MHP'nin başarısızlığı Erdoğan'ı rahatlatır   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-17-2010 (14:38)   Son Mesaj: 09-17-2010 (14:38)    Cevap: 0    Gösterim: 451  

    09-17-2010

    MHP'nin başarısızlığı Erdoğan'ı rahatlatır

    MHP'nin başarısızlığı Erdoğan'ı rahatlatır


    Economist dergisi hafta sonunda yapılan referanduma yer verdi. Dergide yer alan makalede Erdoğan'ın yine kazandığı vurgulanırken sağlıklı demokrasinin yolunun Kürt sorununun çözümünden geçtiği belirtildi.

    İngiliz Economist dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftasonu yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonucuyla, "bir kez daha milyonlarca Türk'ün desteğini aldığını" yazdı.
    Dergi bu haftaki sayısında, "Erdoğan yine kazandı" başlığıyla, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçlarını değerlendiren bir makaleye yer verdi.

    "Erdoğan'ı mağlup etmenin mümkün olmadığı" ifadeleriyle başlayan makalede, Başbakan Erdoğan'ın bu defa da anayasa değişikliği konusunda, milyonlarca Türkün desteğini aldığını kaydetti. Economist, değişiklikle yapılacak reformların, "generallerin etkisini biraz daha aşındırarak, mahkemeler üzerindeki demokratik denetimi artıracağını" yazdı.

    Makalede, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yapılacak reformları, "Atatürk'ün laik düzenine saldırı olarak gösterdiği ancak seçmenlerin bundan etkilenmediği" ifadesi yer aldı.

    Analistlerin, "evet" oyu verenlerin yarısının AK Parti'yi desteklediği tahmininde bulunduklarını yazan Economist, "MHP'nin ise CHP'den daha büyük bir yenilgiye uğradığını, MHP'nin kalelerinin birçoğunun evet oyu verdiğini" yazdı. Dergide, şöyle denildi:

    "Gelecek yıl yapılacak genel seçimden AK Parti başarıyla çıkarsa, Başbakan Erdoğan'ın 2012'de boşalacak cumhurbaşkanlığı için zorlayacağı yönünde spekülasyonlar var. Eleştirmenler, Erdoğan Türkiye'nin bir sonraki padişahı olacak diyor. Ancak bu tür endişeler abartılı. Türkiye tarihi bir reform sürecinde. Muhalefetin bu reformlara destek vermeme hatası, sürekli olarak kaybetmelerinin nedenini açıklıyor."

    "KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN, SAĞLIKLI BİR DEMOKRASİ OLMAZ"

    AK Parti'nin 2002 yılından bu yana hükümette olduğunu hatırlatan dergi, hükümetin demokratik reformları ve piyasanın liberalleşmesini sağlamaya yönelik bir gündeme sahip olduğunu kaydetti. Dergide, "Türkiye'nin büyüyen etkisi, yeni bir ulusal güveni teşvik etti ve bu da, on yıllardır devam eden kuşkuculuğun yerini aldı" denildi.

    Seçmenlerin yüzde 42'sinin halk oylamasında "hayır" oyu verdiğine ve "Erdoğan ve AK Parti ile ilgili derin şüpheler duymaya devam ettiğine" dikkati çeken dergi, muhalefetin Erdoğan ile ilgili kaygıların tamamen temelsiz olmadığını, "Başbakan'ın 2007'de tekrar seçildiğinden bu yana muhalif sesleri sert bir şekilde bastırmaya çalıştığını" iddia etti.

    BDP'nin boykotuna ve halk oylamasının Kürt sorunu açısından sonuçlarına da değinen dergi, şu görüşleri öne sürdü:

    "MHP'nin başarısızlığı, Kürtlerin taleplerine yanıt verme konusunda Erdoğan'ı rahatlatmalıdır. Yargının yapısındaki değişiklikler de artık eski kafalı hakimlerin engellemesi ile karşılaşmayacağını gösteriyor. Kemal Kılıçdaroğlu da yeni bir anayasa yazımına katkı sunacağını dile getiriyor. Tecrübe gösteriyor ki, gerek Kürt sorununda gerekse yeni bir anayasa yapılmasında muhalefetin katkısına ihtiyaç var. Kürt sorunu çözülmeden, Türkiye sağlıklı bir demokrasiye kavuşamaz."




    MHP'nin başarısızlığı Erdoğan'ı rahatlatır Yorumları