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-21-2010 (10:59)   Son Mesaj: 09-21-2010 (10:59)    Cevap: 0    Gösterim: 543  

    09-21-2010

    Ankara'da Karayipler Kongresi

    Ankara'da Karayipler Kongresi


    II. Türk - Latin Amerika ve Karayipler Kongresi, bölge ülkelerinden çok sayıda devlet adamı, sanatçı, iş adamı, akademisyen, uzman ve diplomatik temsilcinin katılımıyla Ankara’da yapılacak.

    Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM ve Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi LAMER iş birliği ile kongre 23 - 25 Eylül tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu"nda gerçekleştirilecek.
    II. Türk - Latin Amerika ve Karayipler Kongresi"nin açılış konuşmalarını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika ve Karayipler Koordinatörü Büyükelçi Osman Ulukan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Brezilya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi ve Latin Amerika Büyükelçileri Duayeni Marcelo Andrade de Moraes Jardim, Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Necati Kutlu ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy yapacaklar.

    "Latin Amerika ve Karayipler"de Ekonomik Entegrasyon, İş Birliği ve Kalkınma" ana temalı II.. Kongre, Latin Amerika ve Karayipler ülkelerinden çok sayıda iş adamı, akademisyen, araştırmacı, uzman ve diplomatik temsilcinin yanı sıra Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TİKA başta olmak üzere Türkiye"nin ilgili devlet kurumlarının temsilcileri ve TOBB, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD, İTO, EXİMBANK gibi çok sayıda kurumun katılımı ile icra edilecek.

    (www.tasam.org)



    TASAM Başkanı Süleyman Şensoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye"nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde yalnızca yakın komşuları ile değil dünyanın uzak sayılabilecek bölgeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkiler kurduğunu, bunun günümüz dünya konjonktüründe makro düşünmek durumunda olan ülkemiz için bir zorunluluk arzettiğini belirtti. Başkan Şensoy, Türkiye ve Brezilya arasında İran"ın nükleer programı konusunda geliştirilen inisiyatifin siyasi sonuç bakımından tarihi bir ilk olduğunu da ifade etti.
    Şensoy Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi"nin 33 ülke ve yakalaşık 5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile gelişen bir pazar ve ekonomik kalkınma alanı olduğu düşünüldüğünde, bölgeyle kurulacak yakın ilişkilerin öneminin daha iyi anlaşılacağını belirtti. 2023 yılı TASAM projeksiyonuna göre mevcut 6 milyar dolarlık ticaret hacminin 40 ila 70 milyar dolar arasında bir noktaya taşınmasının mümkün olduğunu dile getiren Başkan Şensoy "Bölge"nin ülkemizde yeteri kadar tanınmadığı ve farkına varılmadığı göz önüne alınırsa, sosyolojik "zihinsel eşikler"imizin aşılması için TASAM"ın inisiyatifleri ve benzer çalışmalar elzem hâle geliyor" dedi.
    Türkiye"den bir çok şirketin de izlemek üzere kayıt yaptırdığı kongrede ele alınacak oturum başlıkları "Latin Amerika ve Karayipler"de Ekonomik Entegrasyon ve Kurumsallaşma", "Latin Amerika ve Karayipler"de Entegrasyon Kuruluşları", "Latin Amerika ve Karayipler-Türkiye Arasında Kalkınma Alanında İş Birliği" ile "Türkiye-Latin Amerika ve Karayipler"de İş Birliği Perspektifleri"nden oluşmakta.
    II.. Türk - Latin Amerika ve Karayipler Kongresi"ne Meksika Dışişleri Bakanlığı"na bağlı COMEXI"den Direktör Aurora Adame, Real Instituto Elcano-İspanya"dan Carlos Malamud, Dünya Aile Örgütü Başkanı Brezilyalı Dr. Deisi Kusztra, Arjantin Dışişleri Bakanlığı"ndan Patricia Solomone ve CARI-Arjantin"den büyükelçi Luis Domingo Mendiola gibi önemli isimlerin yanı sıra Türkiye"den Prof. Dr. Rıdvan Karluk, (E) Büyükelçiler Murat Bilhan ve Doç. Dr. Ali Engin Oba, Prof. Dr. Hasan Selçuk gibi değerli isimler de katılıyor.




    Kongre"nin katılımcıların onuruna; birinci günü akşamı Brezilya Büyükelçisi Marcelo Andrade de Moraes Jardim, ikinci günü akşamı da Meksika büyükelçisi Jaime Garcia Amaral bir resepsiyon verecek. Ankara Üniversitesi Rektörü Kongre"nin birinci gününde, Ankara Ticaret Odası ise ikinci gününde konukları, onurlarına verecekleri öğle yemeğinde buluşturacaklar.




    Ankara'da Karayipler Kongresi Yorumları