1'den 11. sınıfa kadar... Ücretsiz ders kitapları hazır   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-19-2010 (13:24)   Son Mesaj: 09-19-2010 (13:24)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    09-19-2010

    1'den 11. sınıfa kadar... Ücretsiz ders kitapları hazır

    1'den 11. sınıfa kadar... Ücretsiz ders kitapları hazır


    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim-öğretim yılında, ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz ders kitabı dağıtacak.

    Bu eğitim-öğretim yılında Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de Ermenice hazırlanan ders kitaplarını ücretsiz alacak. Ders kitapları, okulların açılacağı yarın öğrencilerin sıralarında poşetler içinde hazır olacak.
    MEB Yayımlar Dairesi Başkanı Aziz Zeren, AA muhabirine yeni eğitim-öğretim yılı için dağıtılacak ücretsiz ders kitapları konusunda açıklama yaptı.

    Bu sene ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz kitabı basıldığını bildiren Zeren, özel okul öğrencileri dışında tüm okullara ders kitaplarının ücretsiz verildiğini belirtti.

    Basılan kitaplar için yaklaşık 317 milyon lira harcama yapıldığını anlatan Zeren, öğrenci başına kitap maliyetinin 21 lira 43 kuruşa geldiğini kaydetti.

    Türkiye genelindeki öğrenci sayısının 14 milyon 786 bin 600 olduğunu ifade eden Zeren, yaklaşık 700 çeşit kitap basıldığını, basım için Bakanlık'tan 92 yüklenici firmanın açık usulle ihale aldığını belirtti.

    Ders kitaplarının 81 ilde dağıtımının tamamlandığı bildiren Zeren, kitapların üretim esnasında ve basılırken kontrol edildiğini, öğrencilere en sağlıklı şekilde ulaşması için gerekli önlemlerin alındığını anlattı.

    Öğrencilerin, ders kitaplarını yarın poşetler içinde sıralarının üzerinde hazır bulacaklarını belirten Zeren, poşetlerde ders ve çalışma kitaplarının yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun mesajlarının da yer alacağını söyledi.

    Zeren, öğretmenlere de ders kitapları ile öğretmen kılavuz kitapları dağıtıldığını ifade etti.

    -''EN GEÇ 15 EKİM'DE SORUNLAR GİDERİLİR''-

    Okulun kitap ihtiyacının okul müdürlerince Şubat-Mart aylarında kendilerine bildirildiğini anlatan Zeren, çeşitli nedenlerle bazen sorunlar yaşanabildiğini kaydetti.

    Bunlar göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Zeren, okullar açıldıktan sonra kitaplardaki fazlalılık ve eksikliklerin tespit edilip bu çerçevede sorunların giderildiğini anlattı.

    Özel okulların ders kitabı ihtiyaçlarını da belirlediklerini ifade eden Zeren, özel okullar için de 2 milyon adet ders kitap bastırıldığını, bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti.

    -''ERMENİCE DERS KİTAPLARI DA ÜCRETSİZ''-

    Bu yıl bir ilke imza attıklarını belirten Zeren, Ermeni okulları için Ermenice hazırlanan ders kitabı basıldığını ve bunların da bu okullara ücretsiz dağıtıldığını bildirdi.

    Zeren, ''Ermeni okullarına, Türkçe okutulan kitaplar basılıyordu. Bu okulların kitaplarının Ermenice ve ücretsiz olması yönünde talep geldi. Bunun üzerine Bakanımız da Ermenice basılması için bize talimat verdi. 24 bin Ermenice ders kitabı basıldı ve Ermeni okullarına dağıtıldı'' dedi.

    Bu okullarda daha önce Ermenice kitapların fotokopi şeklinde temin edildiğini söyleyen Zeren, hazırlanan kitapların Ermenice'ye çevrildiğini bunun Talim ve Terbiye Kurulunca kontrol edildiğini, daha sonra da basıldığını anlattı.

    -NEDEN HER YIL DEĞİŞİYOR?-

    Zeren, ''Ders kitaplarının neden her yıl yeniden basıldığı, bu kitapların toplanarak neden geriden gelen öğrencilere verilmediği'' yönündeki eleştirilere de değerlendirdi.

    Dağıtılan çalışma kitaplarının öğrenciler tarafından karalanması, programların güncellenmesi, kitapların zarar görüp görmediğinin kontrol edilmesinin zorluğu, aynı ders kitabının farklı firmalara ihale edilmesi gibi sorunlar nedeniyle böyle bir uygulama yapmanın verimli olmayacağını ifade etti.

    Kitapların uzun süreli kullanılabilmesi için sert kapağının olması gerektiğini, bunun da baskı maliyetini üç kat artıracağının anlatan Zeren, ücretsiz ders kitabı projesinde kitaplar toplu basıldığı için maliyetin ucuz olduğunu söyledi.

    -KİTAPLAR ''GERİ DÖNÜŞÜYOR''-

    Her yıl eski ders kitaplarından, kullanılan defter ve diğer yayınlardan ortalama 4-5 milyon adetinin geri dönüşümünün sağlandığını belirten Zeren, bunların okullarda toplandığını ve bunlardan elde edilen paranın okul aile birliklerine gelir kaydedildiğini söyledi.

    Elektronik kitap uygulamasına da değinen Zeren, bu konuda bir çalışma olmadığını, ancak bu işin özel sektörce yapıldığını söyledi. ''Bize elektronik kitap örnekleri geliyor, bakıyoruz. 'Bu kitabın içinde 700 kültür kitabı var' deniyor. Maliyet ise 400 dolar. Bu büyük bir rakam. Biz 21 liraya malediyoruz'' diye konuştu.

    -BAŞBAKAN VE BAKAN'DAN MESAJ VAR-

    Öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının içine konulduğu poşetlerde, Başbakan Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun da birer mesajı yer alacak.

    Başbakan Erdoğan, mesajında, öğrencilere ''Sağlıklı, huzurlu ve başarı dolu bir yıl geçirmelerini'' dileyerek, öğrencilere ''Geleceğimizin daha güçlü temeller üzerinde yükselebilmesi, hayat şartlarımızın daha yüksek standartlara ulaşması, mutlu, huzurlu, emniyetli bir Türkiye'yi inşa edebilmemiz için mutlaka eğitime, eğitimli insanlara ihtiyacımız var. Geleceğe yapılacak en anlamlı yatırım, hiç kuşkusuz eğitime yapılan yatırımdır. İşte biz de bu gerçekten hareket ediyor, çocuklarımızın, gençlerimizin eğitimini her şeyin üzerinde tutuyoruz'' diye seslendi.

    İktidarları döneminde her yıl bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını belirten Erdoğan, eğitime yönelik çalışmalarını anlattı.

    Başbakan Erdoğan, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

    ''Şunu asla unutmayınız sevgili öğrenciler, sizler, köklü ve zengin bir medeniyetin mensuplarısınız. Bizim tarihimiz, zaferlerle dolu olduğu kadar, bilimle, sanatla, felsefe ve edebiyatla yoğrulmuş bir tarihtir. Bizim topraklarımız üzerinde yetişmiş nice bilim ve düşünce insanı, dünyanın bugününe ve geleceğine yön verecek eserler bırakmıştır. Bizler, tarihimizden, kültürümüzden ve atalarımızdan devraldığımız mirası daha da zenginleştirerek sizlere emanet etmenin çabası içindeyiz. Bu mirası en iyi şekilde taşıyacağınızdan hiç kuşku duymuyoruz. Şunu da bilmenizi isterim, Sizin eğitiminiz için seferber edilen tüm imkanlar, aziz milletimizin sizlerin geleceği için ortaya koyduğu fedakarlıkların eseridir. Size sunulan eğitim imkânlarını en iyi şekilde değerlendirerek, kendinizi geleceğe birikimli ve donanımlı şekilde hazırlayarak, ülkemizi ve milletimizi sevindireceğinizi lütfen unutmayınız.

    Eğitim ve öğretimin yalnızca okulla sınırlı kalmadığını, hayatımızın her anını kapsadığını, her alanını kuşattığını lütfen unutmayın. Öğrenmek için her fırsatı en iyi şekilde değerlendirin. Öğrenme faaliyetlerinizi okulla, ders kitaplarıyla sınırlı tutmayın. Türkiye'yi de dünyayı da yaşanan tüm gelişmeleri de mutlaka takip edin. Sizler için kurduğumuz kütüphanelerden azami ölçüde istifade ederken, spor ve sanat dallarında kendinizi geliştirmekten kaçınmayın. Bugün artık sizler, güçlü bir ülkenin, dünyada ve bölgesinde söz sahibi bir Türkiye'nin vatandaşlarısınız. Geleceğe yön verecek olan sizlersiniz. Kendinize güvenin, ülkenize güvenin, sizlere umut bağlamış olan aziz milletimize güvenin. Şunu da unutmayınız ki sizlerin varlığı sayesinde bizler geleceğimizi daha aydınlık görüyoruz. Sizlerin de bu güveni boşa çıkarmayacağınıza gönülden inanıyoruz.''

    Bakan Çubukçu da mesajında, ''Eğitimin tüm bileşenlerinde Avrupa Birliği standartlarına ulaşma ve böylelikle eğitim alanında önemli mesafeler alan ülkeler arasına girme hedefinde olduklarını'' belirterek, öğrencilere şöyle seslendi:

    ''İçinde bulunduğumuz yüzyılda eğitimin önemi hiç olmadığı kadar artmıştır. Ülkeler arasındaki rekabet bugün, bilgi ve teknoloji üretimine kaymıştır. Ülke olarak kendi ayaklarımız üzerinde durabilmemiz ve bu yarışa katılabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz en önemli kaynak, en değerli hazine gençlerimizdir. Ülkemizi aydınlık bir geleceğe ve bilgi toplumuna sizler taşıyacaksınız. Bütün ömrünü milletine hizmete ve ülkesini yeniden kurmaya adamış Mustafa Kemal Atatürk"ün kurduğu, çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaşma düşünü sizler gerçekleştireceksiniz. Bunun için tek yapmanız gereken çok çalışarak, çok okuyarak kendinizi her bakımdan geliştirmeniz ve sizlere sunulan fırsatları değerlendirmenizdir. İnanıyorum ki her biriniz temel insani ve ahlaki değerlerle donanmış; araştırma sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş; hayat boyu öğrenen, insan haklarına saygılı, yeniliğe ve değişime açık bireyler olarak ülkemizi çağdaş uygarlıkların üzerine çıkaracaksınız. Aynı zamanda ülkemizi Cumhuriyetimizin 100. yılına ve 2023 hedeflerine taşıyacaksınız. Unutmayın ki sizlerin hayal ve hedefleri ne kadar büyük olursa, ülkemizin hayalleri ve hedefleri de o kadar büyük olacaktır. Hayallerinizle orantılı bir çabayı göstereceğinize ve her birinizin ekonomide, bilimde, sanatta, sporda ülkemizi başarılarla taçlandıracağına inancımız sonsuz.''




    1'den 11. sınıfa kadar... Ücretsiz ders kitapları hazır Yorumları